Plantera avenbok – så får du ett tätt insynsskydd med rätt skötsel och beskärning
Vill du snabbt kunna njuta av ett dekorativt och samtidigt effektivt insynsskydd till trädgården? Då är avenbokshäcken ett bra alternativ. Här får du våra bästa tips gällande plantering och skötsel av avenbokshäck.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-06
Se vårt sortiment av avenboksplantor
Varför välja avenbok?
Avenboken är en tacksam växt som är både lättskött, härdig och snabbväxande. Det frodiga bladverket gör den till ett perfekt insynsskydd. Bladen övergår i en vacker gul färg under hösten och en hel del av bladen sitter kvar även under vintern. Avenbok trivs bäst i mullrik, kalkhaltig jord och växer bra i både sol och skugga, så det är lätt att hitta en lämplig växtplats i trädgården.
Plantering av avenbok
Krukodlade plantor går utmärkt att plantera under såväl höst som vår. När du har bestämt dig för var häckplantorna skall sättas gräver du en fåra som bör vara cirka 50 cm djup. Passa på att luckra upp jorden i botten ordentligt och blanda gärna i planteringsjord, gödsel eller kompost. Det är därefter dags att sätta ner plantorna. Lämpligt avstånd mellan plantorna beror på plantornas storlek och huruvida de har en rotklump. Följ de rekommendationer som ges för just den sort du har valt. För att säkerställa att plantorna hamnar i en rät linje kan du sätta en träpinne i respektive ände av planteringsfåran och spänna ett snöre mellan pinnarna. Fyll sedan igen med jord runt plantorna och tryck till jorden så att plantorna står stadigt. Direkt efter planteringen vattnar du ordentligt.
Skötsel av avenbok - gödsla avenbok
Under första året behöver du vattna rikligt och regelbundet men låt jorden torka upp mellan vattningarna. Gödsla gärna under våren för att gynna tillväxten om jorden är näringsfattig. Var vaksam på att gräsmattan (eller ogräs) inte växer in under häcken för att säkerställa att den kan suga upp tillräckligt med vatten och näring.
Beskära avenbok
Avenbok beskär under JAS-perioden (juli, augusti, september). Den bör klippas ganska snart efter plantering och ofta, då får den många förgreningar och växer sig tät och frodig. Inledningsvis trimmar du sidorna och när den har växt till den höjd som önskar kan du beskära toppen.
Det här kan du behöva ha hemma
Köptips!
Ska du plantera många häckplantor rekommenderar vi att du beställer hem en hel pall med planteringsjord. Hasselfors Garden planteringsjord är gödslad med mineraler och naturgödsel för att ge dina plantor en god start.
En nyplanterad häck behöver vattnas ordentlig. Med Droppslang från Gardena får du en enkel och och jämn rotbevattning.Den tryckreducerande huvudenheten kopplas till kranen med hjälp av en slang. Det kompletta setet gör installationen enkel med några få steg.
Det är viktigt att skydda häcken mot den första vårsolen. Täck med fiberduk eller säckväv, som denna från Nelson Garden.
Läs också: Plantera häck – det behöver du göra när du köper häckplantor på nätet
Läs också: Skydda växter mot sol och kyla – 4 vanligaste frågorna
Läs också: Välj rätt häcksax – manuell, batteri, bensin eller elektrisk