Så tomatfrön - odla tomater från frö i 10 enkla steg
Att odla tomater från frö är en kul och lagom pysslig sysselsättning. Och det är inte mycket som slår egenodlade tomater när det kommer till smak! Faktum är att du inte ens behöver en trädgård – vissa sorter går lika bra att odla på den lilla balkongen eller till och med i fönstret.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-05-16
Vårt sortiment av grönsaksfröer
Läs också: Vintersådd – testa att kallså blommor och grönsaker under vintern
Odla rätt tomatsort för dina förhållanden
Det är viktigt att du väljer en tomatsort som trivs där du har tänkt att odla den. Om du vill kunna odla på din fönsterbräda bör du välja en kruktomat eller dvärgbusktomat. På den mindre uteplatsen eller på balkongen går det bra att t.ex. odla en liten busktomat eller ampeltomat, och har du plats och tillgång till en varm husvägg kan du även odla sorter som blir ännu högre. Ska du odla i trädgårdslandet är det viktigt att välja frilandstomater eller andra tomatsorter för utomhusodling. Har du ett växthus däremot, så kan du odla alla sorter.
Mindre växthus för balkong och altan
Förså tomater och skötsel av tomatplantor – 10 steg
1. Förodla tomatfröna under tidig vår, gärna i ett litet “minidrivhus” som går att köpa färdigt eller tillverka själv. Det går också att odla enbart i kruka (det viktigaste är att kunna hålla jorden lagom fuktig).
2. Fyll krukor, pluggbox, plasttråg eller pappkartonger med såjord och lägg 1-2 frön i varje kruka/del. Täck med ett tunt lager såjord och spraya med vatten så att jorden blir lätt fuktig.
3. Ställ sådden i rumstemperatur, gärna där det är lite varmare som vid ett element. Innan plantan kommit upp behövs inget ljus – bara värme, vatten och syre. Fortsätt hålla jorden lätt fuktigt, och om du har ett minidrivhus bör du se till sådden får lite mer luft någon gång per dag.
4. När fröna börjar gro och tomatplantan visar sig är det dags att flytta sådden till en ljusare plats, som t.ex. ett fönster. Om det är mer än en planta som kommit upp per kruka/del kan du ta bort den klenaste.
5. När tomatplantan fått två bladpar är det dags att plantera om den. Fyll små krukor med näringsrik jord, som t.ex. tomatjord, och flytta försiktigt tomatplantorna till de nya krukorna. Se till att inte skada rötterna och placera plantan så att nästan bara bladen sticker upp ovan jorden.
6. Fortsätt hålla jorden fuktig och tillsätt näring med ett par veckors mellanrum. När plantan vuxit till sig planterar du om den i en större kruka på liknande sätt som i punkt 5.
7. När nätterna börjar bli varmare (runt 8-10 grader) är det dags att ställa ut plantorna (om du odlar i växthus kan du ställa ut dem något tidigare). Vänj plantorna några timmar om dagen den första veckan och undvik direkt solljus.
8. När plantorna vuxit till sig ytterligare är det dags för en större kruka igen. Högre tomatsorter behöver ca 20 liter jord eller mer, medan mindre sorter kan klara sig på ca 10 liter eller något mindre. Om du planterar tomaterna i växthus bör du inte sätta dem för tätt, cirka 50-80 centimeter mellan varje planta är lagom.
9. Se till att hålla jorden fuktig och tillföra näring några gånger under säsongen. Skydda plantorna med fiberduk under kalla nätter.
10. Vissa sorters tomatplantor behöver “tjuvas” för att ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att du tar bort sidoskotten som växer ut i bladvecken för att plantan ska kunna ge all växtkraft till tomaterna. Läs på vad som gäller för den sort du väljer.
Köp planteringskärl, drivhus och pluggbox
Läs också: Odla tomater inomhus - 3 sorter som trivs i fönstret
Läs också: Odla gurka inomhus – så lyckas du med gurka i kruka
Läs också: Växtbelysning bäst i test
Läs också: Så ska du odla rabarber för maximal skörd