Odla kryddor inomhus – lyckas med basilika, persilja och andra örter i kruka
Du behöver varken ha trädgård eller växthus för att ha tillgång till din alldeles egna kryddodling hemma. Här går vi igenom hur du odlar kryddor inomhus från frö till skörd.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-02-08
Läs också: Så lätt är det att odla chili och paprika inomhus i kruka
Vilken tid på året kan jag odla kryddor inomhus?
Så länge du har växtbelysning kan du odla kryddor inomhus året runt. Om du däremot har tänkt att odla i ett soligt och ljust fönster brukar det gå bra att starta sådden från mars-april.
Vilka kryddväxter lämpar sig för odling inomhus?
De flesta kryddväxter brukar gå bra att odla inomhus, men kryddor och örter med lång utvecklingstid lämpar sig något sämre. Populära kryddor att odla är till exempel basilika, persilja, gräslök, rosmarin, salvia, timjan, oregano och koriander.
Odla kryddor från frö i kruka – 7 enkla steg
Tillvägagångssättet när du ska odla kryddor inomhus är i princip detsamma oavsett krydda, men beroende på härkomst har växterna olika behov av framförallt näring och fukt. Basilika, persilja, gräslök och koriander vill ha det fuktigt och näringsrikt, medan rosmarin, salvia, timjan och oregano vill ha torrare och magrare jord. De flesta kryddor vill ha det väldränerat och stå ljust. Vissa sorter sticker dock ut, som till exempel basilikan som fullkomligt älskar ljus och värme. Här nedan går vi igenom den generella principen för att odla kryddor från frö till skörd.
1. Så fröerna i små krukor, pluggboxar, plasttråg eller pappkartonger. Se till att det finns dräneringshål i botten.
2. Fyll på med såjord. Om jorden känns tung kan du blanda upp den med till exempel Perlite eller lägga i lecakulor i botten. För de växter som vill ha mer näring kan du även tillsätta ört & grönsaksjord och för de växter som vill stå magrare kan en sandblandad jord vara en fördel.
3. Tryck försiktigt ner 5-10 frön i varje kruka/del enligt anvisning på fröpåsen och vattna så att jorden blir fuktig. Ställ in i miniväxthus eller täck med genomskinligt lock/plastfolie med hål i. Obs. sådden behöver syre!
4. Ställ sådden i ett soligt och ljust fönster eller under växtbelysning om du odlar vintertid. Fortsätt att hålla jorden lätt fuktig. Håll koll på att jorden inte torkar ut helt men även att den inte är för blöt.
5. När skotten syns och blivit cirka 2-3 cm höga är det dags att ta bort miniväxthus/lock/plastfolie. Fortsätt hålla jorden lätt fuktig. De kryddor som vill ha näringsrik jord kan också börja vattnas med lite växtnäring.
6. När dina kryddor börjat växa till sig ordentligt är det dags för omplantering till större kruka. Om kryddorna ser ledsna ut kan det också vara ett tecken på att det är dags att plantera om.
7. Många kryddor kan börja skördas redan efter 5-10 veckor. Nyp av skotten precis ovanför ett blad eller bladpar och lämna kvar en del av stjälken. På så sätt har växten chansen till återväxt.
Lycka till!
Det här behöver du ha hemma
Planteringskärl, drivhus och pluggbox
Växtnäring och jordförbättring
Läs också: Vintersådd – testa att kallså blommor och grönsaker under vintern
Läs också: Odla gurka inomhus – så lyckas du med gurka i kruka
Läs också: Så tomatfrön - odla tomater från frö i 10 enkla steg