Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00
Mina SidorKundservice

Övervintra pelargoner – 9 enkla steg för vinterförvaring av pelargon

Att övervintra pelargoner är inte så svårt som det kan låta! Det viktigaste är att du har tillgång till ett frostfritt utrymme och ger dem en skvätt vatten då och då. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2024-04-26


Läs också: Växtbelysning bäst i test

 

Det finns olika metoder för att övervintra pelargoner. Vilken metod som är bäst beror på vilken pelargonsort du har men också hur dina förvaringsmöjligheter ser ut. Och även om dina förutsättningar inte är optimala kan det vara värt att testa – det värsta som kan hända är att du får köpa nya till nästa säsong!

 

Övervintra pelargoner steg för steg

1. Ta reda på vilken pelargonsort du har. Tåliga zonalpelargoner trivs mörkt och svalt medan doftpelargoner, engelska pelargoner och hängpelargoner gärna vill stå ljust över vintern. Är du osäker på vilken sort du har är det säkraste kortet att förvara dem ljust.

2. Välj ut en passande plats för din vinterförvaring. Ett isolerat garage, ett förråd eller en källare kan fungera om pelargonerna ska förvaras mörkt medan ett lite varmare uterum, ett växthus eller ett fönsterbräde inomhus är bra alternativ för ljus förvaring.

3. Se till att ditt utrymme håller en lagom temperatur. Pelargoner som förvaras mörkt bör ha mellan 5-10 grader medan pelargoner som förvaras ljust mår bra i temperaturer mellan 5-20 grader.

4. Se till att pelargonerna får tillräckligt med ljus. Pelargoner som förvaras ljust bör få minst 8 timmar av ljus per dag. Komplettera med växtbelysning vid behov!

5. Ta in pelargonerna före första frosten. Pelargoner är känsliga för frost så vinterförvara dem gärna i god tid. Ofta syns det på plantan när den är redo. Den slutar helt enkelt att växa och bladen kan börja skifta i färg.

6. Om du ska förvara pelargonerna mörkt kan du med fördel beskära dem ordentligt innan förvaringen. Ska du förvara dem ljust räcker det med att ta bort vissna blommor och blad.

7. Ge pelargonerna vatten under vintern! Alla pelargoner vill ha lite vatten under vintern. Hur mycket beror på hur ljust och varmt de står. Pelargoner som står mörkt ska bara ha en liten skvätt en gång i månaden medan pelargoner som står ljust och varmt behöver lite mer vatten (men inte så mycket att de blir genomblöta). Se till att jorden torkar ut helt mellan vattningarna.

8. I mars-april är det dags att börja förbereda dina pelargoner för sommarsäsongen. Om de är risiga, taniga eller hängiga kan du ta bort ganska mycket genom att beskära dem precis ovanför ett bladfäste (är de gröna och friska behöver du inte beskära). Plantera sen om pelargonerna i ny jord med lecakulor i botten. Ställ dem så ljust du kan (gärna med växtbelysning) och börja vattna dem oftare. Tillför pelargonnäring i vattnet efter några veckor.

9. Ta ut dina pelargoner när risken för frost är över!


Köp blomjord

Köp pelargonnäring

Köp lecakulor

Våra blomkrukor hittar du här

Växtbelysning hittar du här

 

Läs också: Tåliga växter i kruka utomhus – 10 favoriter att inspireras av

Läs också: Klätterväxter till balkong – 10 klematis som trivs i kruka

Läs också: Så lätt är det att odla chili och paprika inomhus i kruka

Populära produkter under kategorin Växtbelysning

Populära artiklar