Microcement bänkskiva – så gör du om din bänkskiva med microcement
Med hjälp av microcement kan du ge bänkskivorna i både kök och badrum ett rejält lyft och en modern industrikänsla på nolltid. Det är dessutom lätt, billigt och snällare mot miljön än att riva ut allt! I den här artikeln har vi satt ihop en enkel steg-för-steg guide till hur du snyggar upp en bänkskiva med hjälp av microcement och passar samtidigt på att besvara några vanliga frågor.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Se alla produkter inom microcement
Läs också: Så väljer du snyggt kakel till badrum och kök – 10 tips
Att renovera med hänsyn till miljön är inte särskilt svårt, speciellt om du återanvänder din nuvarande inredning för att skapa något nytt istället för att riva ut allt. Det är mycket billigare för plånboken också och du får dessutom ett roligt projekt att pyssla med. Nedan går vi igenom hur du gör för att klä om din nuvarande bänkskiva med hjälp av microcement i en enkel steg-för-steg guide. Kanske du också blir sugen på att renovera genom att återbruka!
Vad är microcement?
Microcement är ett betongpulver som rent konsistensmässigt påminner mer om spackel än om betong, då det är tjockare och oftast också mycket mer finkornigt än betong. Microcement används inte för att bygga husgrunder och andra rejäla konstruktioner, utan nyttjas främst för att lägga en 2-3 millimeter tunn yta på redan befintliga byggen. På så sätt kan tråkiga och även trasiga ytor renoveras enkelt, billigt och på ett snällare sätt mot miljön.
Microcement köksbänk och bänkskiva badrum – så gör du steg för steg
1. Börja med att införskaffa alla verktyg du behöver. Har du inga redskap hemma sedan tidigare kan du köpa ett startpaket med allt som kommer krävas för att lägga microcement.
2. Sätt maskeringstejp på alla ställen där du inte vill att microcementen ska komma åt.
3. Om ytan som ska beläggas med microcement har sprickor eller fogar ska du fylla i dessa med våtrumsspackel, Quartz Prepare eller Rough. Använd även glasfibernät om sprickorna och fogarna är väldigt stora. Har bänkskivan hörn som ska täckas i microcement kan en hörnprofil användas för att skapa raka och starka hörn.
4. Slipa bort eventuella ojämnheter större än 1 mm med sandpapper eller slipmaskin.
5. Rengör ytan grundligt och se till att den är helt torr och ren.
6. Applicera en primer på ytan med en roller. Totalt ska två lager primer läggas på, men tänk på att torktiden för ett lager är 12 timmar.
7. Rör om i den färdigblandade microcementen med en maskinvisp i 2 minuter, på låg hastighet. Förtunna blandningen med resin vid behov, detta gör att cementen blir lättare att lägga på horisontella ytor såsom bänkskivor.
8. Applicera microcementen med en spackelspade eller bredspackel på ett liknande sätt som om du skulle bre en smörgås. Använd ett lätt tryck och arbeta i olika riktningar beroende på hur du vill att slutresultatet ska se ut. Ta inga pauser under appliceringen, gör färdigt hela ytan på en gång.
9. Låt lagret av microcement torka i minst 12 timmar (helst ett dygn!) och slipa sedan ytan med sandpapper eller slipmaskin.
10. Upprepa steg 7 och 8 igen för att lägga ett andra lager microcement. Vid behov kan du lägga även ett tredje lager. Tänk på att ytan måste vara slipad och ren innan du kan gå vidare till stegen nedanför.
11. Försegla ytan genom att stryka på ett lager Pre Sealer med en roller. Vänta 3 timmar och stryk sedan på ett lager Sealer Elite+. Det är dessa produkter som gör ytan vattentät och tålig, men ge de tid att torka ordentligt.
12. Efter 7 dygn är ytans yttersta lager fullt härdat och kan utsättas för vatten i små mängder, men själva cementen är redo för full användning efter 28 dygn. Tänk alltså gärna på att vara försiktig med din nya bänkskiva den första månaden efter renoveringen. På så sätt ger du materialet tillräckligt med tid för att bli slitstarkt och du kommer kunna njuta av resultatet i många år framöver.
Se allt inom vårt sortiment av microcement
Läs också: Microcement – återuppliva hemmet med det populära byggmaterialet
Läs också: Slipmaskin bäst i test
Läs också: Spackla hörn – så går du tillväga