Så ska du odla rabarber för maximal skörd
Att odla rabarber är inte särskilt svårt, men om du vill att rabarbern ska ge extra mycket skörd så finns det några enkla knep att ta till. Här bjuder vi på fem tips för rabarberodling och tipsar om olika sorter att plantera.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-06-18
Att odla rabarber är tacksamt på många sätt. Den överlever det mesta och klarar sig i princip på egen hand. Vill du optimera skörden finns det dock några saker som är bra att tänka på. Dessa listar vi här!
1. Plantera rabarbern på rätt ställe
För att rabarbern ska stortrivas bör du plantera den på en plats där det finns både sol och skugga. Jorden ska vara näringsrik och mullrik, och inte minst väldränerad så att vattnet kan rinna undan. Om jorden är lerig bör du luckra upp den med planteringsjord och barkmylla. Se till att rabarbern har gott om utrymme att växa på, då den gärna breder ut sig om den får rätt förutsättningar! Plantera den gärna tidigt på våren eller sent på hösten. Gräv en rejäl grop och sätt ner plantan i samma djup som den står i krukan. Fyll på med bra jord och vattna.
2. Gödsla både på våren och sommaren
Rabarber vill ha mycket näring, inte minst när den är etablerad. Gödsla gärna en gång på våren och en gång på sommaren varje år – då har du möjlighet att skörda under hela växtsäsongen. Grönsaksgödsel, kogödsel eller hönsgödsel passar bra, eller varför inte blanda ner lite kompostjord om du har det hemma. Det är inte heller fel att lägga lite gräsklipp på jorden. Glöm inte att vattna regelbundet, särskilt första året. Jorden ska helst hållas fuktig!
3. Skörda bara lite första åren
Även om du är sugen på att börja skörda dina rabarber är det viktigt att du väntar så att plantan får tid att etablera sig. Låt bli att skörda helt första året och skörda varsamt år två. Tredje året kan du skörda fullt ut. Du bör dock skörda ofta och lite istället för allt på en gång. På så sätt gynnar du nya skott och ser till att plantan inte tappar växtkraft. Tänk på att rabarberstjälkarna är som godast när de fortfarande är späda. Vrid av stjälken ända ner så att det inte blir någon stump kvar och se till att det alltid finns några blad kvar på plantan till nästa år.
4. Ta bort blomknoppar
Om du vill maximera skörden bör du klippa bort blomknoppar/blommor så snart de dyker upp. När rabarberplantan går i blom går energin nämligen åt till blommorna istället för att producera stjälkar.
5. Plantera om rabarber när de är i vila
Om du vill flytta äldre rabarber eller dela dem bör du göra det när plantan är i vila. Sent på hösten är att föredra eller alternativt tidigt på våren. Det kan vara bra att veta att rötterna på gamla plantor ofta är både stora och tunga, så se till att gräva en bra bit från plantan när du gräver upp dem. Efter flytten ska du behandla plantorna som om de vore helt nya – vattna, gödsla och låt bli att skörda första året.
2 populära rabarbersorter
En riktig klassiker bland rabarber
Victoria är den vanligaste rabarbern i våra trädgårdar. En syrlig rabarber med stort och frodigt grönt bladverk och ett tuvliknande och brett växtsätt. Kan med fördel användas till saft, syltning och bak.
Köp här: Rabarber Victoria Omnia Garden 30-40 cm
Svensk rabarber som passar i kruka
Barbro är en relativt ny sort. Svenskproducerad, framtagen på Sveriges lantbruksuniversitet i Skåne. Sorten har vackra röda stjälkar med en medelsyrlig, frisk och utsökt smak. Sorten är motståndskraftig mot skadeangrepp och passar bra att odla i kruka!
Köp här: Rabarber Omnia Garden Barbro
Läs också: 10 lättodlade grönsaker för nybörjaren
Läs också: Trädgårdshandskar bäst i test
Läs också: Sekatör bäst i test