Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Plantera thuja – från tujaplantor till frodig tujahäck

Vill du njuta av en tät och grön häck året runt? Då är tujahäcken ett bra alternativ. Här får du våra bästa tips gällande plantering och skötsel av tujahäckar.

Av Bygghemma-redaktionen2024-09-06

 

Vårt utbud av tujaplantor


Hur snabbt växer tuja?

Tuja är tålig, vintergrön och trivs på både soliga och halvskuggiga växtplatser. Det kan dock vara bra att tänka på att ju mer skugga desto långsammare tillväxt. Tuja är lättetablerad men trivs allra bäst i mullrik och väldränerad jord. Sorten Tuja Brabant är känd för att vara snabbväxande och kan växa 30-40 cm på ett år. 


Plantering av tuja

När är egentligen bästa tiden för plantering? Det beror lite på. Om du har köpt tujaplantor som är odlade i kruka så kan du räkna med att din tuja kommer att etablera sig snabbare då rotsystemet redan är utvecklat. Krukodlad tuja kan du därför plantera på hösten. Höstplantering är ofta att föredra då det är mindre stressande för plantorna och det är mindre torrt ute. Klumpodlad tuja bör istället planteras på våren då den behöver längre tid på sig att etablera sig i jorden (innan vintern kommer).

Gör så här: 

1. Låt dina tujaplantor stå i vatten innan planteringen så att de blir ordentligt genomvattnade.

2. Under tiden kan du gräva ut ditt planteringsdike som behöver vara cirka 50 cm djupt och brett. Tujaplantornas storlek spelar naturligtvis roll för hur mycket du behöver gräva ut.

3. För att se till att du lyckas med att sätta häckplantorna i en rät linje kan du ställa träpinnar i dikets respektive ändar och spänna en tråd mellan pinnarna.

4. Sätt sedan plantorna på samma djup som de hade i krukan. Att sätta tre tujaplantor per meter är en bra tumregel men läs på om vad som är lagom för just din sort.

5. Fyll på med jord och tryck försiktigt till jorden runt plantorna så att de står stadigt.

6. Vattna  därefter igenom jorden ordentligt. 

Våra tujaplantor

Jord för plantering

Vattenslang


Skötsel av tuja

Det viktigaste att tänka på när du har planterat din nya tujahäck är att vattna ordentligt hela den första säsongen. Se även till att vattna regelbundet den andra sommaren om denna är regnfattig. Du behöver se till att jorden blir ordentligt genomvattnad så att vattnet når ända ner till rötterna. Du bör även gödsla plantorna årligen för att främja tillväxten. Du kan dock med fördel vänta med att gödsla för första gången till någon månad efter planteringen. Tänk på att vintergröna växter är extra känsliga för den starka vårsolen innan tjälen har gått ur marken. Skydda tujaplantorna med juteväv eller skuggväv under de första vårvintrarna. Du kan sätta upp väven i januari och låta den sitta tills marken inte är frusen längre. När marken har tinat kan plantorna tillgodogöra sig vattnet i jorden igen och det är  mindre risk att barren bränns av solen. 

Växtnäring och gödsel

Skuggväv


Beskära tuja

Tujan är snabbväxande och kan bli väldigt hög. Vänta dock med klippa toppen tills dess att den har blivit så hög som du vill ha den. Du kan trimma sidorna allt eftersom. Det räcker då med att beskära de grenar som sticker ut. Tuja kan beskäras både på våren och sensommaren/hösten. 

Läs också: Beskära och klippa thuja – så sköter du din tujahäck

 

- Produkttips - 

Tuja Brabant

Krukodlad Tuja Brabant är populär tack vare sina snabbväxande egenskaper. 

 

Ädeltuja Smaragd

Krukodlad Ädeltuja Smaragd passar utmärkt att formklippa och ger ett effektivt insynsskydd då den är extra tätväxande. 

 

 

Planteringsjord Hasselfors Garden

Ska du plantera många häckplantor rekommenderar vi att du beställer hem en hel pall med planteringsjord. Hasselfors Garden planteringsjord är gödslad med mineraler och naturgödsel för att ge dina plantor en god start. 

 

Plantera thuja - Startset Gardena Micro-Drip

En nyplanterad tujahäck behöver vattnas ordentlig. Med Droppslang från Gardena får du en enkel och och jämn rotbevattning.Den tryckreducerande huvudenheten kopplas till kranen med hjälp av en slang. Det kompletta setet gör installationen enkel med några få steg.

 

Läs också: Plantera häck – det behöver du göra när du köper häckplantor på nätet

Läs också: Skydda växter mot sol och kyla – 4 vanligaste frågorna

 

Populära artiklar