Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Olika värmesystem och värmekällor – välj rätt uppvärmning för ditt hus

Funderar du på att investera i ett nytt värmesystem eller komplettera din uppvärmning med extra värmekällor? Här går vi igenom några av de vanligaste alternativen och reder ut dess olika för- och nackdelar.

Av Bygghemma-redaktionen2024-09-04


Hur du värmer upp ditt hus eller din villa är det som påverkar din energiförbrukning allra mest. Därför är det inte fel att mellan varven se över om uppvärmningen kan bli mer effektiv. Det kan också vara klokt att kombinera olika uppvärmningsalternativ, både för att sprida riskerna om något skulle hända och för att bli mindre sårbar för ändrade energipriser.


Olika värmekällor och värmesystem

Det går att värma upp hus på olika sätt men gemensamt är att du behöver en värmekälla och ett sätt/system för att sprida värmen i huset. Dessutom behöver du kunna värma upp vattnet – antingen som en del av en helhetslösning eller separat.

Det finns flera alternativ till värmekällor som är mer eller mindre vanliga och två huvudsakliga sätt att sprida värmen i huset; vattenburen värme och luftburen värme. Vilka alternativ som är aktuella för dig beror, dels på dina önskemål om till exempel driftsäkerhet, hänsyn till miljö och komfort, dels på husets förutsättningar i form av befintliga system, var i landet du bor och marken på din tomt.

Här nedan kan du läsa mer om olika typer av värmepumpar, element, kaminer och golvvärme, samt ta del av våra FAQ, gör-det själv-guider och produktjämförelser.


Hur fungerar en värmepump?

En värmepump tar tillvara på den värme som finns i till exempel luften eller berggrunden och använder den för att värma upp ditt hus. En värmepump behöver el för att fungera men den kan å sin sida producera långt mycket mer energi i form av värme än den förbrukar i form av el. Därför är en värmepump ett energieffektivt uppvärmningssystem med relativt låga kostnader för uppvärmning.

Vilken värmepump som passar dig bäst beror bland annat på var i landet du bor. I de norra delarna av Sverige är bergvärme ofta ett bra alternativ, medan hus i södra Sverige kan klara sig långt med ett luft/vatten-värmesystem. Bor du däremot i ett välisolerat hus kan en frånluftsvärmepump vara ett klokt val eftersom den återanvänder värmen som produceras inomhus. Om du har elradiatorer i dagsläget kan det också räcka med att komplettera med en luft/luftvärmepump för att på ett snabbt och enkelt sätt minska energiförbrukningen.

Läs mer: 

Byta värmesystem – för en effektiv och hållbar uppvärmning

Billigaste uppvärmningen – så väljer du rätt värmepump


Luft/vattenvärmepumpar

En luft-vattenvärmepump är ett vanligt och energieffektivt uppvärmningssätt. Det vattenburna systemet ger dig möjlighet att sprida värmen både genom radiatorer och/eller golvvärme och ger dessutom varmt vatten i kranarna. En luft-vattenvärmepump passar särskilt bra i mindre och större hus i södra Sverige, där det inte är så långa och kalla vintrar.

Hur fungerar luft-vattenvärmepump?
Luft-vattenvärmepumpen hämtar värme från utomhusluften genom en utomhusdel och överför sedan värmen till radiatorer eller golvvärme i huset via en inomhusdel. Den värmer också vattnet till kranar och duschar.

Fördelar och nackdelar:
+ Energieffektivt
+ Ger flera valmöjligheter som att använda golvvärme för att sprida värmen
+ Kan även värma vattnet
+ Smidigt och enkelt system att hantera

- Förutsätter att huset har vattenburna radiatorer (element med vattenrör)
- Fungerar inte lika bra när utomhusluften är riktigt kall under långa perioder
- Utomhusdelen kan låta en del

Se våra luft-vattenvärmepumpar

Se våra vattenburna radiatorer/element


Läs mer: 

Så mycket kostar en luftvatten-värmepump i pris, installation och drift

Livslängd luft/vattenvärmepump - byt till någon av våra mest populära luft/vattenvärmepumpar

Luft vatten värmepump bäst i test


Luft/luftvärmepumpar

En luft-luftvärmepump är ett utmärkt komplement till annan luftburen värme och är ett av få smidiga alternativ för dig som har direktverkande el. Bor du litet kan en luft-luftvärmepump till och med räcka som enda uppvärmningskälla av inomhusluften. Det finns en mängd olika modeller att välja på beroende på hur kallt det är där du bor, hur stort hus du har, om huset har två våningar osv.

