Ordning och reda i barnens rum
Ordna ditt vardagsliv med smarta förvaringslösningar! Förvaringsdrottningen Paulina Draganja försvarar och förklarar förnuftig förvaring.
Av Alexander Ljung • 2024-09-04
Paulina Draganja kallas inte Förvaringsdrottningen utan orsak. Det märker man direkt när man kommer hem till henne. Välordnat, arrangerat, sparsmakat och snyggt möblerat. Intresset för ordning och reda började redan när hon var i elvaårsåldern, berättar hon.
– Jag minns en gång när vi var borta på middag, säger hon och ler vid minnet. De vuxna satt och pratade så jag tröttnade och gick på upptäcktsfärd. Jag hittade ett rum som jag tyckte jag skulle organisera om och satte genast igång att röja och ställa saker i ordning. Efter det fick jag stränga order att inte städa hos andra när vi var bortbjudna.
Paulina är uppvuxen i en liten stad i södra Polen. Familjen flydde till Sverige, det här var under de oroliga åren i början av 1980-talet strax innan muren i det delade Tyskland revs, och de tvingades flytta runt på diverse flyktingförläggningar och tillfälliga boenden under några år. Det var nu vanan att leva under enkla förhållanden utan onödiga ägodelar grundades, berättar hon.
– Senare i livet, under studentåren i Lund och de första åren i Stockholm, flyttade jag elva gånger. Så jag har lärt mig att rensa ut sådant jag inte använder. Jag känner igen vad jag har behov av och det jag inte behöver kan jag ge bort. Jag ger helst bort saker och kläder eftersom jag tycker man ska slänga så lite som möjligt.
Framgångsrecept
Paulina pluggade till civilekonom på universitet och tänkte sig en framtid i yrket, men hela tiden fanns det en idé i bakhuvudet som inte lämnade henne ifred. Det borde ju gå att göra något kreativt av ordningssinnet och förvaringsintresset. 2011 kunde hon inte stå emot längre utan drog igång bloggen Förvaringsdrottningen.
– Det är det bästa jag har gjort, säger hon. Jag mår riktigt bra när jag rensar ut saker. En del springer i skogen, jag rensar. Det är ett sätt att få kontroll över sitt liv. Det ville jag förmedla med bloggen och det tycker jag att jag har lyckats med.
Onekligen är det så. Bloggen har massor av besökare varje dag, hon har synts i TV och i tidningar och hon har gett ut en egen bok. Framgångsreceptet verkar vara förvaringsfakta på ett lättsamt sätt.
– Det känns som att jag har lyckats när mina läsare tycker att jag är både underhållande och samtidigt kommer med bra tips.
Organisera barnrummet
Många av Förvaringsdrottningens läsare har, liksom Paulina, barn och vill gärna ha råd och tips om hur man organiserar ett barnrum på bästa sätt. Det viktigaste är att involvera barnet, menar Paulina.
– Gör det till en lek eller en tävling så blir det roligare, säger hon. Barnet måste lära sig att städa efter sin lek, precis som på förskolan. Det är bara att fortsätta med det hemma.
För att undvika den värsta röran och underlätta städning så kan man ta undan en hel del av barnets saker. Låt bara de aktuella leksakerna och böckerna stå framme och växla sedan i perioder. Det blir lättöverskådligt och som bonus tröttnar inte barnet lika lätt.
– Det är alltid kul när en gammal leksak kommer fram igen. Det är dessutom billigare och smartare än att köpa nytt hela tiden.
Hitta lösningar för små saker. Använd gärna stapelbara och utdragsbara lådor, det fungerar väldigt bra. Ha en utställningshylla där man växlar föremål, till exempel legobyggen och pyssel. Undvik stora lådor där man lägger allting, det blir bara en röra.
– Gör det så överskådligt som möjligt. Markera med bilder var saker finns, det blir tydligt för barnet. Det blir mycket enklare att hålla ordning och dessutom enklare att komma på vad man ska leka med.
När man har skapat förvaringslösningar för hela hushållet går man igenom det med familjen så att alla vet vad som gäller. På det sättet undviker man den klassiska fällan att det blir en person som får ta hand om röran efter alla andra.
– Man kan slippa en hel del irritation och slitningar i vardagslivet på det här sättet.
Paulinas bästa förvaringstips
• Rensa kontinuerligt. Varje gång effektiviserar man sin förvaring.
• Märk upp lådor och garderober på insidan. Det blir tydligt och man följer det omedvetet. Det tar emot att ställa en tallrik där det står att det ska vara glas.
• Om du har en stor låda, till exempel en kökslåda, dela upp den i mindre fack så slipper du kaos. Du kan ha olika fack för olika matvaror. Det ger bättre översikt och det är lättare att se vad som behövs så att man inte köper dubbelt.
… tips för barnrummet
• Involvera barnet. Gör städningen till en lek eller en tävling så blir det roligare. Att utforma det som ”uppdrag” kan vara kul. Om det är motigt, hjälp till och gör vartannat ”uppdrag”.
• Ha endast en pärm för teckningar som ska räcka hela förskoleperioden. Rensa kontinuerligt bland teckningarna, annars tenderar de att svämma över rummet. Låt barnet vara med och välja om det går och om humöret är rätt.
• Sortera kläder i märkta lådor i garderoben så barnet vet på vilken hylla ett visst klädesplagg finns.
• Ha en rensningslåda där du lägger kläder som barnet inte kan ha längre så undviker du att de åker in i garderoben igen.
Förvaringslådor & korgar
Förvaringslådor House Nordic Depok 3-pack
Se priset!
Förvaringskorg House Doctor Laun Natur
Se priset!