Bli av med häxringar och svamp i gräsmattan

Har du svampar i gräsmattan? Lugn! Här går vi igenom hur du blir av med svamparna genom att följa några enkla steg.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-04-03
Se vårt sortiment av gräsgödsel
Läs också: Så ska du räfsa, dressa och gödsla gräsmattan på våren
Att det börjar växa svampar i en gräsmatta är inte ovanligt, särskilt inte om det är en äldre gräsmatta som är fattig på näring. Många svamparter konkurrerar med gräset och en del är direkt skadliga. Vissa arter påverkar inte gräset alls medan arter som champinjoner och musseroner till och med är bra för gräsets växtkraft.
För att få bukt med svampar i gräsmattan är det viktigt att främja gräsets växtkraft och se till att jorden inte har för lågt PH-värde. Här nedan svarar vi på vanliga frågor och går igenom hur du blir av med svamp i gräsmattan.
Varför växer det svamp i gräsmattan?
Svampsporer finns överallt och utvecklas till svampar när förhållandena är gynnsamma. Svampar trivs i näringsfattiga gräsmattor med sur jord. De lever av cellulosa från gamla rötter, barkflis och stubbrester i jorden. Det är vanligt att svamparna börjar poppa upp i gräsmattan framåt hösten när klimatet är fuktigt och gräsmattan börjar bli sliten och trött.
Vad är så kallade häxringar?
En så kallad “häxring” är när det växer svamp i en cirkel/båge i gräsmattan. Häxringen bildas av svampens underjordiska mycel, som gradvis växer utåt samtidigt som det dör i mitten. Häxringen syns som ett ringmönster av mörkare gräs i gräsmattan och beroende på årstid kan det även sticka upp svampar längs med ringen. Vanligtvis utvidgas häxringen ett par decimeter varje år och på sikt kan den bli så stor som 10 meter i diameter. Fenomenet kan orsakas av flera svamparter, både “snälla” och skadliga.
Hur blir jag av med svamp i gräsmattan?
Det allra viktigaste för att få bukt med häxringar och svamp är att se till att förutsättningarna i jorden och i gräsmattan är optimala. Så länge du följer råden nedan varje år kommer svamparna att försvinna över tid.
Få bort svampar som syns
Om du vill få bort svampar som redan kommit upp finns det några olika knep som kan hjälpa. Den allra enklaste metoden är att göra många djupa hål med en grep/högaffel där svamparna växer och sedan vattna rikligt under någon månads tid. Kom bara ihåg att även om svamparna försvunnit behöver du också jobba förebyggande för att bli av med problemet på lång sikt.
Köp grep här
Gödsla och kalka
Svampar trivs i näringsfattig jord med lågt PH-värde. Därför bör du tillföra näring och vid behov höja PH-värdet i marken. Gödsla gräsmattan kontinuerligt, gärna ett par gånger per säsong. Se till att använda ett kväverikt gödselmedel, som till exempel gräsmattegödsel. Vid behov kan du även mäta PH-halten i gräsmattan och tillföra trädgårdskalk för att höja PH-värdet.
Köp gräsgödsel här
Lufta och vertikalskär din gräsmatta
Om jorden är allt för kompakt eller täcks av dött gräs och mossa är det lätt hänt att gräsrötterna får för lite syre och att vatten och näring stannar på ytan. Det bidrar både till att gräsets tillväxt hämmas och att det skapas en fuktig miljö där svamparna trivs. Det finns olika metoder för att lufta en gräsmatta. Dels är det bra att göra djupa hål ner i jorden för att ge gräsets rötter mer plats att växa och se till att syre, vatten och näring lättare kommer ner. Dels är det bra att ta bort dött gräs och mossa på jordytan som annars bildar en barriär. En vertikalskärare som når långt ner i jorden kan här vara en god investering.
Läs också: Vertikalskär och lufta gräsmattan för bästa resultat
Klipp och vattna på rätt sätt
Det är viktigt att du klipper din gräsmatta regelbundet, men helst aldrig mer än en tredjedel av gräshöjden och aldrig under 3 centimeter. Om inte gräsklipparen har mulching eller uppsamlare bör du räfsa upp gräset direkt efter klippning. En robotgräsklippare är ett enkelt sätt att få gräsmattan klippt regelbundet och där gräsresterna fungerar som gödsel för gräsmattan. Det är också viktigt att vattna gräsmattan när den är torr, särskilt då svampens fina trådar bidrar till att torka ut jorden. Vattna rikligt och sällan.
Se våra produkter inom bevattning
Läs också: Robotgräsklippare utan slinga bäst i test
Läs också: Så gräs på våren, sommaren och hösten
Läs också: Så väljer du rätt typ av gräsfrö till din trädgård