Spackla gipsvägg – så går du tillväga
När du ska spackla gipsvägg är det viktigt att du gör på rätt sätt för att få ett snyggt och hållbart resultat. I denna guide vägleder vi dig genom hela processen.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-12-19
Se hela vårt sortiment med spackel här
Står inför att spackla en gipsvägg? Då har du kommit rätt! Här nedan går vi igenom hur du går tillväga steg för steg och tipsar om material och verktyg du behöver ha hemma.
Förberedelser
1. Skydda golvet
Täck golvet med lämplig golvpapp innan du börjar arbeta för att skydda det från damm, smuts, spackel och eventuell färg.
2. Rengör väggen
Börja med att rengöra ytan noggrant. Använd en dammtrasa eller en lätt fuktad trasa för att ta bort damm, smuts och fett. Om gipsytan är skadad eller löst sittande, skär bort de delarna med en kniv så att ytan blir jämn.
3. Kontrollera fästen och skarvar
Se till att gipsskivorna är ordentligt monterade och att alla skruvar är korrekt isatta – de ska vara något nedsänkta men inte för djupt. Förstärk skarvarna med glasfiberremsor för att minimera risken för sprickbildning.
4. Välj rätt spackel
Använd rätt typ av spackel för jobbet. Lättspackel är lämpligt för stora ytor, medan finspackel fungerar bäst för det sista lagret och detaljer.
Se vårt sortiment med gipsspackel här
Applicera spackel
1. Spackla skarvarna först
Lägg ett tunt lager spackel över skarvarna och fäst en skarvremsa av glasfiber i det våta spacklet. Täck därefter remsan med ett nytt lager spackel så att den blir helt dold.
2. Jobba i tunna lager
För att få en jämn yta utan ojämnheter, applicera spacklet i flera tunna lager istället för att försöka täcka allt med ett tjockt lager.
3. Välj rätt verktyg
Använd en bred spackelspade (20-30 cm) för större ytor och en mindre spackel (10-15 cm) för skruvhuvuden, precisionsarbeten och detaljer.
Här hittar du våra spackelspadar
Slipning
1. Låt spacklet torka ordentligt
Se till att varje lager spackel är helt torrt innan du börjar slipa eller applicera ett nytt lager.
2. Skydda omgivningen
Spackeldamm kan lätt spridas, så täck golv och möbler med skyddsplast eller lakan. Använd också gärna en ansiktsmask för att undvika att andas in dammet.
3. Slipa noggrant
Använd fint sandpapper, exempelvis med kornstorlek 120–180, för att jämna ut ytan. Slipa varsamt för att undvika att komma ner till själva gipsskivan, förslagsvis med en vägg- eller takslip.
Här hittar du våra munskydd och ansiktsmasker
Se våra vägg- och takslipar här
Inspektera och justera
1. Kontrollera med handen
Glid med handen över ytan för att känna efter ojämnheter.
2. Använd belysning
Placera en lampa nära väggen för att avslöja små skuggor och oregelbundenheter som annars kan vara svåra att se.
Förbered ytan för målning eller tapetsering
1. Applicera primer
Använd en grundfärg (primer) för att skapa en jämn yta och förhindra att gipsskivan absorberar färgen ojämnt.
2. Gör sista justeringar
Efter att primern har torkat kan små ojämnheter bli mer synliga. Åtgärda dessa genom att spackla och slipa där det behövs innan du fortsätter med målning eller tapetsering.
Se vårt sortiment med primers här
Läs också: Så gör du för att spackla innerhörn med glasfiberremsa
Läs också: Det ska du tänka på när du målar om hemma
Läs också: Guide till att välja rätt målarpensel