Så vet du att du har vägglöss i madrassen
Är du orolig för att du har vägglöss hemma? Här går vi igenom hur du tar reda på om du har vägglöss, vad du kan göra förebyggande och hur du tar dig an vägglössen när problemet är ett faktum.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-12-18
Läs också: Så får du bort svartmyror inne med myrmedel
Se alla produkter inom skadedjursbekämpning
Att få vägglöss kan vara jobbigt, inte minst psykiskt. Förutom att det kan kännas ohygieniskt att ha vägglöss i madrassen så orsakar stick och bett ofta klåda och kan hos vissa leda till allergiska reaktioner. Däremot orsakar vägglöss inga materiella skador. Här nedan reder vi ut vanliga frågor och tipsar om vad du själv kan göra både förebyggande och för att bli av med vägglöss.
Hur får man vägglöss?
Det är vanligt att vägglöss följer med hem som en ovälkommen fripassagerare i ditt bagage när du varit utomlands. Att köpa begagnade möbler eller kläder kan också vara en riskfaktor. Vill det sig illa kan vägglöss även förflytta sig mellan lägenheter i flerfamiljshus.
Hur ser vägglöss ut?
Vägglöss är små insekter, ungefär 4-5 mm långa i vuxet tillstånd, med en platt och oval kropp. När de är nyfödda är de i princip genomskinliga men ju äldre de blir desto mer övergår färgen till ljust gul eller brun. När vägglusen sugit blod blir den mörkt rödbrun. Vägglöss saknar vingar och rör sig långsamt krypande, vilket gör dem relativt lätta att upptäcka. Observera att vägglöss kan förväxlas med andra skadedjur som pälsängrar, loppor, damm- och boklöss, som alla har liknande storlek och form.
Bild på vägglus i tre olika stadier.
Hur kan jag ta reda på om jag har vägglöss hemma?
Vägglöss håller gärna till i sovrummet i sängbottnar, sängskarvar och sömmar. Men de kan också gömma sig i andra möbler, i gardiner, bakom golvlister eller i böcker. Det finns flera olika tecken på att du har vägglöss hemma. Dels kan du upptäcka dem med blotta ögat om du tittar noga. Förutom själva insekten går det att se deras ägg som är krämfärgade och cirka 1 mm stora, deras avföring i form av små svarta prickar samt blodfläckar på lakan och madrasser. Dels kan du upptäcka dem genom att du får kliande bett med svullnad och rodnad på huden. Om du är osäker kan det vara en bra idé att köpa en vägglusfälla som effektivt lockar till sig och fångar vägglössen. På så sätt kan du lättare se vad det är du har att göra med.
Hur undviker jag att få vägglöss hemma?
För att undvika vägglöss bör du vara särskilt försiktig när du är ute och reser. Förvara dina kläder i resväskan under hela resan. Se till att väskan alltid är stängd och att den står högt och på behörigt avstånd från sängen. Använd gärna en resväska av hårdplast och förvara kläderna i plastpåsar. Det är inte heller fel att ta med en vägglusfälla på resan för att övervaka så att du inte får med dig löss i packningen. När du kommer hem bör du för säkerhets skull tvätta kläderna och andra textilier i minst 60 grader samt dammsuga ur resväskan. Förutom resor bör du även vara försiktig med begagnade möbler och kläder. Kontrollera dem så noggrant det går innan du tar hem dem.
Hur blir jag av med vägglöss?
Sanering av vägglöss kräver vanligtvis professionell hjälp av en skadedjursbekämpare. Du bör också kontakta ditt försäkringsbolag då kostnaden för sanering i vissa fall kan omfattas av din hemförsäkring. Du kan själv underlätta genom noggrann städning och genom att tvätta kläder och sängkläder i hög temperatur. Saker som du anar är berörda, och som inte går att tvätta, kan läggas i en plastpåse i frysen (-18°C) en vecka eller köras i torktumlare eller torkskåp en timme. Men dubbelkolla först att sakerna klarar en sådan behandling innan du testar. Dammsugarpåsar vid städning läggs även dem i frysen en vecka för att därefter slängas bland dina vanliga sopor.
Hur lång tid tar en sanering av vägglöss?
Saneringstiden varierar beroende på angreppets omfattning och vald behandlingsmetod. Kemisk behandling kan kräva upprepade besök, medan värmebehandling kan ta från några dagar till veckor. Generellt kan hela processen ta från några veckor till månader. Vid varje steg i processen är det viktigt att ha tålamod och följa instruktionerna från skadedjursbekämpningsföretaget.
Läs också: Så skyddar du dig med myggfångare, avskräckare och myggnät
Läs också: 5 enkla sätt att bli av med mördarsniglar
Läs också: Långsprötad silverfisk – allt du behöver veta om den allt vanligare insekten