Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Det här ska du tänka på när du köper handdukstork

Det finns en hel del saker att ta hänsyn till när du väljer handdukstork till badrummet. Här reder vi ut några av de vanligaste frågorna med Marcus Kjellman, produktchef på Bathlife.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

Vilka är för- och nackdelarna med en handdukstork på el vs. en vattenburen handdukstork?

– Den största fördelen med en handdukstork som går på el är att den funkar i alla badrum och att den är varm året om. Den är smidig att koppla in och finns från enklare modeller med bara on/off till sådana med ställbara temperaturer och timers. Nackdelen jämfört en vattenfylld är att den kostar lite mer i drift. En vattenfylld handdukstork kopplar du in på varmvattensystemet (samma som elementen nyttjar). Den funkar med andra ord bara där ett sådant system redan finns eller planeras att byggas. Den stora fördelen med en vattenburen handdukstork är att den ersätter ett element i badrummet. Nackdelen är att den kräver en elpatron om handdukarna ska vara varma även på sommaren. Anledningen är att vattensystemen för element är avstängda under de varma månaderna.

 

Vad är det viktigaste att ta ställning till när jag väljer modell?

– Storleken och kapaciteten, så den både får plats samt att den täcker det aktuella behovet av torkmöjligheter och värme. Bortsett från att torka handdukar kan en handdukstork, vid rätt effekt och storlek på badrum, ersätta ett element som värmekälla. Ett av de vanligaste misstagen kunderna gör är att köpa en handdukstork med för låg effekt om målet är att ersätta ett element. Sen är det förstås viktigt med utseendet, då det finns många olika varianter på form, färg, ytfinish och anslutningsmöjligheter. En smalare handdukstork med dold anslutning kan till exempel passa i ett litet badrum, där det är extra viktigt att handdukstorken harmoniserar fint med övriga detaljer i badrummet.

 

Var ska jag placera handdukstorken och vad ska jag tänka på vid montering?

– Placera gärna handdukstorken nära anslutning till vatten eller el om det är ett befintligt badrum. En viktig tumregel är att kolla upp våtrumszonerna i gällande branschregler, så handdukstorken är placerad i korrekt zon. En fast installation på elnätet kräver en behörig elektriker. Vissa modeller har dock en enkel anslutning som inte kräver elektriker. Kolla alltid med en fackman om du är osäker.


Se alla handdukstorkar här

Läs också: Bästa handdukstorken - populäraste modellerna just nu

Läs också: Bäst i test handdukstork

 

Populära artiklar