Plantera ligusterhäck – tips om skötsel och så ska du klippa liguster
Vill du ha en lättskött och elegant häck som du kan forma som du vill? Då är ligusterhäcken något för dig. Här får du våra bästa tips gällande plantering och skötsel av ligusterhäck.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-06
Vårt sortiment av ligusterplantor
Varför välja liguster?
Liguster är en mångsidig och tidlös växt som passar i de flesta miljöer. Den är robust, växer sig mycket tät och är lätt att forma. Om du önskar njuta av det gröna bladverket även under hösten och vintern väljer du en vintergrön sort. Liguster är anspråkslös och trivs på de flesta jordar. Den kan stå i både soliga och skuggiga lägen. I skuggigare lägen kan den dock bli något glesare. Det finns sorter som är härdiga upp till växtzon 4.
Plantering av liguster
Krukodlade plantor går utmärkt att plantera under hela säsongen. Om du har valt att köpa barrotade behöver du plantera på våren eller hösten. Gräv en fåra som är cirka 50 cm djup. Passa på att rensa bort ogräs som konkurrerar om näring och vatten. Luckra upp jorden ordentligt och passa på att jordförbättra vid behov med till exempel planteringsjord, kogödsel eller kompost. Placera ligusterplantorna i fåran och se till att stammen hamnar ovanför markytan. Fyll igen med jord och tryck till lätt så att plantorna står stadigt. Vattna ordentligt direkt efter planteringen.
Skötsel och gödsling av liguster
Du behöver vattna din nya häck regelbundet under hela året säsongen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. När våren kommer är det bra att gödsla häcken. Den extra näringen gynnar tillväxten och du får en tät och fin häck snabbare.
Beskära liguster
Du kan klippa liguster direkt vid plantering eller vänta till första våren efter planteringen. Liguster klarar att beskäras hårt och första gången ska du klippa ner den till 20 cm ovan mark. Då får du många nya skott och häcken blir tät hela vägen nerifrån och upp. Häcken behöver sedan klippas två gånger årligen och då både på bredden och höjden. Klipp gärna häcken så att den blir något smalare upptill. Då underlättar du för solens strålar att nå häckens nedre del och på så vis får du en vackrare och grönare häck.
Det här behöver ha hemma:
Köptips!
Frilandsodlad vintergrön liguster med ett mer utvecklat rotsystem och plantor på 80-120 cm.
KÖP HÄR: Liguster Vintergrön Liga Goliat 80-120cm
Ska du plantera många häckplantor rekommenderar vi att du beställer hem en hel pall med planteringsjord. Hasselfors Garden planteringsjord är gödslad med mineraler och naturgödsel för att ge dina plantor en god start.
En nyplanterad häck behöver vattnas ordentlig. Med Droppslang från Gardena får du en enkel och och jämn rotbevattning. Det kompletta setet gör installationen enkel med några få steg.
Det är viktigt att skydda häcken mot den första vårsolen. Täck med fiberduk eller säckväv, som denna från Nelson Garden.
Läs också: Plantera häck – det behöver du göra när du köper häckplantor på nätet
Läs också: Skydda växter mot sol och kyla – 4 vanligaste frågorna
Läs också: Välj rätt häcksax – manuell, batteri, bensin eller elektrisk