Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Så kan du spara el och sänka dina elkostnader

För att bidra till en hållbar framtid för både miljö och plånbok är det viktigt att begränsa sin energiförbrukning. Här förklarar vi vad som drar mest el och hur du ska tänka för att energieffektivisera din bostad och sänka din elkostnad.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Det finns ett enormt utbud med energieffektiva lösningar och produkter som kan sänka dina elkostnader. Se till byta att ut gamla hushållsapparater, vitvaror, belysning och annan elektronik som drar onödigt mycket el. Men att enbart byta ut din gamla elektronik är inte alltid tillräckligt för att du ska märka någon större skillnad – speciellt inte om du bor i en villa med dålig isolering och ett ineffektivt värmesystem.

 

Spara el med ändrade vanor

För att sänka din elkostnad kan det även finnas saker som du själv kan göra bättre, som till exempel att släcka lamporna efter dig och stänga av elektronisk utrustning när den inte används. Du som bor i villa kan också sänka inomhustemperaturen någon grad, för att på så sätt minska kostnaderna för uppvärmning. Genom att ansluta din elektronik till ditt WiFi kan du göra ditt hem smartare och kontrollera både temperatur, belysning och diverse apparater direkt från din smartphone. Detta är ett sätt att energieffektivisera din bostad.


Skaffa ett modernt värmesystem

Att värma upp ett hus med direktverkande el kan stå dig dyrt och vi rekommenderar därför att du byter till ett vattenburet värmesystem. Detta är dock ett omfattande projekt där du måste byta ut samtliga element, dra nya vattenburna ledningar samt installera en värmepump. Men även om det är en dyr investering kommer du att få glädje av ett högre värde på huset liksom betydligt lägre elkostnader. Om du dessutom monterar solceller på taket kan du både värma upp och driva din värmepump och annan elektronik med grön egenproducerad el.

Vilken värmekälla som lämpar sig bäst i just ditt fall beror till stor del på var i Sverige du bor och vilka förutsättningarna är – men det allra mest effektiva alternativet brukar vara bergvärme. I södra Sverige kan det dock räcka med en luft/vattenvärmepump som tar vara på den värme som finns i luften utomhus. Du slipper då även borra en så kallad energibrunn vilket är en förutsättning för bergvärme. För dig som redan har ett vattenburet värmesystem kan det hjälpa att byta ut din värmepump mot en ny mer effektiv modell.

Som alternativ till vattenburna värmesystem finns även värmepumpar som kan komplettera uppvärmning med direktverkande el. Ett exempel på detta är luftvärmepumpen som förvisso inte värmer upp ditt tappvatten, men som kan sänka dina kostnader för uppvärmning med upp till 50 procent vid rätt förutsättningar.

Här hittar du alla våra värmepumpar

Läs också: Bergvärmepump bäst i test

Läs också: Bäst i test luft/vattenvärmepump

Läs också: Luftvärmepump test


Kontrollera husets isolering

I samband med att du förnyar eller förbättrar ditt värmesystem med ny pump bör du se över din befintliga isolering i fönster, dörrar tak, väggar och golv. Om du bor i ett gammalt hus kan du med hjälp av nya fönster och dörrar samt tilläggsisolering uppskattnings halvera dina värmeförluster och därmed också minska din energiförbrukning.

Läs också: Så gör du för att få täta fönster inför vintern

Läs också: Isolera vinden och skapa mer boendeyta och minska värmeförlusterna


Byt ut gammal elektronik

En stor energibov i både hus och lägenheter brukar vara gamla vitvaror. Genom att byta ut gamla kylskåp och frysar, spisar samt tvätt- och diskmaskiner kan du sänka dina elkostnader betydligt.

Här hittar du alla våra energisnåla vitvaror

Se också till att byta ut annan äldre elektronik som drar onödigt mycket el. Detta gäller inte minst belysningen. LED-lampor är extremt mycket mer energieffektiva än vanliga glödlampor och om du dessutom använder dig av timers, eller styr din belysning från en app, kan du säkerställa att de aldrig lyser i onödan.

Se vårt utbud med LED-belysning

Läs också: Smarta hem - lösningar som förenklar och automatiserar

Populära produkter under kategorin Hus & bygg

Installation med ROT

Installation med ROT

4 995 kr8 564 kr

Spara 42 %

Kampanj

Leveranstid 2-4 veckor

Generator Scheppach SG7100X 400V

Generator Scheppach SG7100X 400V

6 499 kr9 795 kr

Spara 34 %

Kampanj

Nyhet

Populära artiklar