Så luktärt – förodla, kallså och direktsådd

Har du gått och förälskat dig i luktärter? Här tipsar vi om olika sätt att så luktärt och listar allt du behöver ha hemma för att lyckas med sådden.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-03-21
Luktärt är ett av våra mest populära blomfröer, och det kanske inte är så konstigt med tanke på luktärtens rikliga blomning och ljuvliga doft. Det bästa är att det inte är särskilt svårt att lyckas med luktärt. I den här artikeln går vi igenom olika sätt att så luktärter beroende på vilken tid på året det är.
Läs också: 5 varianter av växtstöd till luktärter
Kallså luktärt på vintern
Visst går det att så luktärter på vintern! Fördelarna med vintersådd är att sådden i princip sköter sig själv, den tar ingen plats inomhus och kräver ingen växtbelysning samt ger tåliga och robusta plantor som är naturligt härdade. Vilken månad som är idealisk att kallså beror på var i landet du bor. Vänta med att så tills vintern bitit sig fast ordentligt och du är säker på att dina frön har chansen att frysa.
Kallså steg för steg
1. Kallså gärna i ett skyddat läge i plastlådor, krukor, tråg, drivhus eller i växthus. Se dock till att din odling har både dränering och ventilation.
2. Fyll på med bra såjord och lägg ner dina frön på det djup som anges på påsen. Fukta jorden med lite vatten eller täck med lite snö.
3. Ställ sådden så skyddat du kan, i ett växthus, kallt uterum eller under tak utomhus. Plastlådor med lock är ett bra alternativ om sådden ska stå utomhus.
4. Titta till din sådd då och då så att den inte torkar ut eller blir för blöt.
5. När sådden gror är det viktigt att fortsätta hålla jorden lätt fuktig. Skulle det finnas risk för sträng kyla bör du ställa sådden frostfritt.
6. När lägsta dygnstemperatur ligger på minst 5 grader är det dags att plantera dina luktärter i rabatten, trädgårdslandet, i pallkrage eller i krukor på balkongen.
Förodla luktärt på våren
Om du vill ha tidig blomning så är förodling inomhus att föredra jämfört med direktsådd. Det brukar vara lagom att börja förså i mars/april, men har du tillgång till växtbelysning kan du köra igång redan i februari.
Förodla steg för steg
1. Förbered med plastkrukor, pluggbox, minidrivhus eller fiberkrukor. Luktärter har känsliga rötter, så välj gärna en större modell så att de har ordentligt med plats.
2. Fyll krukorna med två tredjedelar planteringsjord och en tredjedel såjord (men inte hela vägen upp). Vattna jorden med rumsvarmt vatten.
3. Lägg fröna på den blöta jorden och fyll på med ny planteringsjord så att fröna täcks. Vattna försiktigt. Tänk på att frön vill sås på olika sätt, så läs på fröpåsen om hur just de frön du ska plantera vill ha det.
4. Placera din odling där det är ljust och varmt. Du kan med fördel ställa krukorna i en öppen plastpåse som då fungerar som ett växthus. Håll jorden fuktig. Den ska inte vara för blöt, men inte heller för torr.
5. När plantorna har kommit upp cirka 10 centimeter är det dags att avhärda plantorna genom att låta krukorna stå ute en stund på dagen. Luktärter är tåliga och klarar till och med några minusgrader. Låt plantorna vänja sig vid klimatet utomhus i minst en vecka.
6. När det andra bladparet kommit upp toppar du plantan precis ovanför det senaste bladparet för att den ska förgrena sig. Gör sedan likadant efter det andra bladparet på de nya förgreningarna som växer fram.
Se våra odlingstråg samt miniväxhus och drivhus
Köp såjord här
Plantera ut luktärtor
När lägsta dygnstemperatur ligger på minst 5 grader är det dags att plantera ut dina luktärter i rabatten, trädgårdslandet, i pallkrage eller i krukor på balkongen. Välj gärna en växtplats som är lagom solig och skyddad från vind.
Plantera ut luktärter steg för steg
1. Gropen eller krukan bör vara åtminstone 40 cm djup. Förbered växtplatsen med planteringsjord, gärna blandad med gödsel eller kompost. Plantorna vill ha näringsrik och väldränerad jord.
2. Plantera luktärterna med cirka 25 centimeters mellanrum och på samma djup som i den ursprungliga krukan. Vattna ordentligt direkt efter plantering och sedan regelbundet närmaste veckorna.
3. Ge luktärterna tillskott av lite näring under sommaren.
4. Se till att plocka buketter när blommorna har slagit ut! Det gör att plantan blommar ännu mer och förhindrar att blommorna blommar över och hinner gå i frö, vilket minskar blomningen.
Gödsel och växtnäring hittar du här
Direktså luktärt
Har du kommit på att du vill odla luktärter och det redan är maj/juni? Då går det fortfarande bra att så fröna direkt utomhus. Nackdelen jämfört med förodling är att blomningen kommer senare. Du behöver dock ha koll på att jorden på växtplatsen håller åtminstone 10 grader.
Direktså luktärt steg för steg
1. Välj en växtplats som är lagom solig och skyddad från vind.
2. Förbered en grop eller kruka som är åtminstone 40 cm djup.
3. Fyll på med planteringsjord och vattna ordentligt.
4. Placera fröna med cirka 7 centimeters mellanrum och fyll på med jord så att det täcker med ett par centimeter. Tänk på att frön vill sås på olika sätt, så läs på fröpåsen om hur just de frön du ska plantera vill ha det.
5. Vattna ordentligt direkt efter sådd och sedan regelbundet närmaste veckorna.
6. Ge luktärterna tillskott av lite näring senare under sommaren.
7. Se till att plocka buketter när blommorna har slagit ut! Det gör att plantan blommar ännu mer och förhindrar att blommorna blommar över och hinner gå i frö, vilket minskar blomningen.
Jordtermometer hittar du här
Köp planteringsjord
Gödsel och växtnäring hittar du här
Läs också: Växtbelysning bäst i test
Läs också: Sekatör bäst i test