Spackla tak – så går du tillväga
Beroende på förutsättningarna finns det olika tekniker för att spackla tak. Här går vi igenom hur du tar hand om mindre ojämnheter, bredspacklar och rullspacklar samt hur du spacklar om du har gipsskivor.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-05-13
Läs också: Spackla hörn – så går du tillväga
Är taket i behov av en uppfräschning? Här går vi igenom olika spackeltekniker. Lite längre ned tipsar vi också om vilken typ av spackel som passar till olika utrymmen och material samt vilka verktyg du behöver ha hemma.
Förberedelser
Täck alltid golvet med täckpapp eller plast när du spacklar, särskilt när du spacklar eller målar i taket. Se till att du har en hög och stabil stege för att få en så bra och bekväm arbetsställning som möjligt.
Spackla tak med mindre ojämnheter
Om taket bara har några enstaka hål eller ojämnheter räcker det med att punktspackla. Vid djupare ojämnheter/hål kan du behöva spackla två (eller till och med tre) gånger, då spacklet sjunker in en aning när det torkar. Se till att du väntar tills spacklet har torkat helt innan du spacklar igen och slipa gärna mellan varje gång.
Bredspackla tak med stora ojämnheter
Om du har många hål/ojämnheter bör du spackla hela takytan. Bredspackla är en särskild teknik, där du lägger ut spackel med en mindre spackelspade och använder en bredare spackel för att jämna ut spacklet. Börja från ena sidan dra till den andra. Se till att ha tryck på den breda spackelspadens vänstra sida (och inget tryck på högra), så minskar risken för att det uppstår kanter av spackel. För att få ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att du slipar och rengör hela taket innan du börjar spackla samt att du punktspacklar håligheter i förväg. Observera att du kan behöva spackla två gånger för att få taket helt jämnt.
Ett alternativ till att bredspackla är att rullspackla taket med en vanlig roller. “Mätta” först rollern med vatten, så fastnar spacklet bättre. Doppa sen rollern i spacklet. Rolla från ena sidan till mitten och sen från andra sidan och till mitten. Använd en bred spackelspade för att komma åt i kanterna och jämna till eventuella ojämnheter. Upprepa proceduren tills hela takytan är jämn och fin.
Spackla gipstak
Om du har satt upp gipsskivor behöver du endast spackla skarvar och skruvskallar. Skär gärna till kanterna där gipsskivorna möts så att de vassa ändarna försvinner och ta bort eventuellt skadat gips. Se till att skruvskallarna inte sticker upp ovanför gipsskivan. Börja med att spackla igen alla skarvar. Fäst sedan en spackel-/glasfiberremsa över skarvarna hela vägen för att inte riskera att spacklet spricker i framtiden. Spackla sen ett lager till över remsan samt spackla alla håligheter och skruvskallar. Vänta tills spacklet har torkat, slipa och spackla igen om det behövs.
Slipa och rengör
Oavsett typ av tak behöver du slipa de områden du har spacklat för att få en jämn yta. Använd gärna ett slipverktyg och ett fint slippapper för att få ett så bra resultat som möjligt och var försiktig så att du inte slipar på eventuell spackel-/glasfiberremsa. När du är nöjd är det viktigt att du torkar av allt damm och rengör väggen från smuts. Använd gärna andningsskydd för att inte andas in slipdammet.
Vilken typ av spackel ska jag använda?
Det beror på vilken typ av yta du ska spackla och vad syftet är. Om du ska jämna till en grov yta eller fylla djupare håligheter kan du med fördel använda grovspackel. Mediumspackel eller allroundspackel kan användas till de flesta spackelarbeten och ger en finare yta än grovspackel, medan finspackel eller skarv- eller fogspackel kan användas där du vill få en riktigt slät yta. Det finns också spackel som är anpassade till olika material och ytor, såsom golvspackel, våtrumsspackel, betongspackel, gipsspackel, träspackel och snickerispackel. Snickerispackel är t.ex. mer följsamt och spricker inte när träet “rör på sig” och golvspackel tål högre belastning än “vanligt” spackel. En annan variant är spackel som är anpassat för hur det appliceras. Rullspackel rollas på, vilket kan vara en fördel när du bredspacklar på vägg eller tak och flytspackel, som ofta används som grund på betonggolv, ger en helt plan yta utan att du behöver jämna till själv.
Är du osäker på vilket spackel du ska ha får du oftast all information du behöver i produktbeskrivningen men det går självklart bra att kontakta Bygghemmas produktrådgivning för professionell och personlig service!
Gipsspackel
Vilka verktyg ska jag använda när jag spacklar?
När du spacklar använder du vanligtvis en eller flera spackelspadar. Om du bara ska spackla en liten yta eller mindre håligheter räcker det med en mindre spackelspade medan om ytan är större kan det vara en fördel med en bred spackelspade. Som regel bredspacklas större ytor – då använder du en mindre spade för att lägga på spackel på en bredare spade. Ett smidigt alternativ är att rulla ut spacklet med en roller.
När spacklet har torkat är det dags att slipa ytan. En vägg- eller takslip underlättar arbetet väsentligt och du får du ett jämnt och snyggt resultat. Ofta kan dessa slipmaskiner också ta hand om dammet, vilket gör att du slipper dammtorka när allt klart. Givetvis går det också bra att slipa ytorna för hand.
När ytorna är jämna och fina använder du med fördel en grov mikrofiberduk för att torka bort allt slipdamm och smuts. Om du spacklar på gipsskivor kan du också behöva en brytbladskniv för att skära loss skadade delar samt spackel-/glasfiberremsa för att täcka skarvar och förstärka hörnvinklar.
Läs också: Spackla vägg – allt du behöver veta
Läs också: Köpa färg: Vi tipsar om inomhusfärgen som säljer bäst
Läs också: Flytspackla golv steg för steg – så gör du!
Populära produkter under kategorin Spackel
Tätningsmassa Flytmembran Tecca
Sänkt pris!
Väggspackel Bostik Light Premium