Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Köpa roddmaskin – det viktigaste du behöver veta för att välja rätt

PT:n och hälsokonsulten Henric Rosvall får många frågor om vilka träningsmaskiner som är mest effektiva och hur man ska tänka när man väljer modell. Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta för att köpa rätt roddmaskin.

Av Bygghemma-redaktionen2024-09-02


Läs också:
Bäst i test roddmaskin

Läs också: Träna hemma: Så kommer du igång – övningar, tips och inspiration

 

Varför ska jag välja roddmaskin?

PT:n Henric Rosvall rekommenderar gärna roddmaskinen som ett av de bästa sätten att hålla igång konditionen under hösten och vintern när det inte är lika kul att träna utomhus.

– Roddmaskinen ger en riktigt bra träning i hela kroppen. Den aktiverar större delen av dina muskler och tränar såväl din styrka som din cardio. Du kan köra både korta tuffa intervaller, långdistansrodd med lägre tempo eller använda roddmaskinen som en del av ett pulshöjande träningspass (se tips på pass längst ned i artikeln). Roddmaskinen passar också i de flesta hem eftersom den inte tar så stor plats, oftast kan fällas ihop och ingen hänsyn behöver tas till takhöjd.


Vad ska jag tänka på när jag väljer roddmaskin?

– En roddmaskin kan kosta allt från några tusenlappar upp till 20 000 kr. Vilken prisklass du ska lägga dig i beror på hur ofta du planerar att träna och vilken typ av träning du föredrar. Tänk dock på att allt för billiga produkter kan bli dyra i längden om de går sönder eller krånglar. Det allra viktigaste är att fundera över vilket typ av motstånd som du vill att roddmaskinen ska ha. Motståndet påverkar bland annat vilka olika träningspass roddmaskinen är lämpad för, känslan och ljudnivån. Här nedan redogör jag för olika typer av motstånd och dess för- och nackdelar. Givetvis kan du även kontakta Bygghemmas produktrådgivning om du vill ha mer information om specifika produkter.

Magnetmotstånd:
Finns oftast i instegsmodeller och kan ge en ”fyrkantig” känsla i roddtaget. Magnetmotstånd är ett bra val om du är ute efter en enklare träning, där syftet är att få igång kroppen, men sämre om du vill träna långpass eller kör hårda intervaller. En stor fördel är att den är relativt tyst vid träning.

Luft- och magnetmotstånd:
Här kommer vi upp ett snäpp i känsla. Om du väljer en maskin med både luft- och magnetmotstånd skulle jag kika på de modeller som ligger i det högre prisspannet, dels för att känslan du får är så mycket bättre än på de billigare modellerna. Dyrare modeller har ofta en rapp returspole, vilket gör att remmen eller kedjan dras in snabbt och därmed inte slackar. På så sätt skapas en tajt och bra respons när du ska ta nästa roddtag. Oftast är de dyrare modeller också stabilare i sin konstruktion.

Luftmotstånd:
Luftmotstånd ger generellt en bra respons och en fin känsla när du tränar. Denna typen av motstånd sitter oftast på roddmaskinerna i det dyrare skiktet. Passar bra till all form av träning, både intervaller och längre roddpass. Men det finns självklart undantag här med, så läs på om de modeller du är intresserad av.

Vattenmotstånd:
Ger en mjuk känsla i roddtagen och passar bra till de lite längre passen (men fungerar även om du vill ha en maskin för att få igång cirkulationen). En stor fördel jämfört luftmotstånd är att den är relativt tyst när du tränar. Som jag skrivit ovan finns självklart också här olika prisnivåer och generellt får du vad du betalar för.

Se våra roddmaskiner

 

Tips på träningspass med roddmaskin – AMRAP 15 min

Gör så många varv som möjligt på 15 min:
- 5 Burpees
- 10 push up (armhävningar)
- 15 Air squat (knäböj utan vikt)
- 20 Cal row

 

PT Henric
Henric Rosvall: PT, kostrådgivare och hälsokonsult. Läs mer om Henric på www.pthenric.se


Läs också: Bäst i test köksfläktar

Läs också: Braskamin bäst i test

 

Populära roddmaskiner