Rabattrosor – så lyckas du med att odla rosor i rabatten
Det är populärt att ha rosor i trädgården på många ställen i världen, inte minst i Sverige. Men för att lyckas med att odla rosor finns det några saker man bör känna till. I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta för att driva upp frodiga rabattrosor som du kan njuta av länge.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Rosen är en älskad växt som har en självklar plats i många hem och trädgårdar. Eftersom det finns många olika sorters rosor har blomman många användningsområden, inte minst i en kal och tråkig rabatt. Genom att plantera rabattrosor kan du täcka upp en tom plats, tillföra färg bland gröna växter och dessutom ge mat till pollinatörer som bin och fjärilar. Nedan ger vi våra bästa råd för att lyckas med rosor i rabatten och passar även på att tipsa om några riktigt fina rosor.
Skillnaden mellan olika rossorter
Rabattrosor, buskrosor, trädgårdsrosor, remonterande rosor, klätterrosor… ja, benämningarna är många och det kan vara svårt att ha koll på skillnaderna mellan olika sorters rosor. Generellt sett finns det en oändlig variation bland rosorna, många gånger in på djup detaljnivå. Ofta överlappar också sorterna varandra och hybridiseras, det vill säga skapar nya korsarter. Hur pass frodiga rosorna blir handlar också om vilken växtzon de planteras i, då hårdare klimat ger smalare och lägre plantor. Enkelt kan man förklara det så här:
Trädgårdsrosor: Kan ibland användas som samlingsnamn för alla sorters rosor som inte är vilda. Trädgårdsrosor är förädlade sorter som används som prydnadsväxter.
Rabattrosor: Lågväxande rosor, oftast storblommiga. Alla rabattrosor är kultursorter, det vill säga inte rena arter.
Buskrosor: Härdiga rosor som kan växa till stora buskar. Komplex art med stor variation i utseende och blomning. Här ingår exemeplvis vresros.
Remonterande rosor: Rossorter som blommar om och om igen under säsongen, ofta från tidig sommar till sen höst.
Klätterrosor: Rosor som gärna klättrar på exempelvis spaljéer och husväggar. Vissa klätterrosor kan även användas som marktäckande blommor.
Den flerblommiga rosen Leonardo Da Vinci är perfekt att plantera i rabatten.
KÖP HÄR: Flerblommig Rabattros Leonardo da Vinci från Budde
Var trivs rosor bäst?
För att få fina rosor i rabatten är det bra att börja med att fundera kring hur din trädgård ser ut, vilken växtzon du bor i, vad du kan erbjuda rabattrosorna och vad du önskar få ut av blomman. Ska den blomma hela sommaren? Måste den dofta? Är det mestadels skugga på den platsen du vill plantera rabattrosen? De flesta rosor vill ha många timmars sol varje dag för att trivas bra, men det finns också sorter som trivs i mer skuggiga lägen. I vår webbshop hittar du fakta om plantans rekommenderade växtläge i informationsrutan vid respektive växt. Det finns också många trädgårdsplantor som går utmärkt att samplantera med rosor i rabatten och kan vara till stor hjälp för att hålla kyla, torka, skadedjur och ogräs borta från rosornas rötter.
När kan man plantera rosor?
Vill du kunna plantera rosor året om ska du köpa rosor som är krukodlade. Dessa går bra att plantera så länge marken inte är frusen, men undvik gärna den varmaste delen av sommaren. Den allra bästa tiden för plantering av rosor är under våren eller tidig höst, eftersom plantan då får gott om tid att rota sig innan värmen respektive kylan slår till. Bor du i de norra delarna av Sverige kan det vara en bra idé att alltid plantera rosorna på våren, så att den hinner etablera sig väl innan vintern.
Sorten Hanky Panky är en häpnadsväckande vacker rabattros.
KÖP HÄR: Flerblommig Rabattros Hanky Panky från Budde
Hur planterar man rosor på bästa sätt?
För att lyckas med att odla rabattrosor är det bra att lägga ner tid på att plantera dem rätt från början. Rosor behöver rota sig i mullrik jord med mycket näring (rosjord är speciellt framtagen för detta), ha det väldränerat runt sig och även gödslas en gång om året redan från plantering. Beroende på vilka rossorter du väljer att plantera kan det behövas olika mycket avstånd mellan plantorna, vissa så mycket som 2-3 meter.
Kan man samplantera med rosor?
Att samplantera rosor med andra perenna växter har flera fördelar. Du döljer på ett effektivt sött rosens nakna stam nedtill och håller ogräset borta. Tänk på att välja växter som trivs i samma förhållanden som den rossort du har valt. Passa på att välja växter som blommar när rosen bommat över så får du njuta av en prunkande rabatt längre.
Kantnepeta passar perfekt att samplantera med rosor i rabatten. Blommar hela vägen in i september om blomstänglarna klipps efter blomning.
KÖP HÄR: Kantnepeta
Läs också: Plantera rosor - så sköter du dina rosenbuskar i trädgården
Läs också: Trädgårdsrosor - våra mest populära rosor av olika sorter
Läs också: Remonterande rosor – njut av återkommande rosor hela sommaren