Hur fungerar luftvärmepump?
Luft-luftvärmepumpen hämtar värme från utomhusluften genom en utomhusdel och överför sedan värmen till bostaden via en fläkt som är placerad i en eller flera inomhusdelar.

Fördelar och nackdelar:
+ Energieffektivt
+ Smidigt att installera och hantera
+ Relativt billig investering
+ Många modeller att välja på

- Värmer endast luften
- Inomhusdelen behöver placeras på en central plats där värmen kan spridas i hela huset
- Fungerar inte lika bra när utomhusluften är riktigt kall under långa perioder
- Inomhus- och utomhusdelen kan låta en del

Se våra luft-luftvärmepumpar


Läs mer: 

Vilken luftvärmepump ska jag välja? Allt du behöver veta för att göra rätt val!

Livslängd luftvärmepump - byt till någon av våra mest populära luft-luftvärmepumpar

Så mycket kostar en luftvärmepump i pris och installation

Fjärrstyrning luftvärmepump – så värmer du upp stugan i förväg

Luft-luftvärmepump bäst i test


Frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepumpen är en både hållbar och energisnål värmekälla eftersom den återvinner värmen i inomhusluften och använder den för att värma vattnet som cirkulerar i husets värmesystem. Tack vare att systemet kontinuerligt ventilerar bostaden får du också ett förbättrat inomhusklimat på köpet. För att det ska fungera krävs ett vattenburet uppvärmningssystem och ett mekaniskt ventilationssystem. Frånluftsvärmepumpen kräver även ett välisolerat hus för att fungera optimalt. Denna lösning är därför särskilt vanlig vid nybyggnation.

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?
En frånluftsvärmepump använder ett mekaniskt ventilationssystem för att återanvända den uppvärmda inomhusluften så att värmen stannar kvar i bostaden istället för att ventileras ut. Värmen överförs sen vanligtvis till radiatorer eller golvvärme. Den kan också värma vattnet till kranar och duschar.

Fördelar och nackdelar:
+ Energieffektivt under vissa förutsättningar
+ Ger både värme och god ventilation i bostaden
+ Ger flera valmöjligheter som att använda golvvärme för att sprida värmen
+ Kan även värma vattnet

- Förutsätter att huset har vattenburna radiatorer (element med vattenrör)
- Förutsätter att huset har ett mekaniskt ventilationssystem
- Förutsätter att huset är välisolerat
- Dyr lösning om alla förutsättningar inte finns på plats

Se våra frånluftsvärmepumpar

Se våra vattenburna radiatorer/element

Se ventilation med värmeåtervinning


Läs mer:  

Så fungerar en frånluftsvärmepump och så mycket kostar det

Frånluftsvärmepump bäst i test


Bergvärmepumpar

Bergvärmepumpen har en väldigt låg energiförbrukning och är ofta den lösning som ger allra störst besparing av uppvärmningskostnaderna. Precis som luft-vattenvärmepumpen ger den dig möjlighet att sprida värmen både genom vattenburna radiatorer och/eller golvvärme och ger dessutom varmt vatten i kranarna. Bergvärme är särskilt fördelaktigt i större hus och i norra delarna av Sverige där vintrarna är kalla.

Hur fungerar en bergvärmepump?
Bergvärmepumpen hämtar värmen från berggrunden via ett borrat hål som vanligtvis är cirka 70-200 meter. Värmen leds till bergvärmepumpen inne i huset som sedan överför värmen till vattnet som cirkulerar i husets värmesystem. Om du inte har möjlighet att hämta värmen från ett borrhål i berggrunden, kan jordvärme eller sjövärme vara ett alternativ till din bergvärmepump.

