Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Så väljer du en energisnål varmvattenberedare

För att värma upp ditt tappvatten hemma behöver du en varmvattenberedare. Men hur ser man till att välja en modell som drar så lite el som möjligt? Här är en köpguide för dig som vill ha en energisnål varmvattenberedare.

Av Bygghemma-redaktionen2024-11-06


Här hittar du alla våra varmvattenberedare


Varmvattenberedare tillhandahåller varmt vatten för exempelvis matlagning, dusch, bad och städning. Att välja rätt varmvattenberedare för din bostad är därmed viktigt för att säkerställa att du har en pålitlig och effektiv källa till varmt vatten. Dessutom är det en fördel om varmvattenberedaren är så energisnål och billig i drift som möjligt, speciellt om du värmer upp huset med direktverkande el idag. Här är en guide för att hjälpa dig att välja den bästa varmvattenberedare för just dina behov.


Hur stor varmvattenberedare behöver jag?

När du väljer storlek på din varmvattenberedare måste du ta hänsyn till hur mycket varmvatten ni förbrukar. Om du har en stor familj och använder mycket varmvatten, behöver du en större varmvattenberedare, allt från 200 liter upp till 300 liter eller mer om ni är flitiga användare av badkar. För mindre hushåll där endast dusch används kan det räcka med en volym omkring 100 liter. Det finns även mindre varianter som främst är till för sommarstugor eller fritidshus där behoven är särskilt små, eller där du helt enkelt inte får plats med en stor varmvattenberedare.

Här hittar du stora varmvattenberedare med en volym på 300 liter

Här hittar du varmvattenberedare med en volym på 200 liter

Här hittar du varmvattenberedare med en volym på 100 liter

Här hittar du våra minsta varmvattenberedare


Varmvattenberedare med låg elförbrukning – energiklass A+

För att värma vatten med så lite energi som möjligt är det viktigt med en energisnål varmvattenberedare. Detta kan du kontrollera genom att titta på vilken energiklass den tillhör, där energiklass A+ innebär att produkten har lägsta energiförbrukning. Moderna varmvattenberedare med inbyggd värmepump är betydligt mer energieffektiva än fristående modeller som enbart värms upp med direktverkande el. Här följer två tips på energieffektiva varmvattenberedare med inbyggd värmepump.

 

Energisnål varmvattenberedare - Värmepumpsberedare Indol EcoHeat 260

Värmepumpsberedare Indol EcoHeat 500

En extra rymlig varmvattenberedare med Wifi och inbyggd energimätare som gör den enkel att använda och styra till tider då elpriset är som lägst för ännu högre besparing. Indol EcoHeat kan spara upp till 80% energi jämfört med en traditionell varmvattenberedare.

Tankvolym: 675 liter 

KÖP HÄR: Värmepumpsberedare Indol EcoHeat 500

  

Energisnål varmvattenberedare - varmepumpsberedare-indol-ecosave-pv300

Värmepumpsberedare Indol EcoSave PV300

300 liters värmepumpsberedare som räcker för de flesta hushåll. Den tar lite plats och förbrukar väldigt lite energi. Indol PV300 har tre olika program att välja mellan: Ekonomi -Endast värmepump för högsta energibesparing, Standard -Värmepump får hjälp av elpatronen efter 200 min (kan ändras till kortare tid) om inte inställd temperatur har uppnåtts, Snabb -värmepump och elpatron arbetar tillsammans.

Tankvolym: 300 liter

KÖP HÄR: Värmepumpsberedare Indol EcoSave PV300

 

Energisnål varmvattenberedare - Indol EcoHeat 100

Värmepumpsberedare Indol EcoHeat 100

En vägghängd, energisnål varmvattenberedare med värmepump. Sparar upp till 80% energi jämfört med en traditionell varmvattenberedare. Inbyggt WiFi, gratis app och inbyggd energimätare gör den enkel att använda och styra till tider då elpriset är som lägst för ännu högre besparing.

Tankvolym: 118 liter

KÖP HÄR: Värmepumpsberedare Indol EcoHeat 100


Ackumulatortank – ett komplement för dig med vattenburen värme

För dig som har ett vattenburet värmesystem kan en ackumulatortank vara en smart investering som sänker dina energikostnader. Ackumulatortankar fungerar som en isolerad värmetank och lagrar värmen som genereras av din värmepump. Denna lösning ger en jämnare värme i huset och du kan även minska förbrukning av ved, pellets eller olja.

Här hittar du våra ackumulatortankar


Läs också: Byta varmvattenberedare - vi listar våra mest populära varmvattenberedare

Läs också: Byta värmesystem – för en effektiv och hållbar uppvärmning

 

Populära artiklar