Så väljer du rätt plugg när du ska skruva i betong och lättbetong
För att välja rätt betongplugg behöver du ha koll på vilket material du har i dina väggar och tak. Här reder vi ut det viktigaste du behöver veta när du ska köpa plugg till betong och lättbetong.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-23
Här hittar du hela vårt sortiment av plugg
Om du ska sätta upp något på väggen eller i taket ska du alltid välja den typ av infästning som är avsedd för det material som väggen eller taket består av, annars är risken stor att det du sätter upp förr eller senare trillar ner eller att du förstör väggen. Nedan reder vi ut vilka plugg du ska använda i betong respektive lättbetong.
Hur vet jag om det är betong eller lättbetong?
En vägg som består av en skiva av gips eller trä ger ifrån sig ett ihåligt ljud när du knackar på väggen, men är väggen stum kan det vara svårt att avgöra om det är betong, lättbetong, tegel eller håltegel (även om vanlig betong är betydligt mer stumt än de andra). Är du osäker på vilket material du har i dina väggar kan du alltid prova att borra ett litet hål där du lätt kan dölja eller laga det efteråt. Eller ännu hellre, där du ändå har tänkt att borra. Börja att borra med en vanlig borrmaskin eller en stark skruvdragare. Använd för säkerhets skull ett mindre borrstål än pluggen. Lättbetong och tegel är porösa material och det är lätt att göra ett för stort hål om du använder ett borrstål som är lika stort som pluggen. Om borrdammet är vitt till grått är det betong medan tegel har en rödare färg. Om borrmaskinen inte klarar att borra hål är väggen troligtvis av vanlig hård betong och då krävs en slagborrmaskin eller hammarborr (för riktigt hård betong).
Läs också: Borra i betong – så borrar du i olika typer av betongvägg
Välj rätt plugg till betong och lättbetong
När du ska välja plugg till betong finns det olika pluggar att välja på beroende på om du ska plugga i vanlig hård betong som är fast eller om du ska plugga i lättbetong som är ett mer poröst material. Vanliga pluggar är nylonplugg, universalplugg, expanderplugg och lättbetongplugg. En del av dessa finns för både betong och lättbetong medan andra är anpassade specifikt för det ena eller andra materialet. Vilken plugg du ska välja beror också på hur mycket vikt infästningen ska klara att bära. Det är framförallt viktigt om du ska fästa något som väger mycket, dubbelkolla då att den plugg du väljer är avsedd för tyngre föremål (det framgår vanligtvis av produktspecifikationen).
Ett säkert kort är att köpa kvalitetsplugg där det ingår en passande skruv. Om du köper plugg separat brukar det stå i produktspecifikationen vilket mått på skruv som passar till. Observera att skruven ska vara något längre än pluggen för att pluggen ska kunna fungera på rätt sätt.
Nylonplugg
Nylonplugg har en hög bärförmåga och används vid infästning i både betong och lättbetong. Den består av två halvor som separerar när en skruv skruvas in, tillsammans med dess utställda vingar roterar pluggen minimalt vid montering.
Universalplugg
Universalplugg är utformad för infästning i hårt, poröst, hålstens- och skivmaterial. I hålsten- och skivmaterial slår pluggen knut på sig själv medan den expanderar i massiva material som betong eller tegel. Lastförmågan varierar därför mellan de olika byggmaterialen.
Expanderplugg till betong
Expanderplugg kan du med fördel använda när du ska hänga upp eller förankra ett tyngre föremål. Det finns expanderplugg för både betong och lättbetong.
Se våra olika expanderplugg här
Lättbetongplugg
Specialutformad plugg för lättbetong. Avsedd att klara relativt tunga laster. Finns med trekantig profil för minskad rotation vid montage.
Spikplugg
Spikplugg finns för både betong och lättbetong. Den är starkare än en vanlig spik eftersom pluggen utvidgar sig när man slår in spiken. Vanligtvis kan spikarna skruvas ut med skruvmejsel vid behov.
Går det att skruva direkt i betong?
Det går att skruva i betong utan plugg. Vissa betongskruv och betongankare skruvas in i ett förborrat hål medan en del lättbetongskruv kan skruvas direkt in i materialet utan förborrade hål. Dessa typer av skruv används vanligtvis för medelhög belastning.
Här hittar du alla typer av skruvar, inklusive betongskruvar för vanlig betong
Se allt inom spik, skruv och infästning
Läs också: Så väljer du rätt plugg till gipsvägg
Läs också: Så ska du borra, skruva och använda plugg i tegel