Fördelar och nackdelar:
+ Väldigt energieffektivt
+ Oberoende av vind, sol, vatten eller utomhustemperaturer
+ Ger flera valmöjligheter som att använda golvvärme för att sprida värmen
+ Kan även värma vattnet

- Förutsätter att huset har vattenburna radiatorer (element med vattenrör)
- Relativt dyr installation
- Det är inte alla som har rätt förutsättningar för bergvärme

Se våra bergvärmepumpar

Se våra vattenburna radiatorer/element


Läs mer: 

Guide för bergvärme: kostnad, pris och besparingar

Bergvärmepump bäst i test

 

Olika värmesystem - Element

El-element och direktverkande el

Ett el-element omvandlar el direkt till värme och sprider värmen i bostaden. Med el-element får du lika mycket energi i form av värme som den du förbrukar i form av el. Detta alternativ är därför inte lika energieffektivt som en värmepump, men kan samtidigt fungera väl ihop med en luft-/luftvärmepump, i synnerhet i mindre bostäder, gäststugan eller fritidshuset. Du kan också spara kostnader genom att byta ut dina gamla el-element mot mer energieffektiva modeller.

Oljefyllda element är en typ av el-element som är fyllda med olja för att ge en mer konstant jämn värme. Är du däremot på jakt efter en snabb uppvärmningskälla kan värmefläkten vara ett bra alternativ.

Fördelar och nackdelar:
+ Kräver endast el
+ Relativt billiga i inköp och enkla att installera
+ Lätta att hantera
+ Finns många modeller att välja på

- Dyr som primär uppvärmningskälla
- Inte en energieffektiv lösning

Se våra el-element

Se våra oljefyllda element

Se våra värmefläktar


Läs mer: 

Byta element: Det här är sakerna du måste tänka på

Så väljer du rätt element - våra mest populära modeller

Portabelt element - 5 element som är perfekta till sommarstugan

Element bäst i test: Vi jämför element på el

Oljefyllda element bäst i test

Energisnåla element bäst i test

Skaffa en energisnål värmefläkt för ökad komfort i vinter

Värmefläkt bäst i test


Golvvärme – vattenburen eller elektrisk

Att sprida värmen via golvvärme blir allt vanligare, inte minst i nybyggda hus. Det är också vanligt att passa på att lägga in golvvärme i enskilda rum i samband med renovering. En stor fördel är förstås att det är väldigt behagligt med varma golv och att du slipper element på väggarna, men med rätt förutsättningar kan det också vara ett energieffektivt alternativ eftersom ett rum upplevs varmare när värmen kommer från golvet (vilket gör att du kan sänka temperaturen något). För att golvvärmen ska vara energieffektiv krävs också en välisolerad grund, minst isolerad 30 cm brukar anges som riktmärke för att inte få för stora värmeförluster nedåt.

Hur fungerar golvvärme?
Det finns två varianter av golvvärme – vattenburen och elektrisk. Den elektriska består av värmekablar på rulle eller “matta” medan den vattenburna består av vattenrör i golvet. Det som framförallt avgör vilken golvvärme du ska välja är hur din bostad är uppvärmd. Fjärrvärme eller värmepump är perfekta att ansluta vattenburen golvvärme till och har du vattenburna radiatorer i bostaden kan du även byta dessa mot golvvärme i enskilda rum. Annars är elektrisk golvvärme vanligt till mindre ytor, såsom badrum, hall eller uterum. Fördelen med elektrisk golvvärme är att den är lätt och snabb att styra och att du kan lägga den oavsett vilken uppvärmningskälla bostaden har.

Se allt inom golvvärme


Läs mer: 

Golvvärme el: 5 frågor och svar som hjälper dig att välja rätt

Vattenburen golvvärme – så håller du nere kostnaden

Golvvärme trägolv – 8 vanliga frågor och svar

Så minskar du elkostnaderna med appstyrd golvvärme

Golvvärme uterum – 3 vanliga frågor och svar

Lägga golvvärme i källare – 5 vanliga frågor och svar

Välja golvvärme i badrum – elektrisk eller vattenburen, regler och kostnad

Guide för dig som vill lägga golvvärme hemma


Varmvattenberedare – värmepump eller elektrisk

I många bostäder behövs inte en separat varmvattenberedare eftersom det ingår i uppvärmningssystemet. Det finns dock system där den inte ingår och har du luftburen uppvärmning behöver du komplettera med en varmvattenberedare eller värmepumpsberedare för att värma vattnet till kranar och dusch. En vanlig varmvattenberedare använder direktverkande el, medan värmepumpsberedaren använder värmepumpsteknik, vilket är mer energieffektivt. Det finns också varmvattenberedare med ackumulatortankar som lagrar varmvattnet på ett sätt så att det går åt mindre energi. För vattenburna system finns det arbetstankar/bufferttankar som hjälper till att portionera ut värmen till det vattenburna systemet och ger en jämn temperatur ut i bostaden.

