Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Köpa badkar: Kakla in badkar? Vilken storlek på badkar? – 10 vanliga frågor

Vanligt badkar eller med massage? Fristående eller inbyggt? Akryl eller gjutmarmor? Det finns en mängd faktorer att ta ställning till när du ska välja badkar. Här reder vi ut några av de vanligaste frågorna med Peter Läkk, marknadsansvarig på Nordhem.

Av Bygghemma-redaktionen2024-10-08


Läs också:
10 snygga badkar för det mindre badrummet

 

Vilka är de senaste trenderna när det gäller badkar?

– Vi upplever att badkar generellt är en växande trend. Fler och fler vill skapa en spakänsla hemma. Fristående badkar är också på uppgång. En del vågar sticka ut med färgade badkar, men det är fortfarande vita badkar som är vanligast.

 

Vad är det viktigaste jag ska tänka på när jag köper badkar?

– Det första man behöver bestämma är vilken maxstorlek det får vara för att få plats. Och att det faktiskt ska gå att få in i badrummet. Sen är det bra att tänka på om det är ett badkar som man bara ska bada i eller om det också ska fungera att stå och duscha i. Eftersom badkaret ofta blir ett blickfång i badrummet så ska man förstås välja en design som man gillar.

 

 
Foto: Nordhem

Hur stort ska badkaret vara om man ska kunna bada två samtidigt?

– Med vilja går allt! Skämt åsido, om två personer ska bada samtidigt bör man nog välja ett badkar som är 170 cm långt och 80 cm brett. Men tänk på att en bred sarg kan stjäla utrymme invändigt. Därför är det bra att också titta på badkarets volym. Välj gärna ett badkar som inte har bräddavlopp, då får man ut maximalt med baddjup. I traditionella plåtbadkar med bräddavlopp blir baddjupet kanske bara 30 cm, medan i mer moderna badkar är det ofta upp emot 50 cm. Det är ganska stor skillnad!

 

Vilken är den bästa placeringen av badkar?

– Allt beror på förutsättningarna! Ett fristående badkar brukar bli snyggast och gör sig bäst i centrum av ett större badrum. Men självklart går det även att placera mot en vägg. Har man ett litet utrymme kan det mest effektiva vara att placera badkaret i ett hörn, särskilt om man har tänkt att kunna duscha i det. Tänk också på placering av golvbrunnen. Är det ett befintligt badrum där man inte har möjlighet att påverka placeringen av en golvbrunn, så får man utgå ifrån den.

 

För- och nackdelar med inbyggt respektive fristående badkar?

– Fördelarna med ett inbyggt badkar är att det oftast kostar mindre (man behöver inte köpa någon extra panel). Det kan också integreras snyggt i badrummet på ett annat sätt än ett fristående badkar. Nackdelen med att kakla in badkaret är att det inte går att flytta och byta ut så lätt. Det gäller också att tänka på att man ska kunna komma åt golvbrunnen, skapa god ventilation och slippa behöva riva ner kaklet om något skulle hända med badkaret. De stora fördelarna med fristående badkar är att man ”bara” behöver man ställa det på plats och att badkaret i sig kan fungera som ett “smycke” för badrummet.

 

Hur ska jag tänka om badkaret även ska fungera bra att duscha i?

– Välj ett badkar med ordentlig bredd. Tänk också på att det ska vara rak rygg (dvs. enkel rygglutning på badkaret) där man står och duschar. Det är speciellt viktigt om man har takdusch, annars kan det lätt bli obekvämt att duscha. Komplettera gärna med en vikbar badkarsvägg i glas. Det är ett lyxigt alternativ jämfört med duschdraperi på stång. Det finns också ett antal specialdesignade badkar, s.k. duschbadkar, som har en extra yta vid duschplatsen och en anpassad badkarsvägg.

 

Vilka för- och nackdelar finns det med olika former på badkar?

