Solceller fritidshus – därför bör du installera solceller i sommarstugan
Att installera solceller till fritidshuset eller sommarstugan är både en smidig och klimatsmart lösning för att bli självförsörjande med el. Och med ett färdigt solcellspaket blir installationen relativt enkel. Här kommer våra bästa tips för en grön och hållbar elförsörjning på ditt landställe.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-04-22
Se hela vårt utbud av solceller
Läs också: 5 element som är perfekta till sommarstugan
Priserna på solpaneler har sjunkit kraftigt samtidigt som kvaliteten på panelerna har höjts. Därför väljer allt fler personer att investera i solceller som huvudsaklig energikälla till sina hus. Men solpaneler är även ett utmärkt alternativ som komplement till ett litet gästhus där behoven inte är så höga. Och personer med fritidshus eller sommarstugor kan ha särskilt stor glädje och nytta av investeringen.
Köpa solceller - vilken solpanel ska jag välja till fritidshuset?
Det första du bör kika på är hur stora behov du har. Om det gäller ett litet gästhus i anslutning till tomten, där du bara vill kunna ladda telefonen samt ha belysning under kvällarna, kan det räcka med en enklare solpanel, omkring 100 W.
Se exempel på solpanel på 160 W, där du även kan koppla in ett mindre kylskåp
Om du däremot tänker förse ett fullt utrustat hus med ström från solceller behöver du en betydligt mer omfattande installation – gärna med flera solpaneler som kopplas till varandra. Med tillräckligt hög effekt på solpanelerna kan elen som utvinns räcka för att driva större elektronisk utrustning, som till exempel frys, tvättmaskin och diskmaskin. För detta krävs en effekt på över 2000 W (se exempel på stora solpanelspaket längst ned i artikeln).
Vilka tillbehör behövs för att komma igång med solpaneler?
Först och främst behöver du ett solcellsbatteri som lagrar den el du utvinner från din solpanel, samt förser vägguttagen med ström. För att solcellerna ska kunna ladda upp batteriet behöver du också en solcellsregulator. Den både skyddar batteriet och effektiviserar uppladdningen. För de minsta solpanelerna kan det räcka med en billig variant av typen PWM. Dock är solcellsregulatorer med så kallad MPPT-teknik betydligt mer effektiva och således att föredra vid större installationer.
Dessutom måste du ha en inverter, även kallad omvandlare eller växelriktare, som omvandlar batteriets spänning på 12 V till vägguttagens 230 V. Beroende på hur många och hur stora elektroniska apparater du har tänkt att använda, måste du anpassa växelriktaren efter dessa förutsättningar.
Se våra växelriktare och inverters
Kan jag installera solpaneler själv?
Svaret är ja. Med dagens smidiga lösningar går det ofta alldeles utmärkt att installera solceller på egen hand. Om du däremot ska koppla in solpaneler till ditt befintliga elnät, som vid mer omfattande installationer av till exempel ett soltak, behövs en elektriker som ser till att det blir korrekt utfört.
Färdiga solpanelspaket – för en enklare installation
Med ett solpanelspaket blir allting betydligt enklare. Du får med både solpaneler, solcellsregulator och batterier som passar varandra. I vissa fall följer till och med ett energieffektivt kompressorkylskåp med i paketet. Solpanelspaketen finns i alla tänkbara storlekar. De minsta på endast 25 W räcker inte mycket längre än till belysning, vilket kanske räcker för ett gästhus eller en friggebod. Med 200 W solpanelspaket kan du få tillräcklig ström för både belysning, TV, vattenpump och laddning av datorn. De största solpanelspaketen räcker för att driva en hel sommarstuga med både vitvaror och annan elektronik. Investeringen må vara betydligt större, men om du har tänkt använda ditt fritidshus med full utrustning under framförallt sommarhalvåret är investeringen lönsam på sikt. Och dessutom ökar värdet på huset!
Läs också: Värmefläkt bäst i test
Läs också: Solpanel husbil – få tillgång till ström vart du än befinner dig