Spackla hörn – så gör du för att spackla innerhörn med glasfiberremsa
Att spackla hörn kan vara lite extra klurigt. Här går vi igenom hur du gör steg för steg och tipsar om vilka verktyg som är bra att ha hemma.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-12-19
Läs också: Spackla vägg – allt du behöver veta
Där två väggar eller tak och vägg möts behöver du stärka upp lite extra för att minska risken för sprickor och andra skador. När du spacklar hörn använder du därför en spackel-/glasfiberremsa, precis som när du spacklar en vägg med gipsskivor. Nedan går vi igenom hur du gör och passar på att tipsa om vilken typ av spackel som passar till olika utrymmen och material. Vi har också satt ihop en lista med verktyg du behöver ha hemma!
Spackla hörn steg för steg
1. Se till att ytan är fri från damm och smuts.
2. Lägg ett tunt lager spackel på båda sidor om hörnet.
3. Vik en spackel-/glasfiberremsa längs med på mitten och fäst den hela vägen runt/i hörnet.
4. Spackla över spackel-/glasfiberremsan med ett lager spackel avsett för spackelremsa och låt torka.
5. När spacklet har torkat slipar du den spacklade ytan och torkar bort allt slipdamm. Var försiktig så att du inte slipar på själva spackel-/glasfiberremsan.
6. Lägg sen på ytterligare ett lager spackel, låt torka, slipa och dammtorka.
7. Eventuellt kan du behöva göra om proceduren en tredje gång beroende på hur mycket spacklet sjunker in när det torkar.
Vilken typ av spackel ska jag använda?
Det beror på vilken typ av yta du ska spackla och vad syftet är. Om du ska jämna till en grov yta eller fylla djupare håligheter kan du med fördel använda grovspackel. Mediumspackel eller allroundspackel kan användas till de flesta spackelarbeten och ger en finare yta än grovspackel, medan finspackel eller skarv- eller fogspackel kan användas där du vill få en riktigt slät yta. Det finns också spackel som är anpassade till olika material och ytor, såsom golvspackel, våtrumsspackel, betongspackel, gipsspackel, träspackel och snickerispackel. Snickerispackel är exempelvis mer följsamt och spricker inte när träet “rör på sig”, medan golvspackel tål högre belastning än “vanligt” spackel. En annan variant är spackel som är anpassat för hur det appliceras. Rullspackel rollas på, vilket kan vara en fördel när du bredspacklar på vägg eller tak. Flytspackel, som ofta används som grund på betonggolv, ger en helt plan yta utan att du behöver jämna till själv.
Är du osäker på vilket spackel du ska ha får du oftast all information du behöver i produktbeskrivningen. Du kan självklart också alltid kontakta Bygghemmas produktrådgivning för professionell och personlig service!
Gipsspackel
Vilka verktyg ska jag använda när jag spacklar?
När du spacklar använder du vanligtvis en eller flera spackelspadar. Om du bara ska spackla en liten yta eller mindre håligheter räcker det med en mindre spackelspade, men om ytan är större kan det vara en fördel med en bred spackelspade. Som regel bredspacklas större ytor – då använder du en mindre spade för att lägga på spackel på en bredare spade. Ett smidigt alternativ är att rulla ut spacklet med en roller.
När spacklet har torkat är det dags att slipa ytan. En vägg- eller takslip underlättar arbetet väsentligt och du får du ett jämnt och snyggt resultat. Ofta kan dessa slipmaskiner också ta hand om dammet, vilket gör att du slipper dammtorka när allt klart. Givetvis går det också bra att slipa ytorna för hand.
När ytorna är jämna och fina använder du med fördel en grov mikrofiberduk för att torka bort allt slipdamm och smuts. Om du spacklar på gipsskivor kan du också behöva en brytbladskniv för att skära loss skadade delar samt spackel-/glasfiberremsa för att täcka skarvar och förstärka hörnvinklar.
En vägg- och takslip är ett prisvärt verktyg som sparar dig mycket tid och ork när du ska slipa större ytor.
KÖP HÄR: Slipgiraff Einhell TC-DW 225
Läs också: Spackla tak – så går du tillväga
Läs också: Guide till att välja rätt målarpensel
Läs också: Spackla gipsvägg – så går du tillväga