– Formen på utsidan är mycket en designfråga, men den kan också ha praktisk betydelse. Ett rektangulärt badkar smälter t. ex. bättre in i hörn. När det gäller den invändiga formen ska man tänka på om man vill ha enkel eller dubbel rygglutning. Ska man ofta bada två är dubbel rygglutning att föredra. Titta även på rundningen inne i badkaret. En mjuk, rundad rygglutning och sargkant gör att man ligger bekvämt. Har badkaret en skarp sargkant är det inte fel att komplettera med en skön nackkudde.

 

Vilka för- och nackdelar finns det med olika material i badkar?

– Badkar i olika akrylmaterial är det klart vanligaste nuförtiden. Gjutmarmor är också ett material som säljer ganska mycket. De emaljerade plåtbadkar som var standard förr i tiden finns fortfarande kvar, men inte alls i samma utsträckning.

Fördelarna med akryl är att det är ett lätt, formbart, varmt, prisvärt material. Det går även att reparera mindre skador och polera upp. Nackdelarna är att en del tycker att det är ”plastigt”. Och även om det är ett starkt material är det inte lika tåligt som emalj.

Fördelarna med gjutmarmor är att det är ett gediget naturmaterial (tillverkas av kristalliserade bergsmineraler och harts) som också är väldigt formbart. Det går att skapa snygga minimalistiska former och skapa stor badvolym. Det är också ett varmt material som behåller värmen på vattnet bra. Nackdelarna är att badkaren blir ganska tunga. Det går att reparera skador men är svårare än om du har akryl.

Fördelarna med plåtbadkar är att badkaren blir ganska billiga och tål tuffa tag. Nackdelarna är att det är ett kallt och halt material. De förekommer inte heller i några snygga designer.

 

Massagebadkar Massagebadkar med ljusterapi ger en avkopplande och lyxig känsla

Ska jag välja vanligt badkar eller massagebadkar?

– Massage förhöjer spakänslan och skapar en lyxig oas i hemmet. Det är fantastiskt för trötta muskler. Men det kostar förstås extra, så det är en budgetfråga. Är man inne på ett massagebadkar ska man leta efter massagesystem med massageprogram, snygga gedigna detaljer (ej stora klumpiga vred) och integrerad vattenpump – inte bara ett system som blåser in luft. De låter som en dammsugare och den kalla luften kyler snabbt ner badtemperaturen. För lite extra lyx kan man titta efter underhållsvärmare och ljusterapi. Välj bort skärmar, radio och annan onödig teknik som bara komplicerar.

 

Vilka är de vanligaste misstagen man gör när man köper badkar?

– Det händer tyvärr allt för ofta att kunden valt fel mått, så mät extra noga. Och dubbelkolla igen! Tänk på att kakel på väggarna bygger nån centimeter extra om man mäter badrummet innan det är kaklat.

 

 

Se alla badkar här

Se bubbelbadkar och massagebadkar

Se våra duschbadkar

Läs också: Badkar mått: Våra mest populära badkar i olika storlekar

Läs också: Laga emalj-badkar och handfat med emaljlack

Populära produkter under kategorin Badkar

Tassbadkar Bathlife Ideal Grå

Tassbadkar Bathlife Ideal Grå

4 579 kr13 810 kr

Spara 67 %

Kampanj

Badkar Bathlife Ideal Relax Vit

Badkar Bathlife Ideal Relax Vit

6 259 kr11 199 kr

Spara 44 %

Kampanj

Badkar Bathlife Frisk

Badkar Bathlife Frisk

6 889 kr12 319 kr

Spara 44 %

Kampanj

Sittbadkar Bathlife Ideal Fristående Vit

Sittbadkar Bathlife Ideal Fristående Vit

6 519 kr10 879 kr

Spara 40 %

Kampanj

Tassbadkar Bathlife Chill 1300

Tassbadkar Bathlife Chill 1300

4 619 kr13 310 kr

Spara 65 %

Kampanj