Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Ventilation i villa – vanliga ventilationssystem och hur du tar hand om dem

Vilken typ av ventilation du har i din villa beror vanligtvis på när huset byggdes. Här går vi igenom olika typer av ventilationssystem och tipsar om vad du behöver tänka på vid underhåll och förbättringar.

Av Bygghemma-redaktionen2024-11-18


Se allt inom värme och ventilation här

 

Som villaägare har du ansvar för att din bostad har en bra inomhusluft och att ventilationen fungerar som den ska. Beroende på vilket ventilationssystem bostaden har är det olika saker du behöver tänka på när det gäller underhåll och eventuella förbättringar. I denna artikel reder vi ut det viktigaste du behöver ha koll på. Du kan också fundera på om det är dags att uppgradera ditt ventilationssystem för att få en mer kontrollerad ventilation eller en mer energieffektiv lösning. Kontakta en ventilationsexpert för att undersöka vad som är möjligt hemma hos just dig.

Oavsett vilket ventilationssystem du har är det viktigt att luften passerar alla rum där du vistas. Frisk luft ska komma in i sovrum, vardagsrum och kontor där vi tillbringar mycket tid och sedan flöda vidare till våtutrymmen, wc, kök, garage etc. där luften tas ut ur huset. Se till att alla husets dörrar har en springa i över- eller underkant, alternativt överluftsdon eller spaltventil, så att luften kan flöda fritt även när dörrarna är stängda.


Ventilation genom självdrag

I äldre bostäder är det vanligt med så kallat “självdrag”, där luften ventileras automatiskt, utan hjälp av fläktar. Självdrag bygger på att varm och fuktig luft stiger naturligt via kanaler från bad- och våtrum, vilket i sin tur gör att frisk luft dras in via friskluftsventiler eller otätheter i väggar och vid fönster.


För - och nackdelar

Fördelar med denna typ av ventilation är bland annat att den är billig att installera, behöver ingen el, kräver lite underhåll och är tystlåten. Nackdelar kan vara att det är svårt reglera luftflödet, värmen återvinns inte och ventilationen kan försämras vid förändringar som ökad användning av våtutrymmen, byte av värmekälla, tilläggsisolering eller fönsterbyte.


Underhåll och förbättringar

Självdrag kräver relativt lite underhåll men det är viktigt att regelbundet kontrollera att ventilationen fungerar. Vanliga tecken på otillräcklig eller felaktig ventilation kan vara att;

-luften “står stilla” inomhus
- imma på insidan av fönster
- fönster och dörrar är svåra att öppna
- spis eller kamin ryker in
- luft tar sig in genom till exempel skorsten, köksfläkt eller ventilationskanal i badrum.

För att förbättra ventilationen är det vanligt att man installerar fler tilluftsventiler i bostaden för att ta in mer luft samt kompletterar frånluftskanalerna i våtutrymmen med frånluftsfläktar/badrumsfläktar som hjälper till att suga ut luften ur bostaden. Läs mer om detta i artiklarna nedan.


Läs mer här: Förbättra ventilation i badrum – så kan du ventilera badrum med självdrag

Läs mer här: Spaltventil fönster – så enkelt fixar du mer tilluft hemma med fönsterventiler

 

Mekanisk ventilation – F, FT och FTX

Vid mekanisk ventilation hjälper elektriska fläktar till att ventilera luften. Här finns det i huvudsak tre olika varianter av system; “frånluftsventilation (F)”, som enbart hjälper till att ventilera ut luften ur huset, “till- och frånluftsventilation” (FT), som både hjälper till att ta in luft och ventilera ut luft, samt “till- och frånluft med värmeåtervinning” (FTX), som fungerar som till- och frånluftsventilation men där värmen i ventilationsluften återvinns.


Mekanisk frånluftsventilation (F)

Mekanisk frånluftsventilation bygger på samma princip som självdrag men luften dras ut ur huset mekaniskt med hjälp av en elektrisk fläkt som kan sitta på taket, på vinden, i källaren eller i spiskåpan. Fördelar med systemet är att det inte kräver så mycket utrymme, ger bättre kontroll på luftflödet jämfört självdrag och bidrar till ett undertryck i huset, vilket minskar risken för fuktskador. Nackdelar är att det kan vara svårt att få ett lagom luftflöde, att det finns risk för drag och att det inte ingår värmeåtervinning i systemet.

Ett vanligt problem med frånluftsventilation är att tilluftflödet är för svagt. Det kanske finns för få tilluftsventiler eller så är ventilerna stängda eller behöver rengöras. Därför behöver du se till att hålla ventilerna öppna, kontrollera att de går att reglera och rengöra dem regelbundet. För att testa att du har tillräckligt med frånluft kan du sätta ett papper mot fläktöppningen, sugs papperet fast så har du normalt en tillräcklig ventilation. När du har mekanisk frånluftsventilation kan det även finnas möjlighet att komplettera systemet med en frånluftsvärmepump som bidrar till en effektiv energiåtervinning.

Se våra frånluftvärmepumpar här

Läs också: Frånluftsvärmepump bäst i test


Mekanisk till- och frånluftsventilation (FT)

Mekanisk till- och frånluftsventilation är ett mer omfattande ventilationsystem där både tilluft och frånluft kontrolleras med elektriska fläktar. Här får du ökad kontroll över luftflödet och därmed inomhusluften. Fördelar är att det ger ett bättre kontrollerat luftflöde året runt och i alla väder och att det bidrar till ett undertryck i huset, vilket minskar risken för fuktskador. Nackdelar är att det fortfarande kan vara lite svårt att få ett lagom luftflöde och att det inte ingår värmeåtervinning i systemet.

Du behöver se över ventilationssystemet regelbundet för att säkerställa att den mekaniska till- och frånluften fungerar och rengöra alla ventilationsdon. För att testa att du har tillräckligt med frånluft kan du sätta ett papper mot fläktöppningen, sugs papperet fast så har du normalt en tillräcklig ventilation. När du har mekanisk till- och frånluft är det också möjligt att återvinna energin med en ventilationsvärmeväxlare.


Mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning (FTX)

Mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning (FTX) är ett “komplett” ventilationssystem med mekanisk till- och frånluft samt ett ventilationsaggregat som återvinner energin i den förbrukade luften innan den skickas ut ur huset. Den återvunna energin värmer upp luften i ett FTX-aggregat som sen skickar ut den till husets tilluftsdon. Fördelar är att du sparar energi, tilluften kommer förvärmd, kontrollerat luftflöde året om och det är inte beoroende av vädret utomhus. Det finns också möjlighet att rena luften. Till nackdelarna hör driftskostnader och att systemet kräver visst underhåll. Du behöver bland annat se över ventilationsaggregat, fläktar och kanaler regelbundet samt byta aggregatets filter någon eller några gånger per år.

Se våra FTX-aggregat här


Läs också: Lufta element – så fixar du kalla vattenburna element i villa och lägenhet

Populära produkter under kategorin Värme & ventilation

Kaminfläkt Sunwind Neat 864

Kaminfläkt Sunwind Neat 864

739 kr 761 kr

Sänkt pris!

Installation med ROT

Installation med ROT

5 995 kr

Leveranstid 2-4 veckor

Populära artiklar