Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Guide för dig som ska slipa golv, parkettgolv & trägolv själv

Ska du slipa trägolv, parkettgolv, fiskbensparkett, eller rent av ett betonggolv? Hur går du tillväga för att slipa golv själv och vad behöver du för utrustning? Här svarar vi på de viktigaste frågorna för att hjälpa dig med golvslipningen.

Av Bygghemma-redaktionen2024-02-06


Här hittar du vårt sortiment med golv och tillbehör


Vilka golv går att slipa?

Alla golv utsätts med tiden för slitage, repor och ingrodd smuts, och kan få ett nytt och fräscht utseende om du slipar och målar om det. Men alla golv är inte lika enkla att slipa och ibland kan det vara en god idé att anlita proffs för att undvika risken för att golvet förstörs och måste bytas ut helt. Detta gäller inte minst tunna parkettgolv. Om dina golv däremot är av massivt trä eller betong finns ingen större anledning till oro, men det gäller att följa instruktionerna och slipa på rätt sätt. Här nedan går vi igenom de olika golvtyperna och förklarar vad du måste tänka på för att lyckas med slipningen.


Kan man slipa trägolv, parkettgolv och fiskbensparkett?

Golv i massivt trä och parkettgolv eller fiskbensparkett med minst 2,5 mm tjockt träskikt går att slipa utan problem. Om trägolvet är tunnare kallas det för fanérgolv och dessa riskerar att gå sönder om du slipar dem. Vid minsta osäkerhet om ditt golv är tillräckligt tjockt bör du kontakta en golvexpert för att avgöra om golvet går att slipa eller inte.


Vad behöver jag ha hemma för att slipa golv?

Eftersom slipning genererar väldigt mycket damm är det viktigt att täcka alla möbler och övrig inredning med dammskydd i form av en täckfolie. Montera även dammskydd vid dörröppningar för att minimera spridningen. Använd helst en kraftfull grovdammsugare med tillräcklig kapacitet för att effektivt suga upp så mycket damm som möjligt, men räkna inte med att du kan få bort allt. Därför ska du alltid använda andningsskydd när du slipar golv. Även hörselskydd och skyddsglasögon är att föredra.

Köp täckfolie och dammskydd för dörröppningar

Köp en grovdammsugare

Här hittar du skyddsutrustning

Läs också: Grovdammsugare bäst i test


Hur slipar man golv?

För själva slipningen behöver du en golvslip (finns att hyra), en excenterslip för att komma åt i kanterna och en hörnslip för att slipa längst in i hörnen. Innan du slipar ska du alltid tvätta golvet samt försänka spikar och skruvar minst 2 mm för att inte skada golvslipen. Du bör även fylla skador eller stora springor mellan plankorna med träspackel för ett så jämnt och bra slipresultat som möjligt. Om golvet har grova ojämnheter kan du börja med att jämna ut golvet med en färgskrapa. Det är viktigt att hålla golvslipen i rörelse och slipa längs med träfibrerna för att undvika fula märken i golvet.

Köp en excenterslip

Köp en multislip eller en hörnslip för att komma åt i hörnen

Köp spackelspade och färgskrapa

Köp träspackel

Läs också: Excenterslip bäst i test

Läs också: Slipmaskin bäst i test: Vi jämför multislipar


Kan man slipa betonggolv?

Det går alldeles utmärkt att slipa betonggolv men för detta räcker det inte med en vanlig slipmaskin för trä, eftersom betong är så pass hårt. Istället behöver du en betongslip med diamantskivor. Om det gäller ett litet betonggolv, till exempel i ett badrum, kan det räcka med en handslip för att utföra arbetet, men för större ytor behöver du en en större golvslipmaskin. Precis som golvslipar för trägolv finns dessa att hyra.

Köp en betongslip

Läs också: Slipa betonggolv – det ska du tänka på innan du drar igång


Vad kostar det att slipa golv? Pris för hantverkare och material

Hur mycket det kostar att slipa golv beror framförallt på hur omfattande slipningen är, det vill säga hur stor yta det handlar om. Om du har tänkt att slipa golv själv behöver du en golvslip vilket de flesta väljer att hyra – dels med tanke på att de är dyra att köpa men också eftersom de sällan används och tar mycket plats hemma. Att hyra en golvslip brukar kosta ungefär 400 kr per dygn, och många uthyrare ger även rabatterat pris om det gäller flera dagar. Dessutom tillkommer kostnader för övrigt material, såsom slippapper och övrig utrustning som du inte har hemma. Om du anlitar en professionell golvslipare för utföra arbetet kan du räkna med ett pris mellan 100 och 200 kr per kvadratmeter. I de högre prisklasserna ingår ofta lackering av golvet i priset.


Läs också: Bästa rengöringsmedel för golv – 5 populäraste alternativen just nu

Läs också: Välj rätt träolja inomhus – 4 populära produkter

Läs också: Populäraste multiverktygen just nu

Populära produkter under kategorin Parkettgolv

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också