Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Så lyckas du med pelargon-sticklingar

Vill du testa att driva upp sticklingar från pelargon? Då har du kommit rätt! Här går vi igenom hur du gör steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2025-04-01


Se hela vårt sortiment inom odling och trädgårdsskötsel

Läs också: 9 enkla steg för vinterförvaring av pelargon
 


Att ta sticklingar är ett enkelt sätt att föröka dina pelargoner. Se bara till att moderplantan du tar sticklingarna från är frisk och har unga, starka skott som inte blommar. I den här artikeln går vi igenom hur du driver upp en stickling från pelargon och svarar på vanliga frågor.

 

När ska jag ta sticklingar från pelargon?

Vanligtvis tar man pelargon-sticklingar på våren i samband med beskärning. Då är pelargonen under starkast tillväxt och har hunnit producera kraftigare skott, vilket ger goda förutsättningar för sticklingarna att utvecklas på bästa sätt.

 

Vilken del av pelargonen ska jag ta till stickling?

Allra vanligast är att ta en toppstickling, det vill säga toppskottet av en gren på pelargonen. Välj en gren med ett ungt men relativt kraftigt toppskott som inte blommar. Skottet ska helst ha tillräckligt många blad så att det blir 4-5 stycken kvar på den del du tar till stickling.

 

Ska jag sätta pelargon-stickling i vatten eller jord?

Det går att sätta pelargon-sticklingar i både vatten och jord. Men enklast och bäst är att sätta dem direkt i jord, eftersom rötterna annars måste anpassa sig när de planteras om från vattnet till jorden.

 

Så driver du upp en stickling från pelargon steg för steg

1. Välj ut en gren med ett yngre men relativt kraftigt toppskott som inte blommar.

2. Skär av toppskottet med hjälp av en kniv eller sekatör, gärna steriliserad. Lägg snittet precis under ett bladfäste så att det blir cirka 4-5 blad kvar på sticklingen.

3. Plocka bort de nedre bladen så att det bara är 2-3 blad kvar i toppen på sticklingen.

4. Ta en liten kruka med dräneringshål och fyll med såjord och vattna lätt så att jorden blir fuktig men inte blöt.

5. Stick ner sticklingen 1-2 centimeter i jorden.

6. Ställ krukan på en ljus och varm plats inomhus, undvik dock direkt solljus. Under vinter och tidig vår rekommenderas att använda växtbelysning.

7. Fortsätt att hålla jorden lätt fuktig den närmaste tiden. När sticklingen har börjat växa till sig kan du kolla under krukan om rötterna har börjat synas i dräneringshålen. Det kan ta allt från någon vecka till ett antal veckor.

8. När rötterna har börjat ta sig ur krukans dräneringshål är det dags att plantera om sticklingen i en lite större kruka och i mer näringsrik jord.

9. Välj en kruka som bara är lite större än den förra och fyll den med blomjord eller pelargonjord. Blanda gärna Perlite i blomjorden för att göra den porös och luftig.

10. Vattna lätt så att jorden blir fuktig men inte blöt.

11. Stick ner sticklingen på samma djup som innan.

12. Fortsätt att vattna varsamt.

13. Medan plantan fortfarande växer till sig bör du ta bort blomknoppar så att dessa inte tar av växtkraften.

14. Om inte plantan förgrenar sig som du vill går det bra att toppa den. Det gör du genom att skära av grenen strax ovanför det bladpar där du vill att den ska förgrena sig.

15. När plantan är i sin slutliga kruka och börjar få knoppar kan du med fördel tillsätta pelargonnäring när du vattnar. Näringen ges sen året runt med undantag för de pelargoner som hålls i vintervila. Låt jorden torka ut mellan vattningarna.

Lycka till!

 

Här hittar du perlite, pelargonnäring och pelargonjord

Köp blomjord här

Här hittar du såjord

Se våra planteringskärl och krukor

Köp växtbelysning

Sekatör hittar du här


 

Läs också: Växtbelysning bäst i test

Läs också: Sekatör bäst i test

Populära artiklar