Uterum
Populära varumärken
Förläng utesäsongen med uterum
Med ett uterum kan du njuta av alla årstider oavsett väder. Bygg till och få mer utrymme för växtodling, middagar med kompisarna eller andra aktiviteter. Man kan använda utbyggnaden till vad som helst och det är bara din kreativitet som sätter gränserna.
Det är enkelt att skaffa ett uterum
När du bestämt dig för hur stort uterum du behöver kan du välja att bygga det helt själv från grunden eller att köpa ett monteringsfärdigt rum. Skillnaden är egentligen bara vad man själv föredrar. Du får då med dig en lättmonterad byggsats som snabbt går att sätta upp. Ett tips är att hålla extra koll när det är uterum rea på nätet. Då kan du hitta både prisvärda rum som förlänger säsongen samt inredning eller produkter som du kan styla med. För den händige är monteringsfärdiga uterum oftast lätta att bygga samman, en noggrann beskrivning för hur man ska gå till väga brukar alltid medfölja. Den som inte känner för att ta itu med det själv kan alltid ta hjälp av en hantverkare. Och du vet väl att vid tillbyggnad av din villa har du rätt att utnyttja det så kallade ROT- avdraget.
Tankar och idéer kring uterum
Odla ömtåliga växter som aldrig förr
Ett uterum kan fungera som ett Orangeri eller växthus åt de växter som annars skulle ha problem med tidig höst och kyla. Odla gurka och tomat så att du kan skörda direkt från vilstolen eller låt sydeuropeiska vinrankor växa ända upp i taket. Om du tänker ha många växter kan det vara praktiskt att ha en slangvinda i närheten så att det blir enkelt att vattna. I stora skjutfönster kan man hänga blomamplar och nedanför fönstren är det möjligt att sätta upp blomlådor som får utbyggnaden att se än mer inbjudande ut. Jaga bort mörkret med trevlig belysning och skapa ditt eget sommarparadis som räcker långt in på höstens kyliga månader.
Bra sätt att värma upp uterum
I ett uterum kan man använda en rad olika värmekällor. Om man ska använda rummet året runt är golvvärme ett bra alternativ men det finns även enkla sätt för att få upp värmen snabbt vid enskilda tillfällen. En populär värmekälla är infravärme, med den värmer man upp den yta som man har riktat den mot istället för den omgivande luften. En värmefläkt däremot höjer temperaturen i hela rummet och efterlämnar en del värme efter att den stängts av. Vissa fläktar har också en termostat och kan fungera som frostvakt. Ytterligare en källa till värme som kan användas i tillbyggda rum är skorstensfri kamin. Dessa är mycket stämningsfulla och drivs oftast med bioetanol. Vid förbränningen bildas bara koldioxid och vattenånga vilket är helt ofarligt och heller inte skadligt ur miljösynpunkt.
Använd rätt glas i uterummet
När man bygger ett Inglasat uterum bör man redan från början ha bestämt sig för om det ska värmas upp på vintern eller inte. Glas har nämligen olika grad av isoleringsförmåga. Detta mäts med ett så kallat U-värde och ju lägre värdet är desto bättre isolerar glaset. Om du vill skydda dig mot värmeförlust så kan du använda dig av energisparglas. Detta glas har ett lågt U-värde och är belagt med en tunn film av metall. Filmen hjälper till att hålla kvar värmen i rummet och minskar risken för imma och rimfrost. Man kan också använda isolerglas. Sådana glas består av flera lager och har en spalt med luft eller gas.
Man kan bygga en bit bort
En tillbyggnad på huset som överstiger 15 kvadratmeter kräver bygglov. Ett Fristående uterum räknas dock som komplementbyggnad och är befriad från bygglov, om det inte är över 25 kvadratmeter till ytan. Ett sådant rum kan användas till både växthus, gäststuga eller ett extra rum för barnen. Ett så kallat Attefallshus får vara max 4 meter i takhöjd och inte ligga närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannarnas medgivande. I övrigt kan du i princip designa ditt uterum hur du vill. Det finns många snygga modeller som är färdiga för montering om du vill sätta upp ett hobbyrum snabbt på din tomt.