Utebelysning: Så skapar du den perfekta belysningen i trädgården
Tänk att kunna koppla samman allt från partyslingorna på altanen till pollarna vid uppfarten i ett och samma system, som du dessutom kan styra på olika sätt genom dimmer, ljus- och rörelsesensorer. Här får du Björn Christiernssons bästa tips för hur du kan tänka kring belysning i olika delar av trädgården med utomhussystemet Garden24.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-06
Björn Christiernsson, känd som ”Snickar-Björn” från program som ’Äntligen Hemma’ och ’Kan vi hjälpa till’, slår gärna ett slag för utomhusbelysning. Rätt planerad kan den göra stor skillnad för hur vi upplever uteplatsen och trädgården, och samtidigt fylla en praktisk funktion. Själv har han använt Markslöjds utomhussystem Garden24 hemma hos sig. Här nedan bjuder Björn på sina bästa tips för hur du kan tänka kring utomhusbelysning och berättar om fördelarna med just Garden24.
Se samtliga produkter i serien Garden24
Björns tips för belysning ute i trädgården
Belys tomtens ytterkanter och kanter, till exempel staket, plank, murar, häckar och husväggar. Det ramar in trädgården men framförallt skapar det ett djup i belysningen när skymningen kommer. Tänk på att inte belysa allt; det är kontrasten mellan det ljusa och mörka som skapar djupet och blir intressant och vackert för ögat. Tänk också på att belysningen inte ska blända, vare sig dig eller dina grannar.
Hitta accenterna du vill framhäva. Du kanske har ett vackert träd du vill lysa upp eller en fin rabatt. Det här sätter prägeln på hela känslan, så hitta de snyggaste platserna/detaljerna och koncentrera dig på dem. Men gissa inte om något blir bra. Gå ut med en ficklampa på kvällen och lys på föremål och växter, då blir det tydligt vilka effekter du får, hur många lampor som krävs och i vilken höjd belysningen ska vara. Tänk också på att belysningen sitter uppe året runt, så välj föremål och växter som är snygga att belysa även på vintern.
Skapa känslan med själva lamporna. En annan variant är att inte utgå från vad du lyser upp utan istället titta på vilken känsla lampans utseende skapar i sig. Placera dina favoritlampor på utvalda ställen där de skapar stor effekt. Tänk både funktion och vilken känsla du vill uppnå.
Framhäv dina favoritväxter med Garden24 spot på pollare.
Garden24 ljusspjut är ett spännande och dekorativt inslag i trädgården.
Björns belysningstips för altanen
Skapa djup genom att sätta belysning längs ytterkanterna av altanen. Även längs husfasaden. Det är viktigt att tänka på att ljuset alltid måste ha någonting att falla på. En spot som riktas rakt ut i luften får ingen effekt. Ett tips är att låta spotlights lysa upp staketstolparna eller använda decklights som har en platta ovanpå som sprider ljuset i en liten cirkel. Även här är det viktigt att inte lysa upp allt utan att få kontrast mellan ljus och mörker.
Höj trivselnivån där du umgås. Golvlampor, taklampor och partyslingor bidrar till rätt stämning och ljus under sena kvällar. Här kan det vara extra bra med en dimmer, så att du kan reglera ljuset såsom du vill ha det och anpassa skenet för olika tillfällen.
Garden24 decklights sprider ljuset i en liten cirkel istället för rakt ut i luften.
Garden24 takpendel bidrar till rätt stämning på uteplatsen.
Björns tips för infarten
Att belysa infarten bidrar till en välkomnande känsla, samtidigt som det är väldigt funktionellt. Men det är viktigt att du inte blir bländad när du kör in med bilen. Därför är pollare (som bara lyser runt själva pollaren) ett bra alternativ som belysningskälla.
Lys inte upp varje meter, ett par tre meter mellan varje pollare är ett lagom avstånd. Då får du också den dynamiska effekten mellan ljus och mörker. Se dock till att lysa upp det som är viktigt, så som din carport eller rabatten. Gå gärna ut på kvällen och gör ett provmontage, så ser du hur ljuset faller.
Styr gärna belysningen med en rörelsesensor. Då tänds den automatiskt när du kommer till fots, cykel eller bil och lyser i två minuter. Vill du ha den tänd oftare kan du förstås också styra den med timer.
