Tre värmande val
Hur vill du värma upp ditt hem? Ser du värmekällan som en del av inredningen, något du myser framför eller något som ska vara osynligt? Trender och smak förändras, men värmen vill vi alltid ha kvar. Vi frågade tre av bygghemmas leverantörer om fördelarna med några olika värmekällor.
Av Alexander Ljung • 2024-09-03
Designad värme
ADAX tillverkar element som är en del av inredningen i ett modernt hem. Elementen är stilrena och färglada och ska synas istället för att gömmas undan.
– Traditionella element har sett likadana ut under väldigt lång tid. De har designats för att döljas, förklarar Jan Mörkborn på ADAX. Med elektriska element med värmestavar i finns möjligheter att skapa något snyggare och mer intressant. Trenden med alla inredningsprogram gör att folk i allmänhet bryr sig mer om hur hemmet ser ut och lägger mer omtanke kring detaljerna, vilket gör att många nu väljer den här typen av element.
De elektriska elementen är inte enbart en inredningsdetalj utan också en praktisk och effektiv värmekälla. Elementen är direkta och snabba i sin styrning och kan därför bli en energisnål lösning, tvärt emot fördomarna om eluppvärmda element.
– Med den snabba styrningen blir temperaturen mer jämn och komforten högre än med andra värmeslag. Står dörren öppen en stund värmer elementen snabbt upp hallen igen och har ni många gäster slår de ifrån omgående och ni upplever aldrig att rummen blir för varma. På så sätt maximerar ni effekten och minimerar elförbrukningen.
Tänk på att fastmonterade element ska monteras av behörig elektriker medan fristående modeller, som sätts i stickkontakt, kan monteras på egen hand.
Dold värme
Golvvärme är en snabb och effektiv uppvärmningskälla som ger omedelbar komfort.
– Med hela golvet som värmekälla behöver du inte samma temperatur i huset, förklarar Kåre Zachrisson på T2 Pentair som tillverkar värmeslingor till golvvärme. Med varma fötter får du en varmare känsla i hela kroppen.
Det är en förutfattad mening att elektriskt golvvärme skulle vara dyrare än andra värmeslag, menar Kåre Zachrisson.
– Med en bra termostat och isoleringsskivor under värmeslingorna blir golvvärmeinstallationen väldigt energieffektiv. Kostnaden för materialet och monteringen är också låg i förhållande till annat. Det är hög driftsäkerhet och lång livslängd. Så sammantaget blir det en fördel i både komfort- och prisfrågan.
Golvvärmen är också helt dold vilket gör att man kan inreda helt utan hänsyn till värmekällan. Trenden är att många bygger om rum som tidigare inte varit boendeytor till att bli en del av bostaden, så som garage och gillestugor.
– Golvvärme gör sig bäst under kakel och klinker eftersom detta golvmaterial leder värme effektivare, men man kan lägga det under trä-, plast- och laminat golv också. Dock inte under bok och lönn, då det är träslag som sväller och krymper mer än andra och i kombination med golvvärme kan sprickor uppstå.
Vill du installera golvvärme i ditt hem så ska du anlita en behörig elektriker att göra installationen.
Mysig värme
De flesta drömmer om att ha en mysig brasa i sitt hem. Med en modern braskamin är det säkrare, billigare och lättare än någonsin att genomföra den drömmen. Uppvärmningen är också miljövänlig då koldioxidutsläppen inte blir större vid eldning av ett träd än om det förmultnar i skogen, berättar Lars Holmer på Kaminexperten.
– Det finns nog ingen i Sverige som tackar nej till en värmande brasa en kall vinterkväll, säger Lars. Vi märker att det finns en trend att installera vedeldade kaminer i både nya och äldre hem. Nu är det mest fokus på mycket insyn till elden med stora glaspartier snarare än på värmeeffekten. Runda former och hög mysfaktor är det som gäller.
Men faktum är att en vedeldad kamin kan vara ett mycket bra tillskott till husets uppvärmning. Både om man har en fristående kamin eller en kassett man installerar i en öppen spis ger den en bra värmeeffekt.
– Det är framförallt bra då det är kallt och det ordinarie värmesystemet får jobba nära max. Vi ser också att det är vanligare med kaminer i norra Sverige där det är kallare. Kombineras en kamin med en luft/luft-värmepump cirkuleras värmen bra i rummet och du kan snabbare räkna hem investeringen i energibesparing.
Viktigt att tänka på innan man köper en kamin är att man ska göra en bygganmälan till kommunen innan man påbörjar installationen. Det är en snabbare process än en bygglovsansökan, men räkna med några veckor i alla fall.
– Installationen kan man göra själv, men den ska besiktigas av en behörig sotare, liksom din skorsten.
Populära braskaminer
Bras/kökskamin Kaminexperten Flensburg III
Se priset!
Braskamin Kaminexperten Exclusive mini
Se priset!