Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Så fixar du ditt drömbadrum

Badrummet får en allt större betydelse i våra hem – det är numera ett trivsamt rum där vi kopplar av och skämmer bort oss en stund. Samtidigt ska det vara funktionellt. Så här skapar du en personligt inredd oas efter dina behov.

Av Jens Klaive2024-09-04

I genomsnitt spenderar vi tre år under vår livstid i ett badrum. Det stämmer till en viss eftertanke – det är nog en god idé att skapa ett badrum där man trivs. Men hur ska jag tänka?
– Skapa dig en tydlig bild av vad du vill ha och planera sedan noggrant, säger Katja Eriksson marknadschef på Svedbergs. 

Känn efter vilken stil som passar dig
– Leta inspiration på nätet och i tidningar. Känn efter vilken stil som passar dig. Ofta kan man anpassa och skräddarsy sin badrumsinredning mer än vad man tror. Tänk noga över vilka behov som finns just nu men också framöver. Hur många man är eller kommer att bli i hushållet. Ett eller flera handfat? Mycket förvaring? Dusch eller badkar? Tänk också över lösningar som gör badrummet så lättstädat som möjligt. Livet förändras och ett bra funktionellt badrum ska hålla över tid.

Bra belysning är ett måste – tänk bara på att göra det rätt
– Ett badrum behöver både ljuskällor som lyser upp ordentligt och som även skapar stämning. Det finns många alternativ, som exempelvis spotlights i taket med dimmerfunktion, inbyggd belysning i spegeln – och även i möblernas lådor och skåp. Kom också ihåg att det finns säkerhetskrav som är förenade med elinstallationer i ett våtrum. Elinstallationer ska utföras av en behörig fackman.

När planeringen är klar, beställ produkterna du valt ut i god tid
– Om du inte har sakerna på plats när hantverkaren kommer kan det bli hastigt påkomna lösningar – lösningar som du inte alls har tänkt dig och som du kanske inte blir nöjd med när det är klart. Det kan också bli dyrare än du tänkt. Tänk på att anlita auktoriserade hantverkare som är godkända för att bygga våtrum samt att ta reda på vilka försäkringsregler och byggregler som gäller.

Den miljömässiga medvetenheten märks även i badrummet
– Hållbarhetsfrågan har blivit allt mer viktig för många. Det innebär en medvetenhet när det gäller inköp som bygger på långsiktighet och kvalitet. Ärliga råmaterial, autentiskt hantverk och design. Ett fokus som mer ligger på känslomässiga värden, egentid och där badrummet ses som en fristad.

Bygglov behövs oftast inte
– Generellt krävs det inte något bygglov om du bara ska renovera ett befintligt badrum. Däremot krävs det bygglov om du ska bygga badrum där det inte funnits något tidigare, eller om du till exempel vill sätta in ett fönster. Bygganmälan krävs om du planerar att göra stora ändringar i vatten- och avloppsinstallationerna eller göra ändringar som rör bärande konstruktioner. I bostadsrätter ska man ta kontakt med föreningens styrelse och fråga först.

Till sist: Vad kan ett badrum kosta?
– Den frågan är svår att svara på, det beror helt på vilka material och lösningar man väljer. Sen måste man ju väga in hantverkskostnaden också. Det är viktigt att bestämma sig för vilken nivå man vill ligga på och göra en budget som man sedan håller sig till. Tänk också på att man kan förnya ett badrum ganska enkelt med färg, addera sidoförvaring, hyllor, förnya detaljer som handtag/knoppar, krokar, byta ut duschdraperiet mot en duschvägg i glas, satsa på en ny spegel eller addera en för att skapa känslan av rymd och så vidare.

Läs mer: Kostnad renovera badrum

 

Katja Erikssons bästa tips när du ska planera ett nytt badrum:
• Planera i detalj, gör en budget och följ den. Beställ hem inredningen i god tid.
• Tänk på förvaringen. Storlek på badrumsmöbeln, Sidoförvaring hyllor.
• Hur mycket förvaring behövs? Storlek på badrumsmöbeln, extra sidoförvaring och hyllor skapar bra förvaringsmöjligheter.
• Belysningen är särskilt viktig & eventuella eluttag –både stämning- och arbetsbelysning. Belysning i spegel, i förvaringen, eluttag i möbeln eller utanför? etc.
• Skapa din egen stil. Utgå från det du tycker om men tänk på att det skall hålla över tid.
• Välj en hantverkare som är godkänd för att bygga våtrum.
• Ta reda på vilka försäkringsregler och byggregler som gäller innan du börjar.

Vi på Bygghemma vill hjälpa dig att hitta det badkar som passar dig och ditt badrum. Därför har vi grupperat populära storlekar:

Badkar 150 cm
Badkar 160 cm
Badkar 140 cm
Badkar 130 cm

Hoppas att du hittar ett badkar som passar dig!

Populära badkar

Badkar Bathlife Fridsam Fristående Rund Vit

Badkar Bathlife Fridsam Fristående Rund Vit

5 999 kr7 649 kr

Spara 22 %

Kampanj

tom 31/12

Badkar Bathlife Vila Gjutmarmor 1600 Vit

Badkar Bathlife Vila Gjutmarmor 1600 Vit

18 169 kr

KOD: BATH10%

Förväntas åter i lager 2025-01-14

Badkar Bathlife Hipp

Badkar Bathlife Hipp

14 279 kr

KOD: BATH10%