Garden24 pollare är perfekta till garageuppfarten och gången upp till huset.
Fördelarna med Garden24
Garden24 är ett komplett system för belysning utomhus. Idag hittar du markspotlights, pollare, spotlights på stativ, vägglampor, partyslingor, golvlampor och mycket mer i systemet. Och utbudet bara växer. Alla lampor har LED-belysning och alstrar därför ingen värme, det är dessutom energisnålt, så varken belastning på miljö eller plånbok blir allt för stor.
Du behöver inte vara nära en strömkälla. Systemet kan byggas på upp till 50 meter. Dessutom är alla delar, inklusive lamporna, påbyggnadsbara, så att du kan komplettera efterhand om du skulle vilja ha en extra lampa, lägga till en dimmer eller förlänga och sätta belysning på ett helt nytt ställe.
En av de största fördelarna med Garden24 är att vem som helst kan koppla ihop det. Det behövs ingen elektriker, inga förkunskaper och inga verktyg. Allt du behöver är ett vanligt uttag på fasaden.
Delarna du måste ha:
- Garden24 transformator – 36W eller 60W
- Garden24 förlängningskabel - finns i längderna 2, 5 eller 10 meter
- valfri belysning i Garden24-serien
Delar du kan koppla på om du vill:
- Garden24 förlängningskabel i olika längder
- Garden24 y-koppling med en ingång och två utgångar, som används vid sammankoppling av kablar
- Garden 24 ljussensor/timer, där du kan tidsinställa hur länge belysningen ska lysa eller ställa in att den ska tända när det skymmer och släckas när det blir ljust
- Garden24 PIR-sensor/rörelsesensor, som gör att dina Garden24 lampor tänds vid rörelse och släcks när det inte är rörelse
- Garden24 dimmer, så att du kan du justera ljusstyrkan på din Garden24 belysning. Dimmern kan även kopplas ihop med andra lösningar som timer/sensor
- Garden24 tape, som används för att linda in kopplingar och på så sätt minimera risken för skador som kan uppstå av vatten, snö, is och frost
Se samtliga produkter i serien Garden24
Så enkelt är det att installera Garden24
Steg 1:
Du börjar med att koppla in Garden24 36W eller 60W transformator i ett vanligt uttag på fasaden. Vilken du ska ha beror på hur mycket belysning du ska koppla in på transformatorn. Utnyttja bara effekten till cirka 90 procent, då det sker en viss effektförlust längs vägen. Om du till exempel vill ha 6W spotlight i din trädgård bör du koppla max 5 st på 36W transformatorn och 9 st på 60W transformatorn. Det går normalt att koppla in två transformatorer på samma uttag utan att säkringen säger ifrån.
Steg 2:
Nu kan du välja att koppla på olika smarta lösningar som styr belysningen. Du kan bland annat välja på en ljussensor som du kan programmera till att tända och släcka vid skymning/gryning eller sätta specifika tider din belysning ska lysa. Eller så kan du koppla på en PIR-sensor, vilket är en rörelsesensor som gör att din belysning tänder och släcker vid rörelse. Du kan också komplettera med en dimmer, så att du kan skapa precis det sken du önskar.
Steg 3:
Efter att du har kopplat på eventuella tillbehör (som ljussensor, dimmer etc.) kopplar du på förlängningskablar i önskad längd. Längden bör dock inte överskrida 50 meter på grund av risk för effektförlust. Du kan också komplettera med y-kopplingar om du vill göra olika förgreningar. Det går också att koppla på tillbehör efter y-kopplingen, så att ena grenen kan ha rörelsesensor och den andra timer osv.
Steg 4:
När du har fått önskad längd på kablarna är det bara att dra dem till rätt ställe och koppla på önskad belysning. Linda gärna med tejp runt de olika kopplingarna, så att de blir helt vattentäta. Använd Garden24 tape som är specialanpassad för ändamålet.
Steg 5:
Gräv gärna ner kablarna en bit i marken, så att du inte snubblar på dem. Det ger också ett renare intryck. Skulle du gräva i kabeln händer inget värre än att kabeln går av eftersom det är lågvolt.
Alla delar, inklusive lamporna, är påbyggnadsbara, så att du kan komplettera ditt system efterhand.