Rengöra och tvätta duschdraperi – så gör du!
Om du slarvar med att tvätta ditt duschdraperi kommer det förr eller senare börja lukta illa eller få fläckar som är svåra att bli av med. Här tipsar vi om hur du kan tvätta och rengöra ditt duschdraperi på olika sätt.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-11-20
Läs också: Listan med de populäraste fönstertvättarna
Luktar ditt duschdraperi skumt eller ser det allmänt ofräscht ut? Då är det hög tid för en tvätt! Badrummets varma och fuktiga miljö, i kombination med tvålrester, kalk och smuts, gör att det lätt uppstår dålig lukt och beläggning. Som tur är finns det flera metoder att testa för att rengöra och fräscha upp duschdraperier. Här nedan ger vi fem tips för hur du bäst hanterar ditt duschdraperi.
Tips 1: Skölj av duschdraperiet och låt torka efter användning
Om du hanterar ditt duschdraperi korrekt efter varje dusch minskar du väsentligt risken för dålig lukt och fläckar. Se till att du sköljer av draperiet efter att du duschat för att få bort tvålrester etc. Dra sedan ut draperiet helt för att det ska kunna torka snabbt och jämnt. Tänk på att ett duschdraperi helst ska sluta ett par centimeter ovanför badrumsgolvet. Ligger draperiet mot golvet kommer den delen få svårt att torka, vilket i slutändan leder till mögelpåväxt. Se till att badrummet har god ventilation så att fukten försvinner så snabbt som möjligt.
Läs också: Badrumsfläkt bäst i test
Tips 2: Tvätta ditt duschdraperi regelbundet
Att tvätta duschdraperiet regelbundet är kanske det allra bästa tipset för att öka livslängden på ditt draperi. Ett duschdraperi bör tvättas minst var tredje månad (gärna oftare) för att förhindra att smuts och mögel får fäste. De flesta duschdraperier kan tvättas i tvättmaskin i 30 eller 40 grader, men dubbelkolla tvättrådsetiketten för att vara säker. Är du osäker, går det alltid bra att tvätta för hand. För att öka draperiets motståndskraft kan du med fördel också spraya duschdraperiet då och då med en blandning av vatten och ättika eller desinficerande badrumsrengöring.
Tips 3: Tvätta duschdraperiet med bikarbonat eller ättika
De flesta duschdraperier kan tvättas i ett av tvättmaskinens skonsamma program i 30-40 grader (dubbelkolla alltid draperiets etikett och följ de tvättråd som står där). Tvätta gärna draperiet tillsammans med några gamla handdukar som hjälper till att skrubba bort smuts under tvättcykeln. Använd hälften tvättmedel och hälften bikarbonat, alternativt tvättmedel tillsammans med ättika för att effektivt bekämpa dålig lukt och fläckar. Häng upp och torka draperiet direkt efter tvätt, alternativt torktumla på svag värme om tvättråden tillåter det.
Om du tvättar för hand lägger du duschdraperiet i varmt vatten. Lös upp en kopp bikarbonat i vattnet och tillsätt en kopp ättika. Låt draperiet ligga i blöt i cirka 30 minuter, skrubba med mjuk borste och skölj sedan noggrant. Du kan också testa att försiktigt skrubba draperiet med skurmedel som du låter verka i 15 minuter innan du sköljer av. Häng upp och låt torka så snabbt som möjligt.
Tips 4: Särskild behandling för kalkfläckar och mögel
Om ditt duschdraperi har fläckar som inte går bort med vanlig tvätt får du ta till ännu tuffare tag. Det brukar vanligtvis vara gula fläckar (som beror på vatten med mycket järn i) eller mögelfläckar som ofta visar sig genom små svarta prickar. Oavsett vilket det är kan du testa samma metod: Om du har ett vitt duschdraperi sprayar du det med en lösning bestående av en del blekmedel och fyra delar vatten. Låt verka 15 minuter och skrubba sedan försiktigt med en borste innan du sköljer av. Glöm inte att ta på dig skyddshandskar! Räcker det inte med spray-metoden kan du låta draperiet ligga i samma lösning i upp till 24 timmar innan du sen tvättar det i tvättmaskin och hänger upp för tork. Skulle du ha ett färgat duschdraperi byter du ut blekmedlet mot ättika eller vinäger och följer samma procedur som ovan. Obs! Om du har ett duschdraperi i PVC kan du testa att få bort fläckarna med fuktig trasa och rengöringsmedel.
Tips 5: Byt ut duschdraperiet mellan varven
När duschdraperiet börjar se rejält slitet ut är det dags att köpa ett nytt duschdraperi. Det kanske kan vara lämpligt vart tredje år eller så, beroende på hur väl du har skött om ditt draperi. I vårt breda sortiment hittar du en mängd olika modeller i både plast och textil.
Läs också: 5 snygga duschdraperier till badrummet
Läs också: 5 snygga badrumsmattor som ger badrummet ett lyft
Läs också: Så gör du för att ta bort och byta silikonfog i badrum
Läs också: Så skapar du en lyxig och mysig gästtoalett