Hur stor varmvattenberedare ska jag välja?
Hur stor varmvattenberedare du ska välja beror på hur mycket varmvatten du förbrukar. Om du har en stor familj och använder mycket varmvatten, behövs allt från 200 liter upp till 300 liter (eller mer om ni till exempel badar ofta). För mindre hushåll där endast dusch används kan det räcka med cirka 100 liter. Det finns även mindre varianter för gästhuset eller sommarstugan, där behoven inte är så stora och/eller utrymmet är begränsat.

Förutom storlek behöver du också välja rätt korrosionsskydd (stål, emalj eller koppar) som fungerar till vattenkvaliteten i din bostad. Om du är osäker på vattenkvaliteten kan du göra ett vattentest eller höra med kommunen om du har kommunalt vatten.

Se alla våra varmvattenberedare


Läs mer: 

Så väljer du en energisnål varmvattenberedare

Byta varmvattenberedare - vi listar våra mest populära varmvattenberedare

Varmvattenberedare bäst i test


Värme med kamin

En kamin är inte bara en rejäl mysfaktor utan kan också bidra till sänkta uppvärmningskostnader. Om du har tänkt att använda kaminen till uppvärmning bör du välja en med hög verkningsgrad samt fundera på hur du har möjlighet att placera kaminen – konvektionskaminer kan till exempel stå mot en yttervägg medan strålningskaminer ska stå centralt i ett rum. Du måste också ta reda på vilka regler för eldning som gäller i din kommun, då det inte är säkert att det är tillåtet att elda dagligen just där du bor.

Se våra kaminer och eldstäder


Läs mer: 

Installera kamin själv – 5 saker att ha koll på

Kamin utan skorsten – vi jämför 3 prisvärda alternativ

Bästa täljstenskaminen – 5 populäraste kaminerna just nu

Elkamin – 3 moderna elkaminer som passar perfekt i sovrummet

Eldstad inomhus – 5 frågor du bör ställa dig för att välja rätt kamin

Fristående etanolkamin – fördelar med kamin utan skorsten

Skorstensfri öppen spis: 4 vanliga frågor och svar

Här är de populäraste braskaminerna just nu

Braskamin bäst i test


Vad är fjärrvärme?

Till skillnad från de övriga värmesystemen skapas fjärrvärme inte i din bostad utan transporteras till dig från ett värmeverk. Hur prisvärd och energieffektiv fjärrvärmen är kan se olika ut i olika kommuner. Fjärrvärme är ofta en miljövänlig och pålitlig uppvärmningskälla men du har inte lika stora möjligheter att påverka dina kostnader. Det finns också risk för fuktskada på grund av förändrade förhållanden om du byter till fjärrvärme från ett förbrännande värmesystem som olja, ved eller pellets.

Hur fungerar fjärrvärme?
Värmen skapas i ett värmeverk i din stad och transporteras sedan till dig. Värmen sprids i bostaden genom vattenburna radiatorer och/eller golvvärme och ger dessutom varmt vatten i kranarna.

Fjärrvärme eller värmepump?
En luft-/vattenvärmepump kan vara ett bra alternativ till fjärrvärme. Det kan också vara ett alternativ att komplettera fjärrvärmen med en luft-/luftvärmepump för att bli mindre sårbar för ändrade energipriser.

Se våra luft-vattenvärmepumpar

Se våra luft-luftvärmepumpar

 

Populära produkter under kategorin Värmepump

Installation med ROT

Installation med ROT

4 995 kr8 564 kr

Spara 42 %

Kampanj

Leveranstid 2-4 veckor

Värmepumpskydd Skotte Garden Plåt

Värmepumpskydd Skotte Garden Plåt

1 299 kr1 821 kr

Spara 29 %

Kampanj

Populära artiklar