Grilla pizza med pizzasten på kolgrill och gasolgrill
Vill du att pizzan ska smaka som på en riktig pizzarestaurang? Med en pizzasten förvandlar du enkelt din grill till en pizzaugn. Här tipsar vi om 4 populära pizzastenar och guidar dig till rätt temperaturer och tider på grillen.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-12-02
Att baka pizza på en pizzasten i grillen är det närmaste en riktig pizzaugn du kan komma. Knepet är att komma upp i en riktigt hög temperatur och korta tillagningstiden. Stenen hjälper till att dra fukten ur degen och gör pizzan härligt krispig. Glöm inte att köpa till en pizzaspade för att lätt kunna förflytta pizzan till och från grillen.
Baka pizza på kolgrill med pizzasten
1. Pizza på kolgrill grillas på indirekt värme med lock. Lägg kol eller briketter i en stor ring i grillen så att värmen sprids jämnt. Använd mycket kol/briketter för att komma upp i så hög temperatur som möjligt. Med kol kan du komma upp i högre temperaturer medan briketter håller värmen längre.
2. Lägg pizzastenen mitt på gallret när grillen börjar bli varm. Det är viktigt att stenen får ligga på en stund innan du uppnår grilltemperatur, så att den inte riskerar att spricka och hinner bli riktigt het.
3. Grillen ska helst vara uppåt 300 grader när du lägger på pizzan men gärna ännu varmare. Lägg pizzan på stenen med hjälp av en pizzaspade. Stäng locket och grilla i ca 10-15 minuter.
4. Använd pizzaspaden för att försiktigt lyfta på pizzan och kontrollera om den är färdig. Botten ska kännas krispig och kanterna ska vara lagom brända.
5. Låt pizzastenen ligga kvar på grillen och svalna när du har grillat färdigt.
Läs också: Bäst i test kolgrill
Baka pizza på gasolgrill eller elgrill
1. Förbered grillen för direkt grillning.
2. Lägg på pizzastenen när grillen börjar bli varm. Höj temperaturen stegvis så att stenen inte riskerar att spricka.
3. Grillen ska helst vara uppåt 300 grader när du lägger på pizzan och stenen bör ha legat på i åtminstone 10 minuter för att ha hunnit blir riktigt het.
4. Lägg pizzan på stenen med hjälp av en pizzaspade. Om du grillar med gasolgrill ska du stänga av brännaren direkt under stenen, så att det blir indirekt grillning. Stäng locket och grilla i ca 10-15 minuter.
5. Använd pizzaspaden för att försiktigt lyfta på pizzan och kontrollera om den är färdig. Botten ska kännas krispig och kanterna ska vara lagom brända.
6. Låt pizzastenen ligga kvar på grillen och svalna när du har grillat färdigt.
Läs också: Bäst i test gasolgrill
Läs också: Bäst i test elgrill
- Liten pizzasten i keramik -
Pizzasten tillverkad i speciell kordieritkeramik anpassad för att baka i höga temperaturer.
Diameter: 29,1 cm
KÖP HÄR: Pizzasten The Bastard Compact
- Stor pizzasten -
Pizzasten i större modell med pizzadelare.
Diameter: 37 cm
KÖP HÄR: Pizzasten Napoleon PRO
- Pizzastål -
Pizzastål med jämn distribution av värme som har utvecklats för att användas både på grillen och i ugnen. Finns i olika former.
KÖP HÄR: Pizzastål Hörnells Outdoor Rund
KÖP HÄR: Pizzastål Hörnells Outdoor Rektangulärt
- Pizzaspadar -
Pizzaspade i rostfritt stål som kan vikas ihop efter användning.
KÖP HÄR: Pizzaspade Weber Original
Pizzaspade i aluminium med handtag i trä.
KÖP HÄR: Pizzaspade Muurikka Trä/Aluminium
Läs också: Tillaga pizza hemma på 2 minuter med pizzaugn på gasol
Läs också: 9 prylar som gör dig till grillmästare
Bakstenar & stekplattor för grillen
Gjutjärnsfat Weber Original GBS
Se priset!
Pizzasten Weber 46 cm
Se priset!
Pizzasten Landmann Modulus
Se priset!