Välja kompost för matavfall och trädgårdsavfall – bokashi, varmkompost och kallkompost
Vill du börja kompostera ditt mat- och/eller trädgårdsavfall och vill veta mer om hur man går tillväga? Tillsammans med Kerstin Finnman, produktchef på GreenLine, går vi här igenom hur du väljer rätt typ av kompost och vad du ska tänka på när det gäller placering och hantering av komposten.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-04-22
Se alla produkter inom kompost och trädgårdsskötsel
Kerstin Finnman, produktchef på GreenLine
Vilka är de senaste trenderna när det gäller kompost?
– Kompostering är överlag väldigt trendigt och ”inne” just nu. Ett självklart val för den medvetna personen som vill leva ett mer hållbart liv. Det senaste är Bokashi-kompostering, som även funkar om du inte har tillgång till trädgård.
Vilka olika typer av kompost finns det?
Varmkompost – ett isolerat kärl som du har utomhus i vilket man kan kompostera både mat- och trädgårdsavfall.
Kallkompost – ett enklare och oisolerat kärl som du har utomhus för att kompostera trädgårdsavfall.
Bokashi-kompostering – ett mindre kärl för kompostering av matavfall. Kärlet kan du ha inomhus och du använder ett speciellt typ av kompostströ med mikroorganismer och bakterier för att bryta ner avfallet. Ska sedan grävas ner i jord för förmultning.
Vad är det viktigaste att tänka på när jag köper kompost?
– Jag skulle säga att det framförallt är fyra faktorer som avgör valet av kompost:
1. Vill du kunna kompostera matavfall är det bara varmkompost och Bokashi-kompost som är aktuellt.
2. Har du inte tillgång till trädgård kan du trots det kompostera ditt matavfall i en Bokashi-kompost.
3. Hur mycket komposterbart avfall du har avgör vilken storlek på kärl du ska välja.
4. Bor du i en del av landet där det blir väldigt kallt på höst/vintern/vår bör du välja en varmkompost med extra isolering (detta så att komposteringsprocessen fortgår så länge som möjligt under året).
Se vårt utbud av kompost för trädgårdsavfall
Vad ska jag tänka på när det gäller placering av komposten?
– Ett vanligt fel är att göra iordning en fin plats i trädgården med t.ex. betongplattor under varm- eller kallkomposten. Det är viktigt att sätta komposten direkt på jorden, så att det kan bli ett utbyte av mikroliv mellan jord och kompost. Tänk även på att hålla rent runt komposten. Sopa upp eventuellt spill, så att inte matrester bredvid komposten lockar till sig skadedjur.
Behöver jag ansöka hos kommunen för att få ha kompost i trädgården?
– Olika kommuner har olika regler kring komposter. Det kan finnas krav på hur komposten ska vara utformad för att den ska vara godkänd i just din kommun och det kan även finnas krav på att man måste ansöka om att få ha kompost i trädgården. Det bästa är att kontakta kommunen och fråga.
Vad är viktigast att tänka på för att få komposten att fungera?
– I en varmkompost är det viktigt att man blandar matavfall och trädgårdsavfall och att man rör runt ordentligt varje gång man tillför något nytt så att det kommer in luft i processen. Se även till att fuktigheten i komposten är optimal – den ska kännas ungefär som en urkramad tvättsvamp. För att hålla komposten i rätt balans finns det omrörare, kompostströ samt kompostaktivator. De sakerna är bra att ha hemma för att ta till om komposten behöver hjälp att komma i balans igen. Sköter du bara om din kompost på ett korrekt sätt fungerar den garanterat som den ska och det finns ingen risk att det uppstår dålig lukt.
Läs också: När ska man gödsla? 3 vanliga frågor och svar om kogödsel, hönsgödsel och benmjöl
Läs också: Jordförbättring av lerjord och sandjord med gödsel, mull och kompost
Läs också: Vattenslang bäst i test