Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

4 saker att tänka på innan du skaffar pergola med plasttak

Att montera plasttak på pergolan är ett bra val för dig som vill optimera ljusinsläppet men samtidigt ha ett lättskött och hållbart tak. Men hur väljer man rätt tak egentligen? Och vad måste man tänka på? I den här artikeln berättar vi om fyra viktiga saker du måste ha koll på innan du skaffar en pergola med plasttak.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se hela vårt utbud av plasttak

Läs också: Bygga pergola - så skapar du en grönskande oas i trädgården

Plasttak är ett populärt val till altanen, lekstugan, pergolan eller uterummet, vilket egentligen inte är särskilt konstigt. Materialet är nämligen både lättmonterat, enkelt att hålla rent, ger skugga under varma dagar utan att minska ljusinsläppet och skyddar även effektivt mot regn. Men det finns några saker som kan vara bra att känna till innan du bestämmer dig för att skaffa ett tak i plast till exempelvis din pergola. Vi går igenom dessa i artikeln nedan, så att du är väl förberedd för att skaffa pergola med plasttak.

Olika typer av plasttak

Det finns några olika typer av plasttak på marknaden idag, som alla har olika egenskaper och för- och nackdelar. Beroende på vad du vill ha ut av ditt tak kan alltså vissa varianter passa bättre än andra.

Vanlig plast

Ett vanligt plasttak släpper in mycket dagsljus och skyddar mot solens ultravioletta strålar. Samtidigt är taket inte särskilt isolerande, vilket passar utmärkt i ett uterum som enbart används sommartid. Plasten finns i olika färger, vilket gör att det går att få en pergola med mer eller mindre ljusinsläpp beroende på vad man föredrar.

Köp plasttak

Kanalplast

Den byggprodukt som framställs i form av profiler och består av plastskivor med luftkanaler kallas för kanalplast. Själva materialet är värmeisolerande, UV-tåligt och består av polykarbonat, som är en slagtålig och slitstark plast. Tak gjorda i kanalplast släpper vanligtvis igenom mellan 35 % - 80 % av dagsljuset och variationen beror på plastens profilering och färg. Det finns även en speciell typ av kanalplast som delvis filtrerar bort solljuset, vilket kan vara ett bra val i en pergola som används endast sommartid när det är som varmast.

Köp kanalplast

Korrugerad plast

Korrugerad plast är en form av plastskiva som är räfflad eller vågad. Skivorna väger mindre än andra material, släpper ofta igenom mycket ljus men är inte isolerande. En fördel är också att korrugerad plast framställs speciellt anpassad för att hantera nordiskt klimat. Ett tak i korrugerad plast passar bäst för dig som vill ha ett enkelt men effektivt tak på din pergola.

Köp korrugerad plast

Takets lutning

Att ha ett permanent tak som är helt platt på din pergola är inte rekommenderat, eftersom nederbörd som snö och regn riskerar att inte kunna försvinna. Generellt sett brukar man säga att ett plasttak i kanalplast ska ha minst 10 graders lutning, vilket ger en skillnad på cirka 17 centimeter mellan bärlinorna. Det är också viktigt att alltid dubbelkolla rekommendationerna för det material du väljer och den snözon du bor i innan du bestämmer vilken lutning pergolataket ska ha. Det är också viktigt att pergolans grundbygge, såsom stolpar, reglar och bjälkar är tillräckligt starka och stabila för att klara av vikten av nederbörden för den snözon du bor i.
 

Plasttak till pergola

Ett tunt kanalplasttak passar perfekt för en pergola som inte behöver isolering.

KÖP HÄR: Kanalplast TwinLite Opal 10mm från Plastmo


Kolla upp om du behöver bygglov

Innan du börjar bygga en pergola eller lägger tak på en redan befintlig pergola bör du kolla upp om bygget behöver bygglov. Generellt brukar det inte behövas, men ibland kan det finnas skäl till att ansöka om bygglov – exempelvis om taket räknas som en permanent konstruktion. Det är alltid bäst att kolla med Byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller för just den plats du vill bygga pergolan på innan du börjar arbetet.

Informera grannen

Något många inte tänker på är att en nykonstruktion som är mindre än 4,5 meter bort från gränsen till den närmaste tomten måste ha ett skriftligt godkännande från grannen för att få byggas. Detta gäller även små byggnationer som vanligtvis inte kräver bygglov. Vill du uppföra en pergola i en liten trädgård måste du alltså alltid be grannen om godkännande.

 

Se allt inom Hus och Bygg

Läs också: Såga i plast – så sågar du i olika plastmaterial

Läs också: Pergola inspiration – 5 snygga pergolor för uteplatsen

Populära artiklar