Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Dusch- och badkarsblandare – det ska du tänka på före ditt köp

Vad är viktigast att tänka på när jag väljer dusch- eller badkarsblandare, hur tar jag reda på rätt cc-mått och hur många utlopp behöver blandaren ha? Tillsammans med Marina Morell, produktchef på FM Mattsson och Mora Armatur, går vi här igenom allt du behöver veta innan du slår till.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Så byter du duschblandare i badrummet


Vilka är de senaste trenderna när det gäller blandare?

– Efterfrågan på att kunna matcha blandaren med sin badrumsinredning ökar i takt med att badrummet blir ett rum för avkoppling. Alltifrån olika metalliska nyanser, matta färger till accentdetaljer skapar intresse. Många efterfrågar också komfort – det ska vara en skön strålbild.


Vad är viktigast att ta reda på innan jag väljer blandare?

– Vi tycker att det är viktigt att blandaren är anpassad för svenska byggregler, titta gärna om produkten har ett typgodkännande, det är en garant för bra kvalitet. Sedan är det viktigt att veta vilken typ av rörinstallation du har, är det rör inuti väggen eller utanpå, samt vilket cc-mått det är mellan dessa rör. Ska du även byta väggbricka behöver du också veta vilken dimension det är på dina rör – men då rekommenderar vi att ta kontakt med en fackman.

 

Vad är cc-mått?

- CC står för kubikcentimeter, och det är en enhet för volym. En CC-mått på en blandare kan syfta på hur mycket vätska den kan hantera åt gången, vilket kan vara viktigt att veta om man vill ha en blandare som passar behoven hos sin familj eller för en viss typ av matlagning. Ett annat sätt att se på det är att CC-måttet visar hur stor den interna behållaren är, och det kan vara viktigt att veta om man vill ha en blandare som är lätt att fylla och tömma. I allmänhet är en större behållare lättare att hantera, men det beror på vad man behöver den till.


Hur tar jag reda på vilket cc-mått jag har?

– Du mäter avståndet mellan inloppsrören, från mitten av röret till mitten av det andra. Vanligaste avståndet i Sverige är 160 mm, men europastandarden är 150 mm. De flesta varumärken tillhandahåller båda.


Hur många utlopp behöver blandaren ha?

– Det beror på vad du vill använda blandaren till. Ska du bara ha ett duschset så räcker ett utlopp. Samma sak gäller om du vill ha en badkarspip. Vill du kunna kombinera både en takdusch och handdusch, eller takdusch och badkarspip krävs två utlopp. Produkterna säljs ofta i kompletta paket.

 

Vilken höjd ska jag ha på min duschblandare?

- Det finns ingen fast regel för hur hög en duschblandare ska vara, eftersom det beror på personliga preferenser och mått på badrummet. Det viktigaste är att duschblandaren är bekväm att använda och att vattnet kan nå alla delar av kroppen.


Hur ska jag tänka om jag vill spara vatten?

– Det absolut enklaste är att köpa ett duschpaket som är energiklassat, då vet du att den är konstruerad för att spara vatten utan att göra avkall på komforten. De flesta moderna duschblandare har en eco-funktion inbyggd där du sätter på och stänger av vattnet.


Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?

– Att titta på ett lågt pris istället för en låg driftskostnad. En blandare som är anpassad efter svenska byggregler kostar kanske ett par kronor mer i inköp, men blir en bra affär i långa loppet. Att det finns tillgång till reservdelar och support när du behöver är också en bra tanke att ha med sig i köpet. Det gäller också att köpa en produkt som är anpassad till just ditt badrum. Ett exempel kan vara en badkarsblandare med en fast utloppspip som inte går att svänga undan –oerhört irriterande när man vill luta sig bakåt och njuta av badet. Ett annat är att man väljer för stor taksil till ett litet duschutrymme – då är det lätt att det stänker vatten utanför duschhörnan.

Se våra duschblandare

Se våra badkarsblandare

Se våra duschset