Rätt IP-klassning - IP 20, IP 44 eller IP 68
När du köper lampor eller andra elektroniska enheter är det bra att ha koll på vilken IP-klass produkten har. Det gäller inte minst om du är ute efter en armatur till ett särskilt utsatt utrymme, som uteplatsen eller badrummet. Här reder vi ut vad IP-klasserna står för och ger goda råd inför köpet.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-12-05
Vad är IP-klassning?
IP är en internationell klassificering som visar hur skyddad en elektronisk enhet är mot inträngande av fasta föremål och vatten. IP-klassningen består av ett tvåsiffrigt nummer. Den första siffran talar om tätheten mot inträngande av fasta föremål som damm och grus. Värdet anges från noll till sex, där noll betyder att den är helt oskyddad medan sex innebär att den är dammtät. Den andra siffran talar om hur väl enheten motstår vatten. Värdet anges från noll till nio, där noll betyder inget skydd mot vatten och åtta att den kan sänkas ned i vatten utan att ta skada eller bli farlig. Här nedan listar vi några av de vanligaste IP-klasserna.
IP20 – skydd mot elektriska stötar
IP20 är en vanlig IP-klass för standardarmatur inomhus. Skyddad mot inträngande föremål större än 12 mm, vilket gör att man inte ska kunna sticka in fingret och få en stöt.
Köp belysning med IP20
IP23 – strilsäker
Produkter klassade med IP23 är skyddad mot vatten som kommer ovanifrån. Även skyddad mot inträngande föremål större än 12 mm. Vanlig IP-klass när det kommer till fasadbelysning utomhus.
Köp belysning med IP23
IP44 – sköljtät
IP44 är ej vattentätt men hindrar vatten att nå elektriska delar. Lampor med IP44-klass är godkänd att använda i hela badrummet, förutom direkt i duschen eller badkaret.
Köp belysning med IP44
IP54/55 – damm- och spolsäker
Produkter med IP54/55 är skyddade mot att skadliga mängder damm och vatten når elektriska delar. IP55 har dessutom motståndskraftighet mot spolning av vatten (ej högtrycksspolning). Liksom IP44 är dessa IP-klasser vanliga för utomhusbelysning och badrumsbelysning.
Köp belysning med IP54
IP66 – damm- och spoltät
IP66 är högsta värdet när det gäller skydd mot inträngande föremål, vilket innebär att enheten är helt dammtät. Armaturen tål också högtrycksspolning. Vanlig IP-klass för belysning inom industri och verkstad samt utebelysning.
Köp belysning med IP66
IP67 – dammtät och vattentålig
IP67 är helt dammtät och kan sänkas ned tillfälligt i vatten utan att ta skada. Vanlig IP-klass när det kommer till markbelysning utomhus.
Köp belysning med IP67
IP68 – under vatten
IP68 är lämpad för långvarig nedsänkning i vatten. Vanlig IP-klass för undervattensbelysning i simbassänger och spabad.
Köp belysning med IP68
Hur vet jag om lampan är godkänd för badrum?
Ett våtutrymme delas in i olika IP-zoner (0-2) som anger lägsta tillåtna IP-klass i respektive zon. Lampor som har IP44 är godkända att använda i hela badrummet, förutom direkt i duschen eller badkaret. Om lampan ska placeras minst 60 centimeter utanför dusch eller badkar, eller över 2,25 meters höjd, går det även bra med IP24 eller i vissa fall IP21. I duschen eller badkaret krävs minst IP67.
Vilken IP-klass behöver utomhusbelysningen ha?
Vilken IP-klass som krävs utomhus beror på var armaturen ska placeras. Lampor med IP21 har skydd mot droppande vatten och kan passa på den inglasade uteplatsen eller andra platser skyddade från regn. IP23 kan utsättas för regn men armaturen måste placeras på ett större avstånd än 50 centimeter från ett vågrätt eller ett lutande plan, som mark, golv, yttertak etc. Vill du placera armaturen närmare än så fungerar till exempel IP24, IP44 eller IP54. Om belysningen ska vara i marken eller i golvet krävs IP67. När det gäller utomhusbelysning kan det också vara bra att installera en jordfelsbrytare. Den finns i portabel form och är en extra säkerhet om något skulle gå fel.
Rådfråga alltid en behörig elektriker om du är osäker kring inköp och installation av belysningsprodukter!
Se vårt sortiment av badrumsbelysning
Se vårt sortiment av utomhusbelysning
Läs också: Belysning i badrummet: 5 frågor och svar som hjälper dig att välja rätt
Läs också: Så skapar du en magisk balkong eller altan med ljusslingor