Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Plocka & rensa kantareller: Allt du behöver för svampplockning

Vad behöver du tänka på när du ska plocka kantareller? Att plocka svamp är en trevlig och givande aktivitet för alla som älskar naturen och god mat. I denna guide kommer vi att utforska allt du behöver veta om att plocka, rensa och torka kantareller – från var du kan hitta dem till vad du ska ha med dig och vad du ska göra när du kommer hem.

Av Bygghemma-redaktionen2024-08-09


Bland de många sorters svamp som går att hitta i skog och mark är kantarellen en av de mest eftertraktade. Det finns några olika kantarellarter, men gul kantarell och trattkantarell är de populäraste att plocka och tillaga. Med den här guiden hoppas vi att du som är nybörjare på att plocka svamp kommer få användbara tips och råd för att få ut det mesta av din kantarellplockning.

 

Var hittar jag kantareller i skogen?

Kantareller är vanliga i hela Sverige. De gula kantarellerna är kända för sin karaktäristiska gyllene färg, medan trattkantarellerna är mest kända för sin typiska trattliknande form. Men var hittar man dem? Beroende på var i landet du befinner dig kan olika platser vara mer gynnsamma än andra. Här är några tips:

-  Skogar med lövträd, särskilt björk, är bra platser att börja leta.

-  Fuktiga områden, som mossiga skogsgläntor och nära små bäckar kan vara bra platser för trattkantareller.

-  Många svampplockare hittar även kantareller i tall- och granskogar.

 


Vilken tid på året är det bäst att plocka kantareller?

Gula kantareller trivs bäst under sommaren till tidig höst, vanligtvis från juni till oktober. Trattkantareller kommer oftast vid kyligare väder och kan vanligtvis hittas från augusti och sedan hösten ut. Den exakta tiden kan variera beroende på väderförhållandena i ditt område. 

 

Vad ska jag ha med mig för att plocka svamp?

Att vara väl förberedd är nyckeln till en lyckad svampplockning. Här är vad du bör ha med dig:

- Korg: Använd en korg med god ventilation för att förhindra att svampen blir dålig. Använd inte plastpåsar då svampen snabbt blir dålig och börjar komposteras i dessa.

- Svampkniv: Smidig kniv för att dela och rensa svamp.

Köp svampkniv här

Praktisk svampkniv med väska

- Svampbok: En svampbok är användbar för att identifiera okända arter.

- Kompass eller GPS: Det är lätt att gå vilse i skogen, så se till att ha något för att hjälpa dig att hitta tillbaka.

Köp GPS här

- Mygg- och fästingmedel: Håll de blodsugande små insekterna borta under svampplockningen med hjälp av ett effektivt skydd.

Köp fästingspray här

 

Rensa kantareller

När du har plockat dina kantareller är det dags att rensa dem:

- Borsta bort eventuell jord och skräp från svampens yta med en mjuk borste. Ofta ingår en borste med din svampkniv. 

- Skär bort de nedre delarna av svampfoten och eventuellt skadade delar.

- Finns det envis smuts kvar på svampen kan du skölja den. Svampsmaken är fettlöslig, så du behöver inte vara orolig för att svampen förlorar smak i kontakt med vatten.

- Kontrollera noga att svampen är fri från insekter. Om du hittar några, skär bort de drabbade områdena. Just trattkantareller är bra att dela på mitten när du kollar efter insekter - eftersom svampens fot är ihålig är det ett enkelt ställe för kryp att gömma sig i. 

Tillaga kantareller

För att förbereda kantarellerna för lagring eller matlagning kan du börja med att koka vätskan ur svampen.

- Börja med att ta fram en torr kastrull eller stekpanna. Du ska inte ha något matlagningsfett i.

- Skär kantarellerna i mindre bitar och lägg sedan ned dem i kärlet. 

- Låt svampen värmas och vattnet kokas ur på låg värme. När vattnet börjar försvinna kan du ta i matfett för att fortsätta tillaga svampen, fortsatt på låg värme. Generellt är svamp en hårdsmält råvara, så du bör tillaga kantarellerna i minst 20 minuter. Rör om då och då och tillsätt mer matfett vid behov.

- Vill du istället frysa in svampen ska du inte tillsätta något matfett, eftersom det gör att mat härsknar snabbare även i frys. Låt vätskan koka ur svampen, men inte helt och hållet. När svampen sedan kallnat kan du lägga ner den i fryspåsar och in i frysen. Den lilla vätskan som är kvar kan hjälpa svampen hålla sig fräsch i frysen ett längre tag.

Torka trattkantareller

Om du inte planerar att använda trattkantarellerna direkt kan du också torka dem för att förlänga deras hållbarhet. Det enklaste sättet att torka svamp på är i en svamptork eller på en torkställning med myggnät (eller annat tunt material som andas väl). Börja med att följa stegen för rensning av svamp enligt ovan och skär sedan kantarellerna i tunna skivor eller mindre bitar. Torkar du i svamptork kan du följa produktens anvisningar, men ska du torka på en tvättställning behöver du också en fläkt av något slag.

- Ställ upp en torkställning i rumstemperatur och spänn fast myggnät eller annat material som andas väl över den. 

- Placera ut svampen.

- Ställ fläkten under torkställningen och låt den gå. 

 - Torkningen kan ta några dagar beroende på storlek och fuktighet. Svampen ska vara helt torr och knaprig när den är klar. Håll koll på att svampen inte börjar bli svart, eftersom det är ett tecken på att den börjar ruttna.

- Förvara de torkade kantarellerna i en lufttät behållare på en sval, mörk plats.

Köp svamptork här

Köp torkställning här

 

Vad gör jag med torkade kantareller?

Efter en lyckad svampplockning är det dags att njuta av dina kantareller i läckra rätter. Torkade kantareller är mycket användbara och har en intensiv smak. För att använda dem kan du smula ner de direkt i soppan eller såsen du tillagar.

 

Njut av härlig svampplockning

Så, nu när du har denna guide, är det dags att ge dig ut och plocka kantareller. Svampplockning är en fantastisk hobby som ger dig möjlighet att njuta av naturen och samla dina egna ingredienser till matlagningen. Kom ihåg att vara försiktig och respektfull mot naturen när du plockar svamp och att alltid vara säker på att de är ätliga. Lycka till och njut av dina kantareller!

 

Se allt inom fritid och marint

Läs också: Höstblommor ute - så lyckas du med din höstplantering i kruka

Läs också: Höststäda - så städar du din trädgård på hösten

Populära produkter under kategorin Myggfångare

Myggfångare Mosquito Magnet Pioneer

Myggfångare Mosquito Magnet Pioneer

8 595 kr8 995 kr

Sänkt pris!

Topptestad

Myggfångare Mosquito Magnet Executive

Myggfångare Mosquito Magnet Executive

16 995 kr

Se priset!

Förväntas åter i lager 2025-03-14