Välj rätt glasdörr till altanen – det ska du tänka på
Det är lätt att bara gå på utseende när det kommer till altandörrar. Men precis som för ytterdörren på framsidan bör du också väga in material, säkerhet och U-värde. Här reder vi ut vad du ska tänka på innan du köper altandörr och passar på att tipsa om fyra populära modeller.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Läs också: 7 saker du bör ha koll på om du vill skaffa kodlås till ytterdörren
Se alla altan- och balkongdörrar här
Enkeldörr, pardörr eller skjutdörr?
Altandörrar finns i många olika utföranden. Har du en stor öppning till ditt uterum eller altan kan du satsa på en pardörr eller en bredare skjutdörr, vilket ger en känsla av rymd och ett stort ljusinsläpp. Enkeldörrar är det vanligaste alternativet. De är betydligt billigare än pardörrar och går oftast att anpassa till olika mått.
Altandörr helt i glas, med bröstning eller spröjs?
Oavsett om du väljer enkeldörr eller pardörr finns det modeller som är helt i glas eller med fyllning i bröstningen (den nedre delen av dörren). En dörr helt i glas ger mer ljusinsläpp och ett modernt intryck, medan en dörr med bröstning passar bra om du vill minska insynen eller till exempel slippa se balkongräcket när du tittar ut. Du kan även välja till spröjs för att ge en snygg inramning. Se bara till att den dörr du väljer passar husets stil och matchar övriga fönster.
Material och underhåll
Det vanligaste är att altandörren är helt i trä eller i trä med aluminiumbeklädnad på utsidan. En aluminiumklädd dörr behöver du endast underhålla genom att torka av då och då och smörja gångjärnen varje år. En altandörr helt i trä behöver kontrolleras mer noggrant och målas vid behov. Förutom mängden underhåll du är villig att utföra bör du också väga in hur materialet passar med husets fönster och stil i övrigt.
Säkerhet
Ur inbrottssynpunkt är det minst lika viktigt att altandörren är säker som ytterdörren på husets framsida. Dörren får gärna ha ett så kallat haklås och gångjärn med bakre säkring, som gör att dörren sitter fast i karmen när den är låst. Det kan också vara värt att titta på hur infästningen av glaset är gjord och hur enkelt eller svårt det är att ta bort listen som håller glaset på plats.
Dörrens U-värde
Precis som när det gäller ytterdörrar är det bra om dörren har ett så lågt U-värde som möjligt. U-värdet anger hur väl isolerad dörren är. Desto lägre värde ju mer energieffektiv är dörren eftersom husets uppvärmningsbehov minskar.
4 populära altandörrar
Ytterdörr Scandidoor Nice
Altan- eller balkongdörr i kvistren, fingerskarvad furu. Dörren är försedd med tre justerbara gångjärn med kraftig bakkantssäkring, säkerhetslås ASSA 2002 Connect med borrskydd samt justerbart slutbleck. Dörrbladet är 64 mm tjockt och har 55 mm isolering, två aluminiumplåtar och monterad tätningslist. Glaset är klart säkerhets- och termoglas. U-värde: <1,3.
KÖP HÄR: Ytterdörr Scandidoor Nice
Fönsterdörr NorDan Tanum Trä
En träfönsterdörr perfekt för balkongen. Utrustad med dörrbroms för uppställning i valfritt läge, vädringsläge och avkopplingsbart karmfäste för att kunna öppnas mer än 90 grader. Förberedd för cylinderlåsning och har förstärkta dörrblad, barnsäkring och fönsterbroms som standard. 3-glasfönster monterade enligt ND-secure. U-värde: 0,9.
KÖP HÄR: Fönsterdörr NorDan Tanum Trä
Parfönsterdörr Outline Helglasad 3-Glas Trä
Svensktillverkad helglasad pardörr i trä. 3-glas isolerruta med härdat glas/personsäkerhetsglas både in- och utvändigt. U-värde: 1.3. Låsbara beslagspaket köps som tillval.
KÖP HÄR: Parfönsterdörr Outline Helglasad 3-Glas Trä
Skjutdörr Landskap Robust Året Runt 3-del
Detta robusta uterumsparti ger dig möjlighet att nyttja uterummet hela året, då det sitter ett isolerglas med både energibeläggning samt argongasfyllning. Profilerna i luckan och karmsidorna har bruten köldbrygga. Bruten köldbrygga innebär att aluminiumet är avskärmat från in- och utsida med en distans i plast, som gör att kylan stannar på utsidan. U-värde: 1,9.
KÖP HÄR: Skjutdörr Landskap Robust Året Runt 3-del