Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Få en lättskött häck genom att välja rätt häck för din trädgård

En häck som omger tomten fungerar både som avgränsare, insynsskydd och dekoration. Du vill nog gärna att häcken är lättskött, trivs och håller i många år framöver? Då finns det en del faktorer som du behöver ta hänsyn till. Här reder vi ut vad som är viktigast att tänka på och ger dig tips och råd inför köpet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 
Se hela vårt utbud av häckplantor


Välja rätt häck för din trädgård 

Om du vill undvika onödiga kostnader och extraarbete bör du utgå ifrån den jordmån du har i trädgården. För att häcken skall trivas och växa sig tät och fin är det viktigt att du väljer en häck som passar just din jordmån och även tänka på vindförhållanden och solläge. Klimatet där du bor är också viktigt. Ta reda på i vilken odlingszon du bor i och leta sedan häckväxter som är härdiga i din zon. Ta gärna en promenad i området där du bor så märker du snabbt vilka växter som verkar trivas. 


Vilka häckar passar en tomt med lerjord?

Lerjord är naturligt mer kalkrik och här trivs till exempel avenbok, syren, liguster och schersmin. Om lerjorden är väldigt kompakt kan du förbättra den med fint grus eller torv. 

Våra avenbokplantor

Våra syrenplantor

Våra ligusterplantor

Våra schersminplantor

 

Småblommig schersmin

Småblommig schersmin trivs i de flesta jordar. 

Vilka häckar passar en tomt med sandjord?

Sandjord är lättarbetad och väldränerad. Den innehåller mindre kalk och är sämre på att hålla vatten och näring. I sandjorden trivs till exempel aronia, häggmispel, ölandstok och tuja. 

Våra aroniaplantor

Våra häggmispelplantor

Våra ölandstokplantor

Våra tujaplantor

 

Vit ölandstok

Plantera Ölandstok och njut av blomning hela sommaren. 

Friväxande och vild eller klippt och stram?

Ett äldre hus ackompanjeras fint av en mjuk och böljande häck som får växa fritt, till exempel en frodig syrenhäck. Det moderna huset kanske istället matchas bäst av en stramare och mer välklippt häck, som liguster eller avenbok. 

Vintergrön eller lövfällande häck?

De flesta häckväxter fäller sina löv på hösten. Ofta är lövfällande häckar härdigare än de som är gröna året runt. Tuja, buxbom och idegran är exempel på häckar som är gröna vintertid. 

Se våra vintergröna häckar

Läs också: Vintergröna häckar – 3 häcksorter som ger insynsskydd året om

Hur hög ska häcken vara?

Vill du ha en häck som främst fungerar som avgränsning mot granntomt eller gata så behöver den inte vara så hög. Om häcken skall fungera som insynsskydd krävs naturligtvis en viss höjd. Det finns häcksorter som är snabbväxande om du inte vill vänta i flera år på en tät häck med tillräcklig höjd. Du kan också välja häckplantor som redan har vuxit till sig ordentligt. 

Se våra snabbväxande häckar

Läs också: Snabbväxande häck: 4 bra alternativ

 

Läs också: Häckväxter lista - våra mest populära häckplantor av olika sorter

Läs också: Välj rätt häcksax: manuell, batteri, bensin eller elektrisk

 

 

Populära artiklar