Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Trädgården är möblerad natur

Vi har sett honom i TV4:s Äntligen hemma där han kommer med påhittiga trädgårdstips. Och när han inte är med i rutan så hittar man honom på Slottsträdgården Ulriksdal där han odlar 400 000 krukväxter om året.

Av Alexander Ljung2023-11-30

Bosse Rappne har sina rötter i Slottsträdgården Ulriksdal. Bildligt talat skulle man kunna säga att han är uppvuxen i något av växthusen.

– Familjen kom hit 1953 och jag föddes 1962, berättar han. Mor och far byggde första växthuset när jag var tre år. Det var som att växa upp på en bondgård, man sprang här och var i vägen.

1973 blev Bosses pappa sjuk och var inne på att sälja trädgården. Men det var mitt i den stora oljekrisen, så bankerna var ovilliga att låna ut till köpare. I samma veva kom yuccapalmen, som blev ingången för krukväxter i dagligvaruhandeln. Och den blev också räddningen för Slottsträdgården Ulriksdal. Antonia Axson Johnson arrenderade trädgården i över tio år och startade grossistverksamhet och sålde bland annat yuccapalmer med stor framgång.

– Yuccapalmen visade sig bli en riktig succé. Lätt att sköta och kopiöst trendig.

1985 tog Bosse över tillsammans med mamma Brita Rappne.

– Jag var 23 och långhårig och ansvarslös, jag fattade inte att hon vågade. Jag hade säkert nån bokstavskombination.

 

Storsatsning lyckades

På den tiden fanns bara växthusen. Slottsträdgården var ett rent odlingsföretag och man sålde till grossister. Allt gick bra fram till 1990 då den stora lågkonjunkturen kom. Kundtillströmningen sinade. ”Då blev det fattigt, något så fruktansvärt”, minns Bosse och berättar att det var då han bestämde sig för att trots allt överleva i yrket. Att inte kasta bort sin erfarenhet och kunskap för att fly hembygden och göra någonting annat.

– Istället för att lägga ner så vi startade vi butik och café. Vi byggde på nätterna och odlade på dagarna. Det blev över 100 timmars jobb i veckan. Jag hade inget annat liv än jobbet. Men vi hade lån och var tvungna att satsa.

Satsningen lyckades. Efter tolv hundår vände det. 2002 började företaget visa vinst och man kunde börja investera och utveckla. Restaurangen kom till. Idag har Slottsträdgården Ulriksdal växt ordentligt och har 50 helårsanställda. Om man räknar in extrapersonal är det 130 personer som arbetar här. Och nuförtiden jobbar Bosse det mer humana 60 timmar i veckan. Och det är inte bara odlingen och TV som gäller, han åker också runt i landet och föreläser som trädgårdsinspiratör.

– Jag är en visionär och utvecklare, förklarar han. Trädgården är en bit möblerad natur. Som det ser ut idag har vi tappat närheten till naturen, då är det viktigt att sådana som oss syns och hörs. Många konkurrenter, de stora kedjorna, är bara ute efter pengar. De kunde lika gärna kränga telefoner.

 

Kränger inte växter

– Vi jobbar med lärande organisation och fostrar nästa generations trädgårdsmästare. Det är inte bara växterna som ska växa, det är även människorna.

Bosse berättar att de alltid är ärliga mot kunderna. Kunnandet kommer i första rummet. Och det är också något som han vill se hos de som handlar hos honom.

– Vi kränger inte, och vi lurar inte någon. Om kunden inte kan svara på vilken jordmån de har får de inte handla. Risken att det blir fel är annars stor. De får gå hem och göra research. Trädgården kan vara en stor investering och vi vill att de ska lyckas. Det är väldigt uppskattat av vår personal att de inte behöver sälja till varje pris. De behöver inte kränga en dålig växt för att få beröm av chefen.

Slottsträdgården Ulriksdal drivs helt och hållet ekologiskt.

– Vi använder absolut inga kemiska preparat. Vi är ledande i Skandinavien inom området biologisk bekämpning av skadedjur. Bladlöss tas om hand om av steklar, till exempel. Det finns forskare som hör av sig och är intresserade av vad vi håller på med.

 

Äntligen hemma i TV4

Och så var det det här med TV och Äntligen hemma. Bosse ser det som ett bra sätt att nå ut med sin kunskap. ”Kunskap är som telestolpar, det gäller att hänga upp den röda tråden”, som han uttrycker det.

– Om man jämför med andra livsstilsprogram så är vi ganska informativa. Man lär sig faktiskt något, det är nog därför vi har så pass höga tittarsiffror som 700 000–800 000 per avsnitt. Jag har fått människor att sluta med kemiskt gödsel, och börja med kompost och källsortera. Sedan är det så klart bra för affärerna, tittarna kommer hit och frågar om saker de har sett i programmet.

Ett projekt som ligger honom varmt om hjärtat är en ny webb-tvsatsning. I programmet ska man bygga  visningsträdgårdar med roliga lösningar som inspirerar folk.

– Lite som IKEA:s rum. Det kan vara en läshörna, eller en svävande säng, ett utekök, matplats eller en odlingstäppa. Sedan får folk sätta ihop sina idéer själva. Vi har börjat, det är bara att komma hit och kolla. Vi gör allt inför öppen ridå.

 


10 snabba med Bosse

Bor: Slottsträdgården, flerfamiljshus.

Familj: Hustru, två döttrar.

Kör: Volvo V50

Äter: Det är som den vackraste blomman, det går inte att säga. Vällagat vegetariskt eller lamm.

Dricker: Rött vin.

Artist: Gammal rockkille. Frank Zappa.

TV-serie: Tittar sällan, men naturprogram i så fall. TV är ett destruktivt medel, man tittar på när andra skapar.

Favoritväxt: Eken är den växt jag vördar mest. Det är en biotop så det är tusentals djurarter som lever på ett träd. De blir ofta 400-500 år.

Bästa egenskap: Tålmodig.

Sämsta egenskap: Envis. Kan vara en riktig jäkla tjurskalle.

Populära artiklar