Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Förbättra ventilation i badrum – så kan du ventilera badrum med självdrag

Om din bostad saknar ventilationssystem kan du förbättra inomhusklimatet genom att ta in mer frisk luft och ventilera ut gammal. Här går vi igenom hur du med enkla medel fixar bättre ventilation i badrum och andra utrymmen i bostäder med självdrag.

Av Bygghemma-redaktionen2024-11-07


Se hela vårt sortiment inom värme och ventilation


Frisk inomhusluft är viktigt både för hälsan och för att bostaden ska må bra. Därför behöver luften i en bostad bytas ut kontinuerligt och på rätt sätt. Ventilationen ska ha kapacitet att ta in frisk luft från så kallade “rena rum”, som sovrum, vardagsrum, kontor och liknande, och föra bort luft från mindre rena rum, som badrum, WC, tvättstuga och kök.


Ventilation i bostäder med självdrag

Bor du i en bostad byggd efter 1976 har du troligtvis ett mekaniskt ventilationssystem men i äldre bostäder är det vanligt med så kallat “självdrag”. Självdrag bygger på att varm och fuktig luft stiger naturligt via kanaler från bad- och våtrum, vilket i sin tur gör att frisk luft dras in via friskluftsventiler eller otätheter i väggar och vid fönster. Så som vi använder våra bostäder idag räcker självdragsprincipen ofta inte till. Den kan också har försämrats vid byte av värmekälla, tilläggsisolering eller byte till tätare fönster.

I bostäder med självdrag är det därför vanligt att man kompletterar frånluftskanalerna i mindre rena rum med frånluftsfläktar/badrumsfläktar som hjälper till att suga ut luften ur bostaden. Det är dock viktigt att man samtidigt ser till att rätt mängd frisk uteluft tas in i bostaden från de rena rummen samt att luften kan flöda fritt från de rena rummen till de mindre rena rummen. Du säkerställer luftflödet genom att låta innerdörrarna i huset stå öppna alternativt med ventilerade trösklar eller dörrblad som inte sluter tätt högst upp (i de fall du vill kunna ha dörren stängd under större delen av dygnet).


Hur mycket tilluft och frånluft är lagom?

Enligt Boverket ska uteluftsflödet som lägst motsvara 0,35 liter per sekund och kvadratmeter bostadsyta. Som tumregel kan du tänka att det ska finnas en friskluftsventil per 25 kvadratmeter boyta. Dessa installeras i sovrum, vardagsrum, kontor och andra rena rum. I artikeln nedan kan du läsa mer om tecken på för lite tilluft i bostaden och hur man installerar nya fönsterventiler.

Läs: Så enkelt fixar du mer tilluft hemma med fönsterventiler

Se våra fönsterventiler och spaltventiler här


I bostadens våtrum behöver självdraget normalt förstärkas med badrumsfläktar som kan gå med konstant drift samt forcerande fuktstyrning. Enligt Boverket bör luftflödet i badrum ligga på minst femton liter per sekund. Även i kök ska luften kunna sugas ut. Det finns flera tecken på att bristfällig frånluft, till exempel konstant dålig lukt, att kondens och imma inte försvinner efter 15-20 minuter på speglar och fönster efter dusch och bad, fuktig luft som gör att kläder och handdukar inte torkar samt att matos sprider sig i huset. Du kan även kontrollera att luften går åt rätt håll i våtutrymmet genom att hålla en bit hushållspapper vid ventilationskanalens öppning och se att den sugs fast mot öppning.

Det är viktigt att det blir en bra balans mellan luften som tas in och luften som sugs ut. Generellt rekommenderas ett lätt “undertryck”, vilket innebär att frånluftsflödet är något högre än tilluftsflödet. Ett lätt undertryck är bra för husets mående medan det i vissa fall kan vara bättre för människors hälsa med ett litet övertryck, då övertryck bland annat hindrar eventuella emissioner från byggnadsmaterial och mögel att dras in i rumsluften. Kontakta gärna en ventilationsexpert för att undersöka förutsättningarna i just din bostad. De kan också hjälpa dig att mäta luftomsättningen.


Så förstärker du ventilationen i badrum

Att installera en badrumsfläkt är ett effektivt sätt att förstärka frånluftsflödet och därmed förbättra ventilationen i både badrummet och i bostaden i stort. Välj gärna en modell som kan gå på kontinuerlig drift och där du också kan styra hastigheten utifrån de behov du har. Optimalt är en fläkt som själv känner av luftfuktigheten i rummet och anpassar effekten utifrån det. Konstantdriften ger då en bra grundventilation medan fuktautomatiken ökar farten när fuktnivån stiger i utrymmet.

En frånluftsfläkt bör placeras högt upp på väggen eller i taket och kan monteras på befintlig ventilationskanal, genom håltagning direkt i yttervägg eller tillsammans med ny ventilationskanal. Det är viktigt att det blir tätt så att fuktig luft inte släpps inuti vägg eller annan konstruktion. Rådgör med en fackman vilket alternativ som är bäst i just ditt våtutrymme. I en tvättstuga kan det också vara bra att komplettera med en luftavfuktare som kan hjälpa till att ta hand om fukten när dina kläder hänger på tork.

Se våra frånluftsfläktar/badrumsfläktar här

Läs också: Badrumsfläkt bäst i test


Se våra luftavfuktare här


Läs också: Avfuktare bäst i test

Läs också: Normal luftfuktighet inomhus – så fixar du rätt luftfuktighet hemma

Läs också: Imma och kondens på fönster – hur farligt är det?

Läs också: Laga emalj-badkar och handfat med emaljlack

Läs också: 3 sätt att bli av med dålig luft i sovrummet