Såga i betong på ett säkert sätt – 7 enkla steg
För att kunna såga i betong krävs det både rätt typ av verktyg och ett intagande av viktiga säkerhetsåtgärder. I denna guide förklarar vi i sju enkla steg hur du på ett tryggt och säkert sätt sågar i betong.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-08-26
Se allt inom såg och sågverktyg
Såga i betong – hur gör man?
Innan du påbörjar ditt sågprojekt är det viktigt att du har rätt kunskaper om:
- Val av rätt skyddsutrustning.
- Hur tjock betongen är.
- Vilken såg som är lämpligast för jobbet.
För att du ska känna dig trygg och säker vid sågen går vi här igenom allt i sju enkla steg.
1. Fixa rätt skyddsutrustning
Att såga i betong utan skyddsutrustning är en stor riskfaktor för i princip hela kroppen och därför är det viktigt att den täcks ordentligt från topp till tå. Klä dig i kraftiga långbyxor och långtröja, hjälm med visir, handskar, skyddsskor, hörselkåpor och andningsskydd som skyddar mot allt damm. Vi rekommenderar även att använda skydd för smalbenen och knäna som en extra säkerhet.
- Komplett skyddshjälm -
Skyddshjälm Husqvarna är en ny, robust lättviktshjälm med hörselskydd. Hjälmens inredning kan justeras på många olika vis för optimal passform och komfort. Husqvarnas nya ventilationssystem ger en bra huvudtemperatur. Visiret är nytt och ger ett bättre skydd för ansiktet men framförallt ger det användaren fri sikt, uppfällt såväl som nedfällt.
2. Betongens skick och tjocklek
Varför tjockleken på betongen spelar roll är för att du ska välja ut rätt sågverktyg för jobbet. Är betongen till exempel en platta, block, golv eller vägg? Är betongen allt för tjock kan du som är privatperson behöva en expert som utför jobbet åt dig.
Något som är bra att veta är att våt betong är mycket svår att skära i. Är den istället helt härdad finns det risk för sprickor när du skär i den. Ett tips är att inte skära i den förrän den är härdad till hälften eftersom resultatet blir rakare och jämnare då. Dessutom blir risken för mycket damm lägre.
3. Välj rätt sågverktyg
Sågmaskiner/kapmaskiner och diamantklingor är de bästa och vanligaste verktygen att använda sig av när du ska såga i betong. Det finns även två olika sorters diamantblad, torrskärande och våtskärande. Ett våtskärande diamantblad behöver ha vatten på bladet under hela såg-processen medan det torrskärande kan ha både med och utan vatten.
Om du ska såga ut långa snitt i till exempel ett betonggolv så kan du använda dig av en golvsåg till jobbet. För lite mindre betongsågning är en handhållen kapmaskin ett bra alternativ. Vid val av torr- eller våtskärande klinga är det en fråga om preferens.
4. Märk upp betongen innan du sågar
Innan du börjar såga är det ett bra tips att märka betongen med en tjock linje, så att du vet vart du ska såga. Använd en oljekrita när du märker upp så inte markeringen tvättas bort under processen.
5. Ha vatten inom räckhåll
Oavsett val av diamantblad bör du blöta betongen med vatten med jämna mellanrum under sågningen. Detta är för att det motverkar allt damm som förekommer. Utan vatten på betongen kommer dammet att ta över, vilket inte är bra på grund av säkerhetsskäl. Ett tips är att be en vän hjälpa dig med att spraya vatten på betongen under tiden när du arbetar.
6. Ställ in knivdjupet på sågen
För att sågen ska veta hur djupt du vill såga måste du ställa in knivdjupet på vredet av sågen. Oavsett vilken sågmaskin du har behöver du läsa bruksanvisningen innan du testar den.
Om du använder en handsåg är det enklare om du gör fler grunda snitt iställer för ett djupt med en gång. Detta gör att du får bättre kontroll över sågen och klingan håller sig dessutom svalare. Stäng av sågen efter varje snitt och öka snittdjupet med ungefär 1,5 cm.
- Betongsåg för lättbetong -
Betongsåg Hultafors är en såg för kapning av lättbetong och andra porösa stenbaserade material. Sågen är 1,6 mm tjockt C75-stål och har 34 tänder i hårdmetall. Den har avtorkningsbart handtag i trä och svart lackerat blad.
7. Var rädd om klingan
Tänk på att klingan är stark, men känslig. När du sågar ska du låta sågen göra jobbet och inte tvinga klingan nedåt. Din uppgift är istället att styra sågen i rätt riktning. Om klingen får för mycket tryck kan den överhettas och i värsta fall gå sönder. För att minska risken för överhettning kan du även välja att ställa in en lägre hastighet på sågen.
När du sedan ska ta bort sågen från betongen ska du låta klingan snurra fritt tills den stannat helt. Detta är för att klingan ska få en chans att svalna och tappa damm.
Läs också: Gjuta i betong – så gör du i 5 enkla steg
Läs också: Blanda betong – frågor och svar för nybörjaren
Populära produkter under kategorin Sågskyddskläder
Hjälm STIHL G3000 med Visir & Hörselkåpor
Se priset!
Skyddshjälm STIHL Advance X-Vent BT
Se priset!