Rengöra pool – allt du behöver veta
Att rengöra poolen handlar inte bara om att vattnet ska vara fräscht. Felaktig hantering av vattnet kan innebära både hälsorisker genom att bakterier sprids men också bidra till utslag och andra hudirritationer. Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta för att få ett kristallklart vatten och säkerställa vattenkvaliteten i din pool eller utespa.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Se våra rengöringsmedel för pool och utespa
Testa vattenkvaliteten i poolen regelbundet
För att säkerställa att vattnet i poolen håller en bra kvalitet behöver du testa kvaliteten åtminstone en gång i veckan. Det kan du t.ex. göra med hjälp av teststickor eller en digital mätare. Det finns också så kallade pH-regulatorer som både mäter och automatisk justerar pH-nivån, så att denna är i balans.
PH-värdet anger surhetsgraden och ska ligga mellan 6,8 och 7,6. Förutom pH-värdet ska du hålla koll på “fritt klor”, som är poolens desinfektionsmedel. Klorvärdet ska ligga mellan 1-3 ppm (mg/l). Måttet på total alkanitet hjälper dig att hålla poolens pH i balans. Riktvärde är här 60-120 (ibland högre om svängningar i pH förekommer). En del mätare och stickor kan även testa brom (som är att alternativ till klor) och bör ligga mellan 2-4 ppm (mg/l) samt cyanursyra (som kan uppstå om du använder organiskt klor) och som ska ligga på max 100 mg/l.
För att justera de olika värdena tillför du t.ex. pH-höjande respektive pH-sänkande medel, klor, bromtabletter eller alkalihöjande medel och får på så sätt balans samt en god vattenkvalitet. I vårt sortimentet för poolkemi hittar du allt du behöver, och har du precis satt upp din pool finns det startset med det du behöver för att komma igång. Vill du hitta ett alternativ till klor kan du välja att köpa till UV-rening, som dödar bakterierna i vattnet och minskar behovet av klorering med cirka 70-80 procent.
Se alla vattenkvalitetstester, klor- och bromtabletter, pH-medel m.m.
Se våra produkter inom UV-rening
Poolens filtersystem tar bort fysiska partiklar
Förutom kemiska produkter som håller bakterierna i schack behöver poolen ha ett mekaniskt reningssystem som tar bort fysiska partiklar i vattnet, som t.ex. sand, grus, löv m.m. Reningssystemet består av en pump och ett filter, där pumpen ser till att vattnet cirkulerar genom filtret där de fysiska partiklarna fastnar. Sandfilter är den vanligaste formen av mekanisk rening men det finns också patronfilter. Väljer du ett sandfilter är det viktigt att detta hålls rent genom regelbundna backspolningar. Väljer du ett patronfilter ska detta tas ut och rengöras kontinuerligt samt bytas ut en till två gånger per säsong.
Om din pool redan har ett reningssystem är det lätt att köpa till nya filter separat. Du kan också byta ut delar om något skulle gå sönder. Har du däremot inte redan ett reningssystem köper du med fördel ett komplett system där allt ingår. Det du framförallt ska tänka på är att systemet är dimensionerat för storleken på din pool (se max poolvolym).
Se våra patronfilter och patronfiltersystem
Pooldammsugare till mindre pooler, utespa eller badtunna
Om du har en mindre pool utan reningssystem kan det räcka med att du manuellt tar bort fysiska partiklar med hjälp av en så kallad pooldammsugare. Det kan också vara ett bra sätt att avlasta reningssystemet om du har ett sådant.
Med hjälp av pooldammsugaren kommer du åt att suga upp smuts, sand och grus som hamnat på botten. Dammsugaren är utrustad med ett filter som du enkelt tömmer vid behov. Det finns också automatiska pooldammsugare som kopplas till befintligt filtersystem eller avloppet.
Läs också: Bäst i test pooldammsugare
Poolrobotar för rengöring av större pooler
En poolrobot hjälper dig att samla upp sand och grus på poolens botten men kan i många fall också rengöra poolens botten och väggar åt dig. En poolrobot städar helt enkelt poolen åt dig och dessutom får poolens rengöringssystem avlastning. Det du framförallt ska tänka på är att välja en robot som klarar storleken på din pool (se max arbetsyta).
Läs också: Bäst i test poolrobot
Poolhåv, poolborste och rengöringsmedel
Du bör alltid se till att ha en poolhåv i nära anslutning till poolen för att snabbt kunna fånga upp sådant som hamnat vid vattenytan eller nere vid botten. Det är också bra att ha en eller flera poolborstar till hands. En linerskrubb använder du för att säkert kunna rengöra vid vattenlinjen på linern utan att den tar skada. Breda mjuka borstar och hörnborstar som monteras på teleskoptång hjälper till att effektivt rengöra övriga delar av poolen.
När du rengör poolen är det viktigt att du använder rengöringsmedel som är avsett för pool eller utespa. Ett fettlösande rengöringsmedel som tar bort ränder på kakel, folie och plastmaterial passar bäst för rengöring av vattenlinjen medan fläckar från alger eller mineraler som kalk rengörs bäst med hjälp av ett kalklösande medel. Flockningsmedel ser till att samla mycket små kringflytande grumligheter i större enheter, så att de lättare kan fångas upp av poolens sandfilter.
Läs också: Poolleksaker – 7 måsten till sommarens poolhäng
Läs också: Snygga poolmöbler - 4 stilar att inspireras av
Läs också: 7 inredningtips som förvandlar altanen till ett extra vardagsrum
Populära produkter under kategorin Poolrengöring
Startset Planet Spa Kemi Klor
Se priset!
Poolrobot Planet Pool CF200CL
Se priset!
Dammsugare Denform till Spabad och Pool
Se priset!
Poolrobot Planet Pool CF100CL
Se priset!