Tända grill – 3 olika sätt att tända en kolgrill
Att tända en grill behöver inte vara knepigt. Det gäller bara att ha rätt redskap och rätt teknik. I denna artikel går vi igenom tre olika sätt att tända en kolgrill och passar på att tipsa om allt du behöver ha hemma för en lyckad grillning.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-05-16
Tända kolgrill med eller utan tändvätska?
Självklart kan du tända din kolgrill både med och utan tändvätska. Vilket du väljer är lite av en smaksak och det allra viktigaste är att ha tålamod nog att invänta den perfekta glöden, oavsett tändteknik. Till tändvätskans fördelar hör att det är ett smidigt och enkelt sätt att tända grillen, samtidigt menar vissa att tändvätska förstör smaken och det är inte heller det mest miljövänliga alternativet då kemikalier frigörs vid användning. Andra sätt att tända en kolgrill på är med hjälp av till exempel matolja eller en skorstenständare. Fördelen är att dessa metoder är miljövänligare än tändvätska, men kräver lite mer jobb innan grillen kan tändas.
Här nedan går vi igenom dessa tre olika sätt att tända en kolgrill samt vad du behöver ha hemma för att lyckas.
Tänd kolgrillen med en skorstenständare
Du behöver:
Gör så här:
1. Fyll på med till exempel 1-2 tändkuber eller tidningspapper i skorstenständarens underdel.
2. Häll på kol eller briketter ovanför i skorstenständaren.
3. Tänd på kuberna/pappret underifrån och vänta 20 minuter tills det blir glöd.
4. När du fått glöd så häller du ut kolen på grillen. Använd grillhandskar om det skulle bli för varmt. Börja grilla!
Tänd kolgrillen med tändvätska
Du behöver:
tändvätska
Gör så här:
1. Häll upp grillkolen och spruta på 1-2 dl tändvätska. Låt vätskan dra in i cirka 10 minuter.
2. Spruta på ytterligare en skvätt tändvätska och tänd sedan på.
3. Vänta med att börja grilla i ungefär 20 minuter tills du fått en bra glöd.
OBS! Tänk på att aldrig hälla på tändvätska efter att du har tänt på grillen.
Tänd kolgrillen med matolja
Du behöver:
matolja
Gör så här:
1. Dränk in några ark hushållspapper i vanlig matolja.
2. Låt pappersarken dra åt sig av oljan.
3. Häll upp grillkolen på grillen och stick ner några pappersark emellan.
4. Tänd sedan på och vänta i ungefär 20 minuter tills du fått en bra glöd. Först då kan du börja grilla.
Tips! När 20 minuter har gått och glöden har blivit askgrå så har du fått till en bra glöd. Då vet du att grillen är redo för grillning!
Rymlig skorstenständare
En skorstenständare från Bluegaz med gott om utrymme för dig med lite större kolgrill.
KÖP HÄR: Grillkolsstarter Bluegaz Premium
Till alla våra olika typer av grilltändare
Läs också: 10 tillbehör till grillen som gör dig till grillmästare
Läs också: Bäst i test kolgrill
Läs också: Bäst i test bärbar grill
Grillkol & briketter
Briketter Bradley AL 120-pack
Se priset!
Bradley Briketter Special Blend 120-pack
Se priset!
Briketter Bradley Hickory 120-pack
